Српска мушка имена на слово Г

3. фебруар 2012.

коментара: 15

ГАВРА
ГАВРО
ГАВРИЛО
ГАЈА
ГАЈО
ГАША
ГАШО
ГАШПАР
ГВОЗДЕН
ГЕДЕОН
ГЕНАДИЈЕ
ГЕОРГИЈЕ
ГЕРАСИМ
ГЕРМАН
ГЛИГОР
ГЛИГОРИЈЕ
ГОДИМИР
ГОЈКО
ГОЛУБ
ГОРАЖД
ГОРАН
ГОРДАН
ГОРОЉУБ
ГОРЧИЛО
ГОРЧИН
ГОРДИСЛАВ
ГОСТИСЛАВ
ГЛИША
ГЛИГОР
ГРАДАН
ГРАДИМИР
ГРАДИСЛАВ
ГРАДИША
ГРГА
ГРГО
ГРГУР
ГРДАН
ГРЕБЕЉАН
ГРИГОРИЈЕ
ГРОЗДАН
ГРУБАН
ГРУЈА
ГРУЈИЦА
ГРУЈО
ГОСТИМИР

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Војислав Ананић

    Гавра
    Генадије
    Герасим
    Герман
    Глигорије
    Гордан
    Горчин
    Градиша
    Грга
    Грго
    Гргур
    Гроздан
    Груја

  2. Војислав Ананић

    Гај
    Гаја (о)
    Гашпар
    Гаша (о)
    Гордислав
    Горољуб
    Горчило
    Гостислав
    Глиша
    Грубан

  3. Gligor Milošević

    Mog imena nema ovde a znam skoro celo moje porodično stablo od 12 veka i ima puno Gligora….

  4. ГОДОМИРОВ МИРКО

    МОЈ ПРЕДАК,РОДОНАЧЕЛНИК МОЈЕ ФАМИЛИЈЕ ЗВАО СЕ ГОДОМИР .ПО НЈЕМУ НОСИМО ПРЕЗИМЕ ГОДОМИРОВ,ПОДЈЕН ЈЕ 1718. ГОДИНЕ.ТЕ ИСТЕ ГОДИНЕ ПОТПИСАН ЈЕ МИР ИЗМЕЂУ АУСТРИЈЕ И ТУРСКЕ У ПОЖАРЕВЦУ.ИЗ СТАРОГ КОСТОЛЦА СРЕДИНОМ 18. ВЕКА ПРЕЛАЗИ ДУНАВ И СА ПОРОДИЦОМ НАСЕЛЈАВА СЕ У ПАРТУ,СЕЛУ У ЈУЗНОМ БАНАТУ.У ПОТРАЗИ ЗА ОВИМ ИМЕНОМ ОТКРИО САМ ДА СЕ СИН ЈЕДНОГ ХРВАТСКОГ БАНА ИЗ 13 ВЕКА ЗВАО ГОДОМИР.
    РЕТКО ИМЕ
    ,ПОЗДРАВ

  5. Војислав Ананић

    ГОРДАН / ГОРДАНА / ГОРДАНКА

    Име Гордан је варијанта од црквеног Гордије, нашег облика из грцког “Гордианос – Гордиас” што је било име цара Фригије. Гордан је мушко име грчког поријекла. Долази из грчког Гордианос или латинског Гордианус што је био назив главног града Гордијум древног малоазијског краљевства Фригије уз које се везује легенда о Гордијевом чвору.
    По предању, Александар Велики је мацем пресекао Гордијев чвор – чвор који је завезао краљ Гордије на колима краља Мида и пропрекао да це онај који га разреши завладати светом.
    У народној традицији ово име доведено је у везу са појмом “гордост”, па се због тога верује да је настало на домацем тлу. У народној свести оличава горду, достојанствену, поносну особу. Скраћена верзија је Гоца.

  6. Војислав Ананић

    ГВОЗДЕН / ГВОЗДЕНКА / ГВОЗДЕНИЈА

    Ово је словенско, заштитно име. Придев “гвозден” узет је за лицно име. У прошлости уопште није била реткост давати деци оваква имена која за функцију имају да заплаше зле силе и отерају зле духове и црну магију. Оно је синоним за чврстоћу, отпорност.

  7. Војислав Ананић

    ГОРАН / ГОРАНА / ГОРЈАНА / ГОРАНКА / ГОРИЦА

    Старо словенско име које води порекло од речи “гора” (шума, планина). У пренесеном значењу представља особу рођену, или настањену у шуми, на планини, брђанина, планинца. Синоним је големости и снаге.
    Ово име Вук Караџиц овако објашњава: “тако највише прозову онога који се роди у планини код стоке”. Сматра се да је у далекој прошлости изведено од Горислав. Постоји мишљење неких етимолога да му се порекло наслања на име Георгије. Од овог имена изведена су имена Гора, Горана, Горе, Горица и Горјанка.

  8. Војислав Ананић

    ГЛИГОРИЈЕ / ГЛИГОР / ГРИГОР / ГРЕГОР / ГРЕГОРИЈЕ / ГРИГОРИЈЕ

    Мушко име грчког поријекла. Означава оног ко је опрезан. Још неке варијанте су имена Глига, Глиша, Глишо, Грга, Грго и Гргур.

  9. Војислав Ананић

    ГОЈКО

    Старо славеносрпско име са кореном у речи “гој” што значи “миран”. Сматра се да је у далекој прошлости изведено од имена Гојомир или Гојислав. Женска варијанта овог имена је Гојка.
    Реч “гој” у Библији такође означава народ, али и пагане, на хебрејском означава оне који нису јевреји (у погрдном смислу). Тако ово име може просто значити “народни човек”, “човек из народа”, или “паганин”.
    У новије доба се име везује и за појам “гојити”, “хранити” и у том смислу се даје детету са жељом да живи у благостању – дебљина, гојазност, подгојеност се везивала за здравље, лепоту и богатство.

  10. Војислав Ананић

    ГЕОРГИЈЕ / ГЕОРГИНА

    Георгије је мушко име грчког порекла и означава оног ко обрађује земљу, земљорадника. Долази од речи “гео” што значи земља, и ерго што значи радити. Појављује се у разним народима и језицима, првобитно као Георгиос и Гиоргос . На тој основи, настала су и имена Георгије и Георги. Код Италијана је добило облик Ђорђо. Енглеска варијанта овог имена је Џорџ, Немачка Георг, Шпанска Хорхе. Код нас се веома често јавља у облицима имена Ђорђе, Дјуро, Ђуро, Ђоле, Дјоле, Ђурађ те женским облицима Ђурђија, Ђурђа, Ђурђица, Георгина, Георг, Георге и другим. Име је хришћанског свеца Св. Георгије, тј. Св. Ђорђе.