Poreklo prezimena Marković

3. februar 2012.

komentara: 203

[toggle title=”TESTIRANI MARKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bila, srednja Bosna

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Stanojevići, Bela Crkva, Krupanj, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Križevići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Krupice, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: Q

Poreklo: Pančevo, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kožuar, Ub, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARKOVIĆI

(u Jelinoj Gori)

Doselili su se u Jelinu Goru iz Plane kolašinske u drugoj polovini 19. vijeka. Od ovog bratstva neki su se odselili u pljevaljski kraj, u Vodno i Krupice, a jedni u Bukovicu. U Šarance su se doselili Mića i Radule, s porodicama, i naselili se u Jelinoj Gori. Neki od njih su prešli na Luku Perovića.

Jedno vrijeme su bili brojni, sve do 1938. godine, kada se dio ovog bratstva odselio u pljevaljsku Bukovicu, a u Jelinoj Gori su ostali braća Nenad i Milika, sa porodicama.

Nenad je učesnik NOR-a 1941-1945. godine, kada i gine 1941. godine, u borbama protiv neprijatelja na Lipovu. Ostala su mu tri sina – Radojica, Boško i Vojislav. Od Milike je ostao sin Milorad.

Daleka starina Markovića je iz Markovine, odakle su se doselili u Planu kolašinsku, među Šarance, koji su u to vrijeme tu živjeli. Od ovog bratstva su se među Šarancima istakli kao poznati uskoci i junaci Milutin i Mića u mnogim bojevima protiv Turaka.

Sada od ovog bratstva niko ne živi stalno u Jelinoj Gori, već dolaze povremeno na svoja imanja, koja održavaju sezonski-ljeti.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (203)

Odgovorite

203 komentara

  1. Vojislav Ananić

    MARKOVIĆ (p.k). Markovići (p) su nastanjeni u Žakovu (Podbrđe, Trebinje), Mrkonjićima i Drijenjanima (Popovo), Kalađurđevićima (Šuma trebinjska), Medanićima (Gacko), Mostaru… Porijeklom su, vjerovatno, iz Tulja u Popovu gdje su nekada živjeli. Ima i mišljenja da su dalekom starinom Račići iz Grbića u Lugu (Tre- binje). Prije dolaska u Medaniće boravili su i u drugim gatačkima mjestima: Koltorini, a potom i u Nadanićima. Markovići su stara mostarska porodica koja vodi porijeklo iz Tulja. U prvoj polovini 19. vijeka pominje se Marković Ato Slomo za koga sc kaže da je bio “jedini svetionik u mostarskom književnom jezgru”. Slomo je opisivao narodne običaje u Hercegovini i objavljivao ih u Srpsko- dalmatinskom magazinu. Bio je istovremeno i “etnolog i književni stvaralac i istraživač” (177:55). Svi Markovići u navedenim mjestima slave Jovanjdan (59:202,271:75:1200:84:170,171172). Markovići (k), u Aladinićima i Trijebnju (Stolac), Klepcima (Čapljina) i Humcu (Ljubuški). U Aladinićima su porijeklom iz Borojevića (Stolac), odakle su im doselili “pradjedi” Stojan, Vlaho i Miho. Vlaho je imao “10 godina kad je došao, živio je 120 godina, a umro prije 15 godina” (oko 1885). U Trijebanj su došli iz Kruševa (Mostar) oko 1750. godine. U Klepce je Marković došao “s Košćele” u Kruševu, Svi su slavili Đurđevdan (59:257,258.262,263). Ima ih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Slobodan

    Koliko znam moji preci su došli iz mesta Dume ispod Šar planine slavimo MARKOVDAN naseljeni smo u selu LESKOVAC opština LAZAREVAC molim vas da mi pomognete da li su ove predpostavke tačne ili ukoliko neko0 zna za poreklo moje familije da mi se javi.

  3. Katarina

    Poštovani, tragam za poreklom svoje porodice. Kada sam ja rođena, osim mog oca i strica, niko od Markovića nije ostao da širi znanje o našem poreklu. Jedino znam da smo u nekom trenutku živeli na prostoru današnje Crne Gore, slavili Đurđevdan. Odatle su moji prešli u Vojvodinu (tačno mesto nepoznato), a potom negde oko 1925. Blagoje i Ljuba Marković se naselili u selu Aleksandrovo, okolina Niša. Imali dve ćerke i sina Radomira. Oko 1950. svi su prešli u Niš i od tada ovde živimo i radimo.

    • Ivana

      Draga Katarina, ja potičemo od Markovića iz Aleksandrova, znam da su se doselili iz Knez Sela,kod Niša i to je sve.
      Pra deda Božidar Marković, slava Petrovdan.

      • Milan Markovic

        Slucajno sam naisao na ovaj sadrzaj isto tako je i moja familija iz Knez Sela i Ja se prezivam Markovic a Slava Petrovdan a ne znam da imam rodjake u Aleksandrovu pa ako zelis mozes me kontaktirati na [email protected] i mozemo stupiti u kontakt.

  4. Poštovani
    Rođen sam u Subotici, poreklo moje vodi iz mesta Ćuprija, tačnije Senje kod Jagodine.
    Naj dalja meni poznata informacija je da mi je pradeda Stanoje Marković koji je imao sinove Dragana, Danila i Ljubinku.Deda Dragan za vreme komunističke Jugoslavije prvo odlazi u Novi Sad, tamo dobija sina za mene nepoznatog. Zatim odlazi u Suboticu i dobija Stanoja ( moga oca) , Sinišu i Sašu.
    ukoliko ima neko saznanja o poreklu Markovića iz Ćuprije biću mu zahvalan da podeli tu informaciju samnom
    Hvala

  5. Vladimir

    Molim Markovića iz Jarkovca kod Sečnja, koji pripada haplogrupi Q da mi se javi, imamo podudaranja, voleo bih da se upoznamo jer postoji mogućnost rođačke povezanosti, u nadi da će ovo pročitati srdačan pozdrav.

  6. IVAN MARKOVIĆ

    Pozdrav ,
    da li neko ima neke informacije o Markovićima iz Đunisa
    Krsna slava Nikoljdan
    Moji su iz Vinče ,Beogradske

    • Milomir

      Veliki pozdrav

      Moji Markovići su s opštine Mladenovac i slavimo Nikoljdan. Zaista ništa ne znam o našem porijeklu. Da li vi imate Markoviće na opštini Mladenovac a da slave Nikoljdan?

      Unapred hvala. Milomir

  7. Aleksandar Markovic

    Markovici iz Barica pokraj Beograda,slavimo Djurdjic,dosli smo u posavinu 1800-neke iz Čoke.
    Dva rodjena brata i jedan od strica te 1800-neke su pobili neke austrougarske vojnike u Čoki i prebegli u Srbiju!
    Neki Markovici su kasnije u Čoki imali prezime Markov gde su kasnije po oslobodjenju i osvajanju Vojvodine vratili na prvobitno!
    Interesuje me dolazak Markovica u Čoku i trenutni njihov status u istom.

    Sve najbolje i Haval.

    Aleksandar Markovic

  8. Stevan Marković

    Pozdrav svima,

    Ukoliko nekoga zanima porijeklo porodice Marković iz Gacka (selo Nadinići, Ruda Glavica), porodica potiče od bratstva Bulajića iz Grahova kod Nikšića.

    Red Bulajića od kojih potiču Markovići je živio u selu Zagora kod Nikšića. Pop Mitar Milošev, sa dijelom porodice polovinom XIX vijeka, seli se u reon Valjeva, gdje je ubrzo umro. Njegova se porodica vraća u rodni kraj da bi se kasnije njegovi sinovi Jovan, Miloš, Marko i Todor naselili u Hercegovinu i Bosnu. Jovan odlazi u selo Bijeljina kod Nevesinja, dok se Marko naselio u selo Nadinići, Gacko, i po njegovom imenu potomci uzimaju novo prezime Marković, a Todor u selo Dobrelja, gdje njegovi potomci uzimaju prezime Todorović.

    Marko Bulajić od koga kreće loza Markovića rodio se oko 1820. godine.

    Rodoslov bratstva Bulajić nalazi se na sljedećem linku – https://www.scribd.com/document/414054582/Čedomir-Bulajić-Rodoslov-bratstva-Bulajić-pdf

    • Stevan Marković

      Markovići kao i Bulajići slave Svetog Nikolu.

    • Milan Marković

      Citajuci ove komentare bas sam se zainteresovao za svoje pretke.
      Ali jedino sto sam je da je moj deda Vitko ziveo u selu Gornje Gatnje, selo kod Urosevca na Kosovo. Nazalost dalje od toga ne znam, ako iko od vas zna nesto o Markovicima iz toga sela, neka napise ili uputi me gde bih jos mogao da trazim.

      Hvala.

    • Jagoš Marković

      Pozdrav Stevane,
      Ja sam od Markovića iz Nadinića, živim u Beogradu. Radio sam analizu haplogrupe i dobio rezultat E1B1b, dominantan kod Kuča, što potvrdjuje predanje o Dragojevom doseljavanju iz Kuča u Grahovo a kasnije od njegovih potomaka odatle u Nadiniće. 0629651400, evo telefona pa bi mogli da se sastanemo i popričamo. Pozdrav!

  9. ivana markovic

    Ja se preyivam Markovic. Moji su iz sela Bor kod Topole, koliko ja znam pretke unazad, tu zive od 1900 god. a odakle vode poreklo ne znam, verovatno su se doselili kao i svi jer zaseok Bor kao i Topola nekada Kamenica je bila pusta dok nije krenulo naseljavanje…Mi slavimo Svetog Luku

  10. Markovićka

    Molim dobre ljude, da mi pomognu u istraživanju. Interesuje me gdje sve u Crnoj Gori ima Markovića a da slave svetog Jovana(20.januar). Puno pozdrava za Markoviće širom vaseljene.