Poreklo prezimena Panić

3. februar 2012.

komentara: 84

[toggle title=”TESTIRANI PANIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Panić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Gornji Podgradci, Gradiška, Republika Srpska

Krsna slava: Alimpijevdan

Kontakt:
_________________________

Panić

Haplogrupa: J2b rod A

Poreklo: Duboka, Jagodina, Srbija

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (84)

Odgovorite

84 komentara

  1. Danijela Panic

    Zdravo svim Panicima. Moje devojacko prezime.Otac iz Sladaje kod Despotovca .Ne znam odakle su njegovi Panici,sada neki Radosevici.Pradeda se zvao Stanojlo Panic.Slave Svetog Nikolu.Volela bih da se neko javi,mozda zna odakle su ocevi preci.

  2. Panic

    Selo Selevac kod Smed.Palanke ima 6 kuca po prezimenu Panic po knjigama o ovom selu dosli su sa Kosova.Slava Sveti Jovan.

  3. Dusan Panic

    Mozda i meni neko moze nesta malo pomoci 🙂 Ja zivim u Svacarskoj, ali mama mi je poreklom iz Vrsana, kod Prnjavora (blizu Banja Luke) iz RS. Deda mi je bio Stojan Panic a baba Mirjana Panic. Koliko znam da mi je baba tacnije bila rodjena u potocanima. A isto slavimo svetog Nikolu kao slavu.

    Pozz svima Dusan

  4. Bojan

    Poreklo Panica, koji slave Adandjelovdan?

    • Dušan Panić

      Veliki pozdrav Bojane,

      Ja imam istu dilemu, tj. krenuo sam da odgonetnem to isto pitanje budući da sam i sam deo Panića koji slave Aranđelovdan. Moji svi su iz Šajkaša, opština Titel. Dosta Panića ima u okolnim selima kao što je recimo Đurđevo, ali oni slave drugu slavu i mi lično nemam rođake tamo. Ja sam popisao moje do neke 1850. godine i sve vreme su bili tu u Šajkašu. Vidim da je jedan korisnik napisao da je bilo Panića u Zrenjaninu koji imaju istu slavu, tako da ću moje istraživanje usmeriti i u tom smeru. Treba da uradim i DNK analizu ovih dana, tako da se nadam da ću uskoro moći da saznam još nešto.

      Srdačan pozdrav

      • Ivana Panic

        Jesi uradio testiranje?

        • Dušan Panić

          Jesam Ivana, izvinite na kasnom javljanju. Haplogrupa je R1a-Z280. Ako imate neka pitanja, pišite slobodno na [email protected]

          • Goran Panić

            Zdravo Dušane,

            Moje ime je Goran Panić. Iz Rumunije sam. Ista mi je halogrupa R1- z280. Moj pradeda je bio iz Srpskog Semartona, 30 km od Temišvara i otprilike isto toliko od Zrenjanina. Slavimo Mitrovdan, ali to mi više puno ne znači jer su se kod nas ponekad menjale krsne slave u zavisnosti od kuće u kojoj se preseljavalo. Na primer znam da mi je pradeda bio “zet u kuću”, pa nije nemoguće da je preuzeo slavu iz tazbine.
            Geografski smo bliski, genetski takođe, isto prezime… slutim zajedničkog pretka u zadnjin 250 godina.

            • Dušan Panić

              Zdravo Gorane,

              U knjigama po internetu i u arhivi društva sam uspeo da pronađem da je u Zrenjanin bio sveštenik koji je slavio istu slavu kao i mi, imao je dva sina, od kojih ako ne grešim jedan, ili oba su bili advokati. Nažalost nikako da lično odem i probam da pretražim crkvene i matične knjige. Velika je verovatnoća da imamo zajedničkog pretka. Nadam se da ću uspeti da pronađem još informacija, pa ću rado podeliti sa vama i ostalim ljudima ovde na sajtu. Svako dobro

          • Mila

            Gde da uradim te testove za hologrupu i kolliko kostaju. Meni je cukunbaba bila od Panica. Zivela je u Nisu od oslobodjenja od Turaka. Tragam odakle su njeni. Nacula sqm da su ili iz Jagodine,Zaplanja kod Nisa ili pak Zajecara

      • Tomislav

        Pozdrav Dušane, takođe i ja pripadam Panićima koji slave Aranđelovdan i moji su došli iz Šumadije u Novi Sad.Prema nekim informacijama moji su prebegli od Turaka iz stare Hercegovine, potez oko Nikšića, Ostroga

      • Dusan

        Pozdrav Dusane
        Imate Panice, Pirot(zavoj) slave Arandjelovdan

        • Mila

          Zdravo ljudi…. moja cukun baba se zvala Mileva Panic udato Jovanovic u Nisu.
          Prvog sina mog pradedu dobila je1902. A zatrudbela je sa njim 1901.verovatno se te godine i udala za cukundedu.
          Moze li mi neko nesto vise reci i uputiti me gde da trazim njeno poreklo jer imam dokumente samo za cukundedu

  5. Goran Panić

    Poreklom iz Skatavice ,slavimo Lazarevu subotu.Pozdrav za sve koji sebe smatraju SRBIMA.

    • Goran Panić

      Porodica Panić 60-ih doselila iz Skatavice od Mlađana Panića.Doseljeni u Krčedin sa 11-oro dece.Moj otac je Milan oženjen iz Topića.Slavimo Lazarevu subotu.063572672 za biber.

      • Davor Panić

        Moj djeda je iz Skatavice, Milan Panić i sada u Skatavici živi moj stric Slavko Panić, ja sam u Banja Luci, slavim Lazarevu subotu

      • Vukašin Panić

        Moji takođe slave Lazarevu subotu, poreklom sam iz Hercegovine okolina Trebinja a trenutno u zapadnoj Srbiji živimo da li imate neku familiju oko Trebinja?

  6. Sasa

    Pozdrav svim Panicima!!!

    Moj otac je rodjen u selu sokoliste kod Novog grada u BiH,krsna slava nam je sv.Trifun.Ako neko zna nesto o poreklu Panica iz tog kraja neka javi.Pozdrav,

  7. Sava Popadić

    U selu Brezovica (opština Vrnjačka Banja) postoje Panići koji su poreklom Vasojevići od Kolašina. Doselili se u ovaj kraj na samom kraju 18. veka, kratko se zadržavši u selu Jelakcu kod Jošaničke Banje. Dvojica braće se nastanili u Ržanici (opština Aleksandrovac) a treći brat Pantelija se nastanio u Brezovici. Tamo je bio poznatiji kao Pana. Kako se u to vreme prezime određivalo po imenu oca tako su nastali Panići. Slave Aranđelovdana kao svi Vasojevići.

    • Aleksa Panić (Subotica)

      Pozdrav, koliko je ovo proverena informacija?Moj otac je uspeo da napravi rodoslov sve do Pantelije, sve nakon toga mi je nepoznato a jako bih voleo da saznam!

      Pantelija mi je direktan predak. Poslednje tri generacije su u Subotici

  8. Aleksa Panic

    Pozdrav za sve Panice! Da li neko zna poreklo prezimena Panic koji slave Svetog Nikolu? Hvala!