Srpska muška imena na slovo L

3. februar 2012.

komentara: 11

LAZAR

LABUD

LEONTIJE

LUKA

LAVRENTIJE

LAUŠ

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Milica Svilar

    A Lauš?

  2. Milice, evo, ubacili smo i ime Lauš! A uskoro ćemo vam napisati ponešto i o vašim Svilarima iz Like.

  3. Milice, Lauš je ime koje je transformisano od germanskog Hlodwig (hlod – slavan, wig – bitka, značenje: slavan u bitki. Ime je preuzeto iz mađarske verzije, a razvijalo se ovako:
    Hlodwig > Ludvig > Lajoš > Lauš.
    Danas ga retko gde ima i zadržalo se samo kroz prezimena Laušević, Laušin i sl.)

    Izvor: Prezimena su čuvari našeg jezika, Zagorka Vavić Gros (Prometej 2011., str. 267, iz odeljka “Prezimena mađarskog porekla”)

  4. Milica Svilar

    Vi ste sjajni, sjajni, sjajni!!! Hvala Vam PUNO!!!

  5. Ivona Lazarevic

    Zaboravili ste na LAKU:) LAKO
    Sve pohvale sajtu

  6. Vojislav Ananić

    Laza
    Lale
    Lepoje
    Lepomir
    Lola

  7. Vojislav Ananić

    Laban
    Lav
    Leontije
    Leonid
    Lovre

  8. vojislav ananić

    Lukijan – svetlo, onaj koji donosi svetlost. Poznati Srbin – Lukijan Mušicki, vladika i pesnik.
    Lukijan je muško ime nastalo od latinske riječi lux što znači svjetlo, u prenesenom značenju to su osobe rođene pri zalasku sunca, one koje svjetle. Ženski oblik ovog imena je Lukijana. Drugi oblici su Lukija, Lukije, Lucian, Luciana, Lucijan, Lucijana.

    Izvor: http://www.knjigaimena.com/?znacenje-imena-Lukijan

  9. Vojislav Ananić

    LUKA

    Luka je muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke reči “luks”, što znači “svetlost, svetleći, sjaj, oganj, život”. Ovim imenom se u početku označavao žitelj Lucanije, oblasti u Italiji. Neki ga povezuju i sa latinskom rečju “lucus” u značenju šumica, gaj, lug. U Srbiji se ovo ime najčešće daje po Svetom Luki, koji je mnogima krsna slava. Apostol Luka i autor trećeg Jevanđelja u Svetom pismu, bio je poznat kao lekar koji je putovao u pratnji Svetog Pavla.

  10. Vojislav Ananić

    LAZAR

    Ime potiče iz starohebrejskog “el azar”, izvorno iz aramejskog “azarya” u značenju “Bog je pomoć”, “Bog pomaže”. Ovo ime ušlo je u hrišćanski kalendar iako ga nisu nosili ni mučenik ni svetitelj, već dva čoveka iz perioda ranog hrišćanstva, jedan iz Hristove priče o ubogom Lazaru, a drugi Lazar je bio brat mirosnice Marte i Marije. U našem narodu je postalo veoma popularno zbog kulta proslavljenog srpskog cara Lazara Hrebeljanovića, koji se sukobio s Turcima na Kosovu 28. juna 1389. godine i poginuo s većim delom srpskih plemića i vojske. Od ovog imena izvedena su imena Laza, Lazica, Lazo, Laka i Lale.