Poreklo prezimena Mitrović

3. februar 2012.

komentara: 182

[toggle title=”TESTIRANI MITROVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Mitrović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Arilje, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
________________________

Mitrović (Đokini)

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Glavičorak, Bijeljina, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Mitrović

Haplogrupa: I2a M223

Poreklo: Šišmanovac, Prokuplje, Srbija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MITROVIĆI

(na Gracu)

Porijeklo im je od Mitrovića iz Markovine. Nakon pogibije Milutina Jakšina Mitrovića 1796. godine i borbi protiv vojske Mahmut-paše Bušatlije, ostanu mu tri maloljetna sina: Lazar, Ivan i Mitar, koje njihova majka iz siromaštine i razurene Markovine odvede na manastirsku zemlju u selo Rsojevicu, pod Ostrogom, gdje su živjeli tridesetak godina. Kad su odrasli, prešli su na Gradačku poljanu, na Krnovu, na katun Adžimusića, a odmah zatim presele se na Gradac, oko 1820. godine, gdje i danas žive njihovi potomci. Isticali su se kao hajduci koji su četovali po Zatarju, gdje je Ivan i poginuo (negdje pored Lima) i od njega nije ostalo potomstvo.

Poslije pogibije Smail-age Čengića 1840. godine, Mitrovići pređu na Malinsko, gdje su živjeli četrdesetak godina; odatle se ponovo vrate na svoja imanja na Gradac. Lazar Mitrović se istakao kao poznati junak, a njegovi se potomci po njemu prozovu Lazarevići.

Mitar Mitrović bio je najmlađi od braće; bavio se kućnim poslovima, planinovao je, pa njegove potomke na uže zovu Planinčići. Imao je sinove Milutina, Jakša i Sava. Od Milutina je ostao sin Milutin, koji se rodio posmrtno, a od Jakše Neđeljko, Živko i Mitar. Mitar Jakšin odlazi na rad u Ameriku i otuda se, na poziv kralja Nikole, vraća kao dobrovoljac i učestvuje u osvajanju Skadra. Poslije završenih balkanskih ratova ponovo odlazi u Ameriku, odakle kao dobrovoljac dolazi na Solunski front 1918. i bori se do konačnog oslobođenja od austrougarskog okupatora. Kasno se ženi, u šezdesetoj godini, i dobija sina Božidara, koji je kao komandant bataljona NOV-a poginuo 1944. godine u borbi protiv fašističkog okupatora.

Luka Mitrović sa Graca je učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata, a poginuo je na Mojkovcu 1916. godine.

Stara im je krsna slava bila Aranđelovdan, a prisluga Spasovdan, ali dolaskom u Drobnjak, uzeli su za svoju plemensku slavu Đurđevdan. Danas slave Spasovdan.

______________

MITROVIĆI

(u Sirovcu)

Oni su od bratstva Ječmenica iz Ječmišta kod Pljevalja, odakle je oko 1870. godine došao Mitar kod Šećkovića, gdje se oženio. Njegovi se potomci po njemu prozvaše Mitrovići.

______________

MITROVIĆI

(u Merulji)

Jovan Jovičin iz Glisnice kod Pljevalja doselio se u Merulju krajem 19. vijeka. Daljnja starina im je iz Markovine, odakle se Stevan, sa sinovima Jovicom, Mitrom, Ilijom i Milovanom, doselio u Glisnicu. Rod su s Mitrovićima na Gracu kod Šavnika.

Jovica je u Merulji imao sina Mitra, koji živi u Merulji sa svojom porodicom i jedan je od imućnijih domaćina poljoprivrednika u tom kraju.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Mitrovići se sreću i u pljevaljskom kraju:

Prema kazivanju starih Boljanićana, Mitrovići su oko 1750. godine došli negde iz Hercegovine i naselili se u Poblaću. Jedna njihova nevesta (izgleda da joj je bilo ime Mitra), napustila je muža i sa sinom Stevanom u kolevci, oko 1820. godine, naselila se u Pustom Brdu – Boljanići. Kasnije se Mitra preudala za Ljiljanića. Stevan je imao 4 sina: Mitra, Iliju, Jovicu i Milana. Milanov je Diko (1886). Ilijini sinovi su: Bogdan, Ilija i Todo. (Bogdanov je Momir).

Iz Glisnice je 1909. godine pobeglo 28 Glisničana od askera u Crnu Goru. Pobegao je Diko sa 5 Mitrovića. Diko je radio kod Vidaka, oca Živka Milića, na Žabljaku, dok su ostali otišli da grade most na Pivi. Vratili su se sa crnogorskom vojskom 1912. godine kao ratnici.

U crnogorskoj vojsci u I svetskom ratu 1914-1915. godine, učestvovalo je 10  Mitrovića. Ranjen je Ilija. Miko je bio oficir i komandir čete Boljanićkog batallna.

Mitrovića je u Poblaću bilo do 1912. godine dve kuće. Od njih su Milovići u opštini Čajniče. Ima ih preko 30 kuća. Možda su od njih i Lučići u Krćama. Pamte imena predaka od Mitra (1830). Njega su Švabe 1915. godine internirale u Mađarsku i tamo je umro. Mitrov je Simo (1860). Simo je bio ugledan čovek i kodžobaša. Jednog dana rekla mu je najamnica, koja je čuvala ovce, da je čitav dan grejala ruke na vatri, ali se nije mogla ogrejati. Ode Simo tamo (oko 1890) i nađe kazan zlatnika kraj pećine u Kulini. Kad su došle Švabe 1915. godine, pretresli su mu kuću, našli u sanduku oko 4 oke zlatnika i odneli. Opljačkali su mu čitavu kuću i oterali stoku. Simov je bio Tane, a Tanov Rade. U crnogorskoj vojsci u I svetskom ratu bili su Tane i Milan.

IZVOR: Mileta Vojinović – Pljevaljski kraj, prošlost i poreklo stanovništva, 2008, priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (182)

Odgovorite

182 komentara

  1. Mitar

    Mitrovici iz Milocana,kraj Niksica,kolonizirali posle II svetskog rata u Vojvodinu,Vrbas-slave Svetog Arhandjela Mihajla,tj.Arandjelovdan 21.novembar.
    Malo nas je,al se ne damo.

  2. dejan

    Mitrovici iz Brezovica na Povlenu,krsna slava Miholjdan.

  3. Milan Mitrovic

    Porodica Mitrovići, na Zlatiboru, u selu Sirogojno, dali možda neko zna nešto, o njima, Krsna Slava Sv. Nikola?

    • Aleksandar Marinković

      Milane,
      iz knjige Ljubomira Ž. Mićića ”Zlatibor”:
      SIROGOJNO – Mitrovića je bilo 16 kuća. Za njih je rečeno da su doseljeni 100 godine pre skupljanja podataka (što znači oko 1800. godine) iz ariljske Čičkove od Velimira. Uz prezime Mitrović navedeno je i prezime Gičević. Naravno, slave Sv. Nikolu.
      Možda će vam biti zanimljiv i podatak da je u gradu Požegi, LJ. Pavlović naveo i jednu porodicu trgovca Mitrovića, koja takođe slavi Sv. Nikolu, a doseljena je iz Arilja. Može se smatrati da se radi o bliskom rođaku Mitrovića iz Sirogojna koji su takođe i ariljskog kraja.

      • zoran mitrovic

        ima mitrovica i u gostilju [zlatibor] slave jovandan

        • marko Mitrović

          Pozdrav Mitovići!
          Selo Gostilje, Opština Čajetina.
          “Mitrovići (Janjići, Tanovići, Dridići i Mijailovići), došli iz Pive u Hercegovini. Slave Sv. Jovana.”
          To piše na ovom sajtu. Takođe, isti podatak sam čuo davno od jednog čoveka koji se bavio poreklom. Dalje od Pive u Hercegovini nisam našao.

      • Milan Mitrović

        Da, Aleksandre, moji jesu poreklom od Gičevića, velika verovatnoća je da je u pitanju taj Velimir iz ariljske Čičkove. To se kod nas u familiji stalno provlačilo Gičević, i to je sto posto sigurno, dolaskom u Sirogojno moji su preci iz Gičevića prešli u Mitroviće, ili još u Čičkovcima se taj Velimir prezivao Mitrović to ne znam, ja znam moje poreklo sve do 1830 godine, kada su došli u Sirogojno, ali Velimira nema u Sirogojnu, stigao sam do Petra i Pavla, dva brata, dal su oni Velimirovi sinovi to ne mogu da utvrdim.

    • R. Markovic

      Srbsko bratstvo ili pleme Bratonozici , Veliki pozdrav

    • zoran mitrovic

      ja sam iz sirogojna ima nas7 kuca a nadimaknam je gicevic

  4. Njegoš Mitrović

    Prvo veliki pozdrav za sve Mitroviće gde god i odakle god dasu.Postoji veliko bratstvo Mitrovića iz kuča raseljenih po Podgorici i Metohiji odakle su se raselili u Beograd i Bar.Svi slave svetog nikolu i ako ima neko iz okoline Ulcinja nek se javi sigurno smo rodjaci.

    • Goran Mitrović

      Pozdrav ”rođače”

      Ovako ja sam takođe Mitrović ( slavim Sv. Nikolu ) inače to nam je prezime od starina ,kako mi je preneo moj pokojni deda, inače pradeda mi se prezivao Đorđević pa je moj deda vratio Mitrović. Moj deda-stric ( tj.brat od strica mog dede) istraživao je poreklo i došao je do Danila Mitrovića sa ”korita iz Crne Gore”, kad sam ga pitao rekao mi je da pretpostavlja da je sa Ivanova korita, jer u dokumentu koji je on našao i to iz Carigradske ( Istanbulske) biblioteke kako je do toga došao duga priča, piše samo ”korita”, tako da me je veoma zainteresovao ovaj vaš podatak, jer takođe znam da postoje i Kučka korita. Takođe mi je rekao da u tom dokumentu(knjizi) piše da smo bežeći pod najezdom Turaka došli na korita negde iz stare Srbije (bukvalno ovim rečima) ali ne piše iz kojeg mesta( stara Srbija- Kosovo, Makedonija). Ovako on mi je ispričao da je taj Danilo imao brata (nezna se ime) koji je ubio nekog turčina agu, pa su morali svi da se sele. Taj brat je pobegao u Hercegovinu i otišao u hajduke ( i dan danas postoje Hajdukovići, većina su pravoslavci koji isto slave sv.Nikolu,neki muslimani i katolici), a Danilo je sa ogrankom svoje porodice otišao negde u okolini Skadra, gde je i umro.Njegovi sinovi ( nezna se koliko i koji su ) kad su ih turci otkrili, preselili su se negde u okolini Kosovske Mitrovice gde su se generacijama bavili katranom i bili poznate katrandžije u to vreme. Imao sam prilike sasvim slučajno da se sretnem sa čovekom, preziva se Mitrović iz K.Mitrovice, gde mi je potvrdio kroz priču, da su se njegovi bavili katranom i da i dan danas tu žive Mitrovići i zajedno smo usaglasili naša saznanja, ispostavilo se da potičemo iz istog korena, jer je i njegova priča veoma slična mojoj.
      Međutim, 1810 god (tačan podatak i god.), tri brata Đorđe, Janko i Mitar Mitrović, dolaze u Prištinu kod Jašar-paše Đinića, da rade kao čifčije gde im on daje zemlju -čitluk i oni osnivaju selo Sofalija ( po turskoj reči ”safa” što znači banja), ispod planine Grmija, gde se množe i kad sam ja rođen 1975, selo je brojalo 50-tak kuća. U selu niko nije smeo između sebe ( a to stoji i dan danas) da se uzima tj, da se venčavaju. Ja vodim poreklo od Đorđa ( za Mitra znam da nije imao poroda), a inače u selu postojala su prezimena Đorđevići, Jankovići, Mitrovići, a ima i drugih prezimena ( Tonići,Stanimirovići) ali su prezimena menjali zbog krvne osvete inače su svi Mitrovići što oni i dan danas ne spore, moj deda i još neka njegova braća, vratili su staro prezime Mitrović. Posle 1999. godine svi smo se raselili po celoj Srbiji, ja sam i još jedan deo ogranka Mitrovića u Kraljevu, a ima nas u Nišu,BG,NS,KŠ itd…a selo i danas postoji pod istim imenom samo su sad tamo šiptari. Inače poznatu crkvu svetog Nikole u Prištini, koju su šiptari spalili, a sad je renovirana, na neki način moji iz sela su bili i ktitori i održavali su je godinama, tu sam i ja kršten svojevremeno.
      Veoma me je zainteresovao ovaj vaš podatak da ima kako ste naveli ”veliko bratstvo Mitrovića” iz Kuča ( inače moja supruga je iz Kuča, od Vujoševića, slave sv. Dimitrija) voleo bih da mi možete reći vaša saznanja o Mitrovićima, ja sam povezao ovu vašu priču sa mojim saznanjima ( Kuči – znam za Kučka korita, slava sv. Nikola, isto prezime) bila bi mi veoma interesantna, jer poznato je da su se porodice , plemena, ranije delili po slavama i da u većini slučajeva ako slave istu slavu, a iz sličnog su predela i istog prezimena, verovatno potiču iz istog korena, tj. iste su krvi.
      Puno pozdrava rođače voleo bih da mi se javite na ovaj e-mail: [email protected], takođe ko god ima bilo kakve podatke približno vezano za ovu moju priču neka mi se javi na e-mail. imam u planu da sakupim sve relevantne podatke i da sačuvam za potomke. Pozdrav Mitrovići …

      • Rade Brakočević

        Gorane najbolje je da neizostavno uradite dnk test po muškoj liniji. Sada je povoljna akcija u organizaciji Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”. Jedino tako će te znati da li pripadate kučkom klasteru, ili nekom drugom. Požurite, prijavite se odmah. Postoje Korita – predio između Bi(h)ora i Pešteri, sada u Republici Crnoj Gori. To je Raška oblast – nekada Stara Srbija. U tim predjelima ima mnogo islamizovanih Kuča i drugih crnogorskih brđanskih plemena. Napominjem, bez utvrđivanja dnk, samo će te lutati.

      • Samanta

        Evo javljam Vam se iz Slovenije… otac mi zivi u Zvorniku zove se Slobodan Mitrovic(1965godiste je) i isto slave Sv. Nikolu.

      • Gorane, Mitar je imao tri sina Nesu, Tonu i jos jednog. Nesa je imao sina isto Stolu i mi Filipovici smo njegovi potomci. Od Tone su Tonici.

      • Dejo

        Ja sam Mitrović iz Kuča selo mMomče slava mi je SVETI NIKOLA

    • Nikola

      Zdravo rodjace
      Ja sam potomak Mitrovica iz Ulcinja
      Ako imas nekih blizih saznanja o nasem poreklu voleo bih da ih podelis samnom .inace sam unuk Vlada, praunuk Đoka i cukununuk Spasa
      E mail : [email protected]

  5. Minja

    zanima me poreklo Mitrovica iz Gornjih Kosalja, opstina Ljubovija, krsna slava Jovanjdan…..?

    • KACA

      Jel imate podatke o Ljubinki Mitrovic iz Gornjih Kosalja,od oca Dragise I majke Ivanke..ima sina,zivela jeu Petnici kod Valjeva i neko vreme u KG…

    • KACA

      Jel imate podatke o Ljubinki Mitrovic iz Gornjih Kosalja,od oca Dragise I majke Ivanke..ima sina,zivela jeu Petnici kod Valjeva i neko vreme u KG…Molim Vas,obavestite me na e mail [email protected]

  6. Nas predak Nikola oko 1820. god., po kazivanju mog pradede Vasilija ( Mitrov ) ciji je on bio deda, poteran je od Turaka iz Crne Gore ili Kosmeta, prvo u okolinu Uzica pa zatim u Levač. Slava nam je Sv. Dimitrije. Ima li nas jos po Nikolinim granama.

  7. Familije-prezimena Mitrović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Mitrović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babina Luka
    -Balinović
    -Bobova
    -Bogatić
    -Brezovice
    -Brežđe
    -Veselinovci
    -Vračević
    -Golubac
    -Grabovica
    -Dupljaj
    -Dučić-1
    -Dučić-2
    -Dučić-3
    -Kovačica
    -Kozličić
    -Kotešica-1
    -Kotešica-2
    -Krčmar
    -Latković-1
    -Latković-2
    -Leskovice
    -Loznica
    -Lopatanj
    -Majinović
    -Maljević
    -Oglađenovac
    -Paune
    -Pepeljevac
    -Pričević
    -Prnjavor (Bogovađa)
    -Slavkovica
    -Sovač
    -Suvodanj
    -Tabanović

  8. Vladimir Mitrovic

    Porodice Mitrovic iz sela Dvorska opstina Krupanj, krsna slava Sv. Avramije 11.novembar. Da li neko zna nesto o njima? Pozdrav svim Mitrovicima!

    • Mladen Gajić

      Tema o ”Avramijevštacima” na forumu: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

      Moja krsna slava je takođe Avramijevdan.
      Trenutno vršimo jedno malo šire istraživanje o porodicama koje slave sv.Avramija, imam par podataka o Mitrovićima iz Dvorske…ako te interesuje, možeš mi pisati na: [email protected]

      U Dvorskoj se nalazi jedan veliki rod Avramijevštaka, do danas ”novembar 2017” testirali smo Jakovljeviće (koji su po muškoj liniji srodni sa Mitrovićima iz Dovrske), isti pripadaju haplogrupi R1a L1280.

  9. Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

    Rodova Mitrovića(Gmitrovića) crnotravsko-vlasotinačkom kraju dosta. Ima u nekim selima slave Sveti Nikolu, u nekima slave Sveti Ranđel. U vlasotinčakoj opštini ih ima u selima:Dobroviš, Javorje, Ravni Del, Lipovica ….
    Neki su potomci doseljenika iz Hercegovine i Crne Gore, a neki su dobijali svoja prezimena prema imenu pretka(dede ili paradede) MITAR(Gmitar) a ima i po ženksoj liniji MITRA.

    Često na jugu Srbije ima prezime Mitrović(Gmitrović). Imaju poreklo od svojih predaka stočara-nomada na Vlasini, prema imenu MITAR (Gmitar) svoga pretka.

    Smatra se da su bili hrabri-hajduci, pa se često u šali kaže da sje krsna slava Mitrovića često bila i Gmitrovdan- MITROVDAN(“Mitrovdanak hajudči rastanak)-gde su se posle krsne slave rastavljali i jatakovali sve do ĐURĐEVDANA.

    Miroslav B Mladenović lokalni etnolog i istoričar Vlasotince, Srbija
    11.novembar 2013.g. Vlasotince, republika Srbija

    • Aleksandar Mitrović

      Ne spominje se selo Jastrebac gde žive Mitrovići, koji su poreklom (ako je tačan podatak starijih ljudi) iz okoline Peći.

    • Dejan

      Mitrovic Dejan iz Vojvodine, deda je 50ih doseljenik iz Predejana kod Leskovca i pricao mi da je njegov otac Gorcilo doseljenik iz Crne Gore od plemena Shekobarci, slava nam je sv.Nikola.

  10. Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

    Dopuna: Ima Mitrovića naseljenih u samo Vlasotince, Crnoj Travi i crnotravskim selima:Darkovce, Gare i drugim selima. Pored naseljavanja iz Crne Gore i Hercegovine ima rodova poreklom sa Kosova i Znepolja (Stara Srbija-danas Bugarska); koji su se u ovaj kraj naseljavali višeetapno.
    Zanimljivo je i poreklo danas mladog reprezativca Srbije u fudbalu(sada je iz FK Partizan otišao da igra fudbal u inostranom klubu u Evropi) po imenu Aleksandar Mitrović(čiji se ottac izz vlasotinačkog sela Aleksine dosleio u Vlasotince, potom u Beograd).
    Miroslav b Mladenović lokalni etnolog i istoričar Vlasotince
    11.novembar 2013.g. Vlasotince, republika Srbija