Порекло презимена Марковић

3. фебруар 2012.

коментара: 202

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Била, средња Босна

Крсна слава:

Контакт:
________________________

Марковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Станојевићи, Бела Црква, Крупањ, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Крижевићи, Олово

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: J2b M205 род Годијеља

Порекло: Крупице, Пљевља, Црна Гора

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: Q

Порекло: Панчево, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Кожуар, Уб, Србија

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРКОВИЋИ

(у Јелиној Гори)

Доселили су се у Јелину Гору из Плане колашинске у другој половини 19. вијека. Од овог братства неки су се одселили у пљеваљски крај, у Водно и Крупице, а једни у Буковицу. У Шаранце су се доселили Мића и Радуле, с породицама, и населили се у Јелиној Гори. Неки од њих су прешли на Луку Перовића.

Једно вријеме су били бројни, све до 1938. године, када се дио овог братства одселио у пљеваљску Буковицу, а у Јелиној Гори су остали браћа Ненад и Милика, са породицама.

Ненад је учесник НОР-а 1941-1945. године, када и гине 1941. године, у борбама против непријатеља на Липову. Остала су му три сина – Радојица, Бошко и Војислав. Од Милике је остао син Милорад.

Далека старина Марковића је из Марковине, одакле су се доселили у Плану колашинску, међу Шаранце, који су у то вријеме ту живјели. Од овог братства су се међу Шаранцима истакли као познати ускоци и јунаци Милутин и Мића у многим бојевима против Турака.

Сада од овог братства нико не живи стално у Јелиној Гори, већ долазе повремено на своја имања, која одржавају сезонски-љети.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (202)

Одговорите

202 коментара

  1. Војислав Ананић

    МАРКОВИЋ (п.к). Марковићи (п) су настањени у Жакову (Подбрђе, Требиње), Мркоњићима и Дријењанима (Попово), Калађурђевићима (Шума требињска), Меданићима (Гацко), Мостару… Поријеклом су, вјероватно, из Туља у Попову гдје су некада живјели. Има и мишљења да су далеком старином Рачићи из Грбића у Лугу (Тре- биње). Прије доласка у Меданиће боравили су и у другим гатачкима мјестима: Колторини, а потом и у Наданићима. Марковићи су стара мостарска породица која води поријекло из Туља. У првој половини 19. вијека помиње се Марковић Ато Сломо за кога сц каже да је био “једини светионик у мостарском књижевном језгру”. Сломо је описивао народне обичаје у Херцеговини и објављивао их у Српско- далматинском магазину. Био је истовремено и “етнолог и књижевни стваралац и истраживач” (177:55). Сви Марковићи у наведеним мјестима славе Јовањдан (59:202,271:75:1200:84:170,171172). Марковићи (к), у Аладинићима и Тријебњу (Столац), Клепцима (Чапљина) и Хумцу (Љубушки). У Аладинићима су поријеклом из Боројевића (Столац), одакле су им доселили “прадједи” Стојан, Влахо и Михо. Влахо је имао “10 година кад је дошао, живио је 120 година, а умро прије 15 година” (око 1885). У Тријебањ су дошли из Крушева (Мостар) око 1750. године. У Клепце је Марковић дошао “с Кошћеле” у Крушеву, Сви су славили Ђурђевдан (59:257,258.262,263). Има их и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Slobodan

    Koliko znam moji preci su došli iz mesta Dume ispod Šar planine slavimo MARKOVDAN naseljeni smo u selu LESKOVAC opština LAZAREVAC molim vas da mi pomognete da li su ove predpostavke tačne ili ukoliko neko0 zna za poreklo moje familije da mi se javi.

  3. Katarina

    Poštovani, tragam za poreklom svoje porodice. Kada sam ja rođena, osim mog oca i strica, niko od Markovića nije ostao da širi znanje o našem poreklu. Jedino znam da smo u nekom trenutku živeli na prostoru današnje Crne Gore, slavili Đurđevdan. Odatle su moji prešli u Vojvodinu (tačno mesto nepoznato), a potom negde oko 1925. Blagoje i Ljuba Marković se naselili u selu Aleksandrovo, okolina Niša. Imali dve ćerke i sina Radomira. Oko 1950. svi su prešli u Niš i od tada ovde živimo i radimo.

  4. Poštovani
    Rođen sam u Subotici, poreklo moje vodi iz mesta Ćuprija, tačnije Senje kod Jagodine.
    Naj dalja meni poznata informacija je da mi je pradeda Stanoje Marković koji je imao sinove Dragana, Danila i Ljubinku.Deda Dragan za vreme komunističke Jugoslavije prvo odlazi u Novi Sad, tamo dobija sina za mene nepoznatog. Zatim odlazi u Suboticu i dobija Stanoja ( moga oca) , Sinišu i Sašu.
    ukoliko ima neko saznanja o poreklu Markovića iz Ćuprije biću mu zahvalan da podeli tu informaciju samnom
    Hvala

  5. Vladimir

    Молим Марковића из Јарковца код Сечња, који припада хаплогрупи Q да ми се јави, имамо подударања, волео бих да се упознамо јер постоји могућност рођачке повезаности, у нади да ће ово прочитати срдачан поздрав.

  6. ИВАН МАРКОВИЋ

    Поздрав ,
    да ли неко има неке информације о Марковићима из Ђуниса
    Крсна слава Никољдан
    Моји су из Винче ,Београдске

    • Миломир

      Велики поздрав

      Моји Марковићи су с општине Младеновац и славимо Никољдан. Заиста ништа не знам о нашем поријеклу. Да ли ви имате Марковиће на општини Младеновац а да славе Никољдан?

      Унапред хвала. Миломир

  7. Aleksandar Markovic

    Markovici iz Barica pokraj Beograda,slavimo Djurdjic,dosli smo u posavinu 1800-neke iz Čoke.
    Dva rodjena brata i jedan od strica te 1800-neke su pobili neke austrougarske vojnike u Čoki i prebegli u Srbiju!
    Neki Markovici su kasnije u Čoki imali prezime Markov gde su kasnije po oslobodjenju i osvajanju Vojvodine vratili na prvobitno!
    Interesuje me dolazak Markovica u Čoku i trenutni njihov status u istom.

    Sve najbolje i Haval.

    Aleksandar Markovic

  8. Stevan Marković

    Pozdrav svima,

    Ukoliko nekoga zanima porijeklo porodice Marković iz Gacka (selo Nadinići, Ruda Glavica), porodica potiče od bratstva Bulajića iz Grahova kod Nikšića.

    Red Bulajića od kojih potiču Markovići je živio u selu Zagora kod Nikšića. Pop Mitar Milošev, sa dijelom porodice polovinom XIX vijeka, seli se u reon Valjeva, gdje je ubrzo umro. Njegova se porodica vraća u rodni kraj da bi se kasnije njegovi sinovi Jovan, Miloš, Marko i Todor naselili u Hercegovinu i Bosnu. Jovan odlazi u selo Bijeljina kod Nevesinja, dok se Marko naselio u selo Nadinići, Gacko, i po njegovom imenu potomci uzimaju novo prezime Marković, a Todor u selo Dobrelja, gdje njegovi potomci uzimaju prezime Todorović.

    Marko Bulajić od koga kreće loza Markovića rodio se oko 1820. godine.

    Rodoslov bratstva Bulajić nalazi se na sljedećem linku – https://www.scribd.com/document/414054582/Чедомир-Булајић-Родослов-братства-Булајић-pdf

    • Stevan Marković

      Markovići kao i Bulajići slave Svetog Nikolu.

    • Milan Marković

      Citajuci ove komentare bas sam se zainteresovao za svoje pretke.
      Ali jedino sto sam je da je moj deda Vitko ziveo u selu Gornje Gatnje, selo kod Urosevca na Kosovo. Nazalost dalje od toga ne znam, ako iko od vas zna nesto o Markovicima iz toga sela, neka napise ili uputi me gde bih jos mogao da trazim.

      Hvala.

    • Jagoš Marković

      Pozdrav Stevane,
      Ja sam od Markovića iz Nadinića, živim u Beogradu. Radio sam analizu haplogrupe i dobio rezultat E1B1b, dominantan kod Kuča, što potvrdjuje predanje o Dragojevom doseljavanju iz Kuča u Grahovo a kasnije od njegovih potomaka odatle u Nadiniće. 0629651400, ево телефона па би могли да се састанемо и попричамо. Поздрав!

  9. ivana markovic

    Ja se preyivam Markovic. Moji su iz sela Bor kod Topole, koliko ja znam pretke unazad, tu zive od 1900 god. a odakle vode poreklo ne znam, verovatno su se doselili kao i svi jer zaseok Bor kao i Topola nekada Kamenica je bila pusta dok nije krenulo naseljavanje…Mi slavimo Svetog Luku

  10. Марковићка

    Молим добре људе, да ми помогну у истраживању. Интересује ме гдје све у Црној Гори има Марковића а да славе светог Јована(20.јануар). Пуно поздрава за Марковиће широм васељене.