Poreklo prezimena Tomić

3. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI TOMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tomić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Lonjin, Ljubovija, Srbija / ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: SFR Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TOMIĆI

(žive u Timaru i Borovcu)

Kad je riječ o Srbljanovićima, rečeno je da su se razgranali na Tomiće i Saviće, od kojih su se vrlo davno odvojili Strunjaši. Ogranci Srbljanovića su još Sarići, Popovići, Raonići i Bogisavljevići. Sve ono što je rečeno o Srbljanovićima, odnosi se i na Tomiće, koji predstavljaju stub ovog starog bratstva u Drobnjaku, a ono je, prema predanju, živjelo na ovim prostorima prije Kosova, tako da su prema tome Tomići učestvovali i u Kosovskoj bici.

Negdje oko 1732. godine vladala je u Drobnjaku teška bolest kuga, od koje je pomrlo mnogo stanovništva, pa je i bratstvo Tomić bilo tako reći uništeno, osim jednog starca koji se zvao Toma. Njega plemenici nagovore da se oženi i on dobi dva sina: Goluba i jednoga kojemu se ne zna ime, ali se zna da je imao tri sina: Spasoja, Sima i Obrena, od kojih su svi današnji Tomići u Timaru i Borovcu. Dijele se, na uže, na pet ogranaka. Od Goluba je ogranak Ramovići, od kojih je bio najpoznatiji Rade oficir. Poginuo je na Veležu 1876. godine. Sa njim su poginuli još Novica i Radonja-Zeko. Od Sima potiču Minjevići, koji žive u Lješnici kod Bijelog Polja i Mojkovcu. Tomići žive u Rječinama kod Kolašina, a po nekim saznanjima Šekularci u Šekularu kod Berana, koji uzeše prezime po mjestu naseljenja. Od Spasoja je ogranak Filipovići, od kojih više niko ne živi u Timaru, već su se odselili u Nikšić i Bačko Dobro Polje u Vojvodini. Od njih su bili poznati Krsto i Spasoje. Od Krsta je ostala samo jedna kćerka, udata u Vlahoviće, a njen je sin akademik Petar Vlahović. Spasoje je bio izuzetno hrabar. U jednoj svađi ubio je neke Čuroviće iz Tušinje, zbog čega je bio osuđen. Poslije izdržane kazne njega Čurovići ubiše iz osvete. Poznati su bili Filip, Milovan i Mlađen. Filipovi potomci su kolonizirani u Vojvodinu-Bačko Dobro Polje. Mlađen je bio jedan od najuglednijih Tomića, živio je u Nikšiću, gdje se bavio trgovinom. Imao je četiri sina, od kojih niko ne živi u Timaru.

Od Obrena su Tojovići i Sinđići na uže. Iz ogranka Sinđić zna se za Radonju koji je poginuo u Sirovcu u borbi sa Turcima 1840. godine. Radonja je imao sina Obrena, a Obren Novicu i Radonju-Zeka. Obojica su bili poznati junaci koji su poginuli na Veležu zajedno sa rođakom Radom. Njima je podignut spomenž na Greblju kod Nevesinja. Od Novice su ostala tri sina: Obren-Mido, desetar u Timarskoj četi, koji je zajedno sa rođakom Neđeljkom poginuo na Mojkovcu 1916. godine, a ostala su mu dva sina Vaso i Milisav. Vaso je bio istaknuti bratstvenik i plemenik, učesnik Ostroške skupštine i NOR-a od prvih usganičkih dana. Kada je umirao, reče: „Žao mi je što moram da umrem u krevetu, a ne negdje na bojištu gdje su mi stari umirali“. Milisav Midov je bio kapetan bivše Jugoslovenske vojske, a umro je poslije rata. Drugi Novičin sin Milivoje, oficir Crnogorske vojske, bio je komandir Timarske čete u Uskočkom batallnu, kojom je komandovao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Istakao se hrabrošću koju je pokazao u borbama na Glasincu i Mojkovcu i zbog toga je odlikovan Zlatnom medaljom za revnost, Danilovim krstom petog stepena i srebrnom Medaljom kralja Aleksandra. Učesnik je 13-julskog ustanka i Pljevaljske bitke u kojoj je bio komandir čete. Treći Novičin sin Jojo imao je sina Miljana, geometra, koji je živio u Nikšiću.

Radonja-Zeko Obrenov je imao sina Purka, a Purko Lazara i Aleksu. Lazar je sa ocem Purkom poginuo na Skadru, a Aleksa kao učesnik Mojkovačke bitke ranjen na Božić 1916. godine.

Među Tomovićima treba istaći oficira Stojana, uglednog domaćina i bratstvenika. Mnogi njegovi potomci su izginuli u ratovima u kojima su učestvovali. Od njih se veliki dio odselio u razna mjesta širom zemlje. Nekolicina Tomića su ranjena u Mojkovačkoj bici u kojoj su se istakli svojom hrabrošću: Radosav, Mitar, Božo, Mikailo, Aleksa i Jevto.

U NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je dalo veliki broj boraca i starješina koji su ratovali na mnogim bojištima širom naše zemlje i ostavljali svoje živote u borbama protiv neprijatelja. Arsenije Vladimirov, Milan Milanov i Niko Mrdov su poginuli na Pljevljima 1941, Grujica na Livnu 1942, Vojislav u Morači 1943, Vuko na Sinjajevini 1943, Ivo na (Ivangradu) Beranama 1944, Jelena na Bijelom Polju 1944. godine.

Tomići su se iseljavali još od davnih vremena u razne krajeve. Ima ih na planini Jelici kod Čačka, gdje su došli početkom 19. vijeka. Rosići i Tomići kod Rogatice potiču od Tomića iz Timara, a oni u Gornjoj Šatornji i Vitkovcu kod Kraljeva, kao i oni u Bajinoj Bašti vode porijeklo od ovih Tomića.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

______________

TOMIĆI u selu Babinama kod Prijepolja, Jablanici, odakle su prešli na Kosovo u okolinu Prištine, dalje u selu Sibnici i Novoj Varoši, koji su kasnije prešli u selo Močioce kod Ivanjice i u Kragujevac, gdje su neki od njih promijenili prezime u Davidović – porijeklom su od Tomića sa Previša. I Tomići po Hercegovini i na Glasincu porijeklom su sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Marko Tomić

    Pozdrav od još jednog Tomića 🙂 iz okoline Brčkog, prema Bijeljini, selo Ražljevo (kod Brezovog polja), zaseok Posavci.
    Poznato nam je da su izvesni Simo i Trivo (naše čukundede) doselili tu iz sela Crkvine kod Bosanskog Šamca negde krajem 19 veka, a posle Posavske bune. Po jednoj informaciji bili su Varadinovići pre Tomić, a po drugoj Petrović negde iz Hercegovine. Slavimo Svetog Đorđa. Ako neko zna nešto može na mail da me kontaktira, baš smo juče angažovali nekog tipa da nam uradi poreklo i rodoslov. Hvala
    [email protected]

  2. veljko

    ja sa tomic koji zivi u selu sip opstina kladovo Srbija.Znam dasu se moji preci pre odprilike 250 god doselili sa podrucja sar planine oko mesta brezovica. ako neko poseduje neki podatak o Tomic_ima sa tog podrucja neka javi. nasa krsna slava je Sv Nikola

  3. Šarko

    Veljko,

    Kako su to svi Tomići rod? Objasni nam molim te?

  4. Nebojša Babić

    “Tomići žive u Rječinama kod Kolašina, a po nekim saznanjima Šekularci u Šekularu kod Berana, koji uzeše prezime po mjestu naseljenja.”
    Ni jedan rod u Šekularu ne nosi prezime Šekularac, već samo iseljeni Šekularci. Prezime Šekularac ima u Beranama i Gornjim selima ispod Bjelasice. Ovi drugi su Ćetkovići – Vajmeši i potiču iz Drobnjaka, ali od Cerovića iz Tušine, i njihov predak se u Šekular doselio znatno ranije, početkom 18. veka.

  5. Tomić Bojan

    do sada sam se naslušao takoreći svašta a ponajviše ništa o poreklu moje porodice ! dakle, mi smo Tomići iz Rume, odnosno iz sela Kraljevci opština Ruma i slavimo svetog Jovana krstitelja ! u selima Kraljevci i Dobrinci ima popriličan broj Tomića i svi smo neka familija, dalja ili bliža, ali jednostavno nemam koga da pitam o poreklu Tomića sremaca i kada su se doselili na ove prostore ! neki kažu da smo sa Kosova, neki da smo se doseli sa područja Morače, neki pričaju da smo došli iz Like, pa ako neko zna nešto o ovome, molim neka napiše !
    ja : Bojan (1974)
    moj otac : Tihomir (1947)
    moj deda : Nikola (1906)
    moj pradeda : Momir (/)
    moj čukundeda : Stevanica (/)
    znači ovde smo od prilike već oko 300 godina.
    znam da je i Stevanica živeo u Kraljevcima pokraj Rume i to je sve !
    unapred hvala svima koji nešto znaju i napišu !

  6. Moji preci, prema Arhivu Srbije su: Tomo, oko 1790 godine koji se doselio u Dokmir kod Uba, potom Novak, Pavle, Lazar, Milisav, Ozren, Branko, Dragan, Strahinja. To je nasa vertikalna srodnicka slednica. Slavimo Svetoga a. Luku. Pretpostavka je da se doselio iz Crne Gore, moguce, negde od Cakora ili odatle izbliza…

  7. Slobodan

    Tomići u Višegradskom Starom Vlahu (selo Bovan) potiču od Tome Mrvića koji je početkom 19. veka došao iz Korita u Crnoj Gori i prizetio se kod Stevana Stanišića. Slave Svetog Nikolu (19.decembar). Jedna porodica Tomića u Višegradskom Starom Vlahu (selo Bijelo Brdo ) nosi ovo prezime tako što im se majka preudavši se za Tomića dovela u kuću decu od drugog čoveka . Deca su izgubila svoje pravo prezime i uzela prezime svog očuha Tomića ,ali su zadržali svoju slavu . Oni slave Svetog Andeja (13.decembar)

    • Ranko

      Poštovani Slobodane.
      U selu Bjelo brdo imam familiju Tomić koji sleve 13 decembra. Majka mi je ispričala da su mi familija sa njene strane. Mamina rođena tetka devojačko Gavrilović iz s. Koritnik udala u familiju Tomić i jedino što znam da je imala sina Vidoja Sojana koji je živeo u Priboju, još jednog sina kome ne znam ime i ćerku Desu koja je zivela u Lazarevu kod Zrenjanina. Ako imaš neke podatke o ovoj familiji ili ako se neko prepozna od strane ove familije voleo bi da me kontaktira.

      • Goran Tomic

        Moj cale,pok.Jelisije Tomic je rodjak SStojanov i Vidojev I Desin.Slavimo SSvetog Andriju, iz prica znam da je neki dzed bio vidar hajducki i da su pobegli pred turcima iz Gusinja…

  8. Familije-prezimena Tomić po mestim življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”.

    -Brasina
    -Budišić
    -Uzovnica
    -Lonjin
    -Gunjaci
    -Savković
    -Gvozdac (Bakići)
    -Jakalj
    -Solotuša
    -Pilica
    -Pilica (Ružići)
    -Gornja Orahovica
    -Perućac
    -Gaočić

  9. Familije-prezimena Tomić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića “Kosmaj”.

    -Guberevac
    -Lisović
    -Parcani
    -Rožanci

  10. Familije-prezimena Tomić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Beočić
    -Šantarovac
    -Lozovik
    -Crnča
    -Vranovac
    -Bagrdan varoš
    -Lovci
    -Miloševo
    -Praćina