Srpska muška imena na slovo G

3. februar 2012.

komentara: 15

GAVRA
GAVRO
GAVRILO
GAJA
GAJO
GAŠA
GAŠO
GAŠPAR
GVOZDEN
GEDEON
GENADIJE
GEORGIJE
GERASIM
GERMAN
GLIGOR
GLIGORIJE
GODIMIR
GOJKO
GOLUB
GORAŽD
GORAN
GORDAN
GOROLJUB
GORČILO
GORČIN
GORDISLAV
GOSTISLAV
GLIŠA
GLIGOR
GRADAN
GRADIMIR
GRADISLAV
GRADIŠA
GRGA
GRGO
GRGUR
GRDAN
GREBELJAN
GRIGORIJE
GROZDAN
GRUBAN
GRUJA
GRUJICA
GRUJO
GOSTIMIR

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Gavra
    Genadije
    Gerasim
    German
    Gligorije
    Gordan
    Gorčin
    Gradiša
    Grga
    Grgo
    Grgur
    Grozdan
    Gruja

  2. Vojislav Ananić

    Gaj
    Gaja (o)
    Gašpar
    Gaša (o)
    Gordislav
    Goroljub
    Gorčilo
    Gostislav
    Gliša
    Gruban

  3. Gligor Milošević

    Mog imena nema ovde a znam skoro celo moje porodično stablo od 12 veka i ima puno Gligora….

  4. GODOMIROV MIRKO

    MOJ PREDAK,RODONAČELNIK MOJE FAMILIJE ZVAO SE GODOMIR .PO NJEMU NOSIMO PREZIME GODOMIROV,PODJEN JE 1718. GODINE.TE ISTE GODINE POTPISAN JE MIR IZMEĐU AUSTRIJE I TURSKE U POŽAREVCU.IZ STAROG KOSTOLCA SREDINOM 18. VEKA PRELAZI DUNAV I SA PORODICOM NASELJAVA SE U PARTU,SELU U JUZNOM BANATU.U POTRAZI ZA OVIM IMENOM OTKRIO SAM DA SE SIN JEDNOG HRVATSKOG BANA IZ 13 VEKA ZVAO GODOMIR.
    RETKO IME
    ,POZDRAV

  5. Vojislav Ananić

    GORDAN / GORDANA / GORDANKA

    Ime Gordan je varijanta od crkvenog Gordije, našeg oblika iz grckog “Gordianos – Gordias” što je bilo ime cara Frigije. Gordan je muško ime grčkog porijekla. Dolazi iz grčkog Gordianos ili latinskog Gordianus što je bio naziv glavnog grada Gordijum drevnog maloazijskog kraljevstva Frigije uz koje se vezuje legenda o Gordijevom čvoru.
    Po predanju, Aleksandar Veliki je macem presekao Gordijev čvor – čvor koji je zavezao kralj Gordije na kolima kralja Mida i proprekao da ce onaj koji ga razreši zavladati svetom.
    U narodnoj tradiciji ovo ime dovedeno je u vezu sa pojmom “gordost”, pa se zbog toga veruje da je nastalo na domacem tlu. U narodnoj svesti oličava gordu, dostojanstvenu, ponosnu osobu. Skraćena verzija je Goca.

  6. Vojislav Ananić

    GVOZDEN / GVOZDENKA / GVOZDENIJA

    Ovo je slovensko, zaštitno ime. Pridev “gvozden” uzet je za licno ime. U prošlosti uopšte nije bila retkost davati deci ovakva imena koja za funkciju imaju da zaplaše zle sile i oteraju zle duhove i crnu magiju. Ono je sinonim za čvrstoću, otpornost.

  7. Vojislav Ananić

    GORAN / GORANA / GORJANA / GORANKA / GORICA

    Staro slovensko ime koje vodi poreklo od reči “gora” (šuma, planina). U prenesenom značenju predstavlja osobu rođenu, ili nastanjenu u šumi, na planini, brđanina, planinca. Sinonim je golemosti i snage.
    Ovo ime Vuk Karadžic ovako objašnjava: “tako najviše prozovu onoga koji se rodi u planini kod stoke”. Smatra se da je u dalekoj prošlosti izvedeno od Gorislav. Postoji mišljenje nekih etimologa da mu se poreklo naslanja na ime Georgije. Od ovog imena izvedena su imena Gora, Gorana, Gore, Gorica i Gorjanka.

  8. Vojislav Ananić

    GLIGORIJE / GLIGOR / GRIGOR / GREGOR / GREGORIJE / GRIGORIJE

    Muško ime grčkog porijekla. Označava onog ko je oprezan. Još neke varijante su imena Gliga, Gliša, Glišo, Grga, Grgo i Grgur.

  9. Vojislav Ananić

    GOJKO

    Staro slavenosrpsko ime sa korenom u reči “goj” što znači “miran”. Smatra se da je u dalekoj prošlosti izvedeno od imena Gojomir ili Gojislav. Ženska varijanta ovog imena je Gojka.
    Reč “goj” u Bibliji takođe označava narod, ali i pagane, na hebrejskom označava one koji nisu jevreji (u pogrdnom smislu). Tako ovo ime može prosto značiti “narodni čovek”, “čovek iz naroda”, ili “paganin”.
    U novije doba se ime vezuje i za pojam “gojiti”, “hraniti” i u tom smislu se daje detetu sa željom da živi u blagostanju – debljina, gojaznost, podgojenost se vezivala za zdravlje, lepotu i bogatstvo.

  10. Vojislav Ananić

    GEORGIJE / GEORGINA

    Georgije je muško ime grčkog porekla i označava onog ko obrađuje zemlju, zemljoradnika. Dolazi od reči “geo” što znači zemlja, i ergo što znači raditi. Pojavljuje se u raznim narodima i jezicima, prvobitno kao Georgios i Giorgos . Na toj osnovi, nastala su i imena Georgije i Georgi. Kod Italijana je dobilo oblik Đorđo. Engleska varijanta ovog imena je Džordž, Nemačka Georg, Španska Horhe. Kod nas se veoma često javlja u oblicima imena Đorđe, Djuro, Đuro, Đole, Djole, Đurađ te ženskim oblicima Đurđija, Đurđa, Đurđica, Georgina, Georg, George i drugim. Ime je hrišćanskog sveca Sv. Georgije, tj. Sv. Đorđe.