Порекло презимена Марковић

3. фебруар 2012.

коментара: 202

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МАРКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Марковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Била, средња Босна

Крсна слава:

Контакт:
________________________

Марковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Станојевићи, Бела Црква, Крупањ, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Крижевићи, Олово

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: J2b M205 род Годијеља

Порекло: Крупице, Пљевља, Црна Гора

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: Q

Порекло: Панчево, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Марковић

Хаплогрупа: I2a DS род С

Порекло: Кожуар, Уб, Србија

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРКОВИЋИ

(у Јелиној Гори)

Доселили су се у Јелину Гору из Плане колашинске у другој половини 19. вијека. Од овог братства неки су се одселили у пљеваљски крај, у Водно и Крупице, а једни у Буковицу. У Шаранце су се доселили Мића и Радуле, с породицама, и населили се у Јелиној Гори. Неки од њих су прешли на Луку Перовића.

Једно вријеме су били бројни, све до 1938. године, када се дио овог братства одселио у пљеваљску Буковицу, а у Јелиној Гори су остали браћа Ненад и Милика, са породицама.

Ненад је учесник НОР-а 1941-1945. године, када и гине 1941. године, у борбама против непријатеља на Липову. Остала су му три сина – Радојица, Бошко и Војислав. Од Милике је остао син Милорад.

Далека старина Марковића је из Марковине, одакле су се доселили у Плану колашинску, међу Шаранце, који су у то вријеме ту живјели. Од овог братства су се међу Шаранцима истакли као познати ускоци и јунаци Милутин и Мића у многим бојевима против Турака.

Сада од овог братства нико не живи стално у Јелиној Гори, већ долазе повремено на своја имања, која одржавају сезонски-љети.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (202)

Одговорите

202 коментара

  1. Фамилије-презимена Марковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Мајур
    -Бресје
    -Драгошевац
    -Беочић
    -Драгоцвет
    -Буковче
    -Рибаре
    -Мијатовац

  2. vladan

    Markovici iz sela Godjevici,Osat,Rep.Srpska.Slava sv.Lazar(Vrbica).Najstariji za koga znam popTodor Markovic(XIXvek),zatim Jevrem,Krsto,Radenko…i ja,Vladan.Dosta sam trazio,saznao sam da su taj kraj naselili sa Kosova,Crne Gore i Hercegovine?Hvala

  3. Фамилије-презимена Марковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Десимировац, Доброводица (Ресавци), Доброводица (Брзанци), Лапово, Мали Крчмар (Никољци), Мали Крчмар (Ранђеловци), Брзан, Мала Врбица, Велики Шењ, Горње Јарушице (Мратинци), Горње Јарушице (Ђурђевци), Вучић, Шљивовац, Вишевац, Рача (Књажевчани), Рача (Кривовирци), Рача (Лукањци), Рача (Адровци), Рача (Горовци), Рача (Трнавци), Баре, Јовановац, Мала Пчелица, Бошњан, Мечковац, Баточина Варош, Велики Крчмар (Митровци), Марковац, Горње Јарушице, Доње Јарушице, Велики Крчмар (Никољци), Чумић, Кутлово, Трмчиште (Цигани-Роми), Губеревац, (Цигани-Роми), Доње Јарушице (Цигани-Роми) и Трмбас.

    • aleksandar

      Pozdrav brate Ovo su sve sela i naselja u Kragujevcu,ja sam takodje Markovic,slavimo Sv.Arhangela ima nas dosta ovde!Takodje imam neke NEPROVERENE informacije da smo porkelom iz Crne gore.tj neki nasi predci su presli iz Crne gore u Krvi vir a nakon toga u selo MARSIC pored kragujevca takodje znam da je staro prezime UROSEVIC,takodje postiji kuca Urosevic koja slavi istu slavu kao i mi!ako znate nesto vise odgovorite pozdrav!

    • Миломир

      Моји Марковићи живе у Малој Врбици, општина Младеновац и знам да је ту и прађед живио али даље не знам. Да ли је познат одакле су се доселили?

  4. MIloš

    Moze li mi neko reci poreklo porodice Markovic, selo Gvozdenovici, opstina Ub… slave Jovanjdan?

  5. Nadica Petrovic

    Poticem od Markovica iz Radljeva koji slave Djurdjevdan.Znam da postoji u Radljevu jos sa istim prezimenom al ne znam sta slave,kuca im je blizu crkve u Radljevu.negde sam nasla da krajem 18 veka iz crnogorskog bratstva Drobnjaci doseljavaju se u Selevac kod Smedereva braca Antonije i Maleta pa kasnije dolaze u valjevsku nahiju i nastanjuju se u Radljevu.Maleta je dobio 5 sinova;Simu,Jeremiju,Lazara,Marka i Isaila pa otuda Markovici od Marka.Dalji rodoslov ja ne znam a volela bih da znam, P.S.Moj deda je Bogoljub Markovic i bio je 1901.god.

  6. slaviša marković

    Poštovani, zanima me porijeklo prezimena Marković slava SV. Jovan! ono što znam i šta vam mogu reći da mi je pokojni deda rođen u selu Markovići na Kupreskom polju. U drugom svjetskom ratu su tu upale ustaše i pobile čitavo selo te je deda zavrsio u sarajevu. Zanima me odakle su markovići došli u to selo, a pretpostavlja se da su porijeklom iz crne gore, volio bi da tačno saznam odakle smo tačno te vas molim ako možete da pomognete 🙂 hvala puno

  7. srđan

    Da li neko zna odakle su se doselili Markovići u Banjeviće, opština Bratunac. Slavimo Lazarevu subotu (vrbica).

  8. Radoljub

    Zivim u Novom Sadu,rodjen selo Okletac opstina Bajina Basta.Krsna Slava Lazareva subota.U pravu ste kada kazete da smo iznikli iz kuce prezimena Minic,mislim da ste u pravu jer su moja baba i deda pricali da su Minici i Markovici bili jedna kuca,i Lazarevu subotu slavili.Znate li u tom slucaju poreklo i odakle su dosli Minici i kako smo mi Markovici od njih ,nastali,?Ako jos nesto znate cinjenicno recite,bicu Vam zahvalan.
    Radoljub Markovic Novi Sad 063 531 330.
    Veliki pozdrav svima!

  9. Sanja Vulic

    Moja majka je iz porodice Markovic iz okoline Bele Crkve tacnije selo Vracev gaj. Volela bih da saznam poreklo moje porodice. Krsna slava nam je Arandjelovdan. Koliko ja znam samo tu slavu slave Markovici iz Bele Crkve.

  10. Бранко Тодоровић

    Марковића има у Доњој Грапској код Добоја.

    Црквене матичне књиге Српске православне парохије српско-грапске с почетка XIX века као најстарије Марковиће у овом месту бележе Цвију Марковић (1833-1904), удову, и њеног сина Симеуна Марковића, рођеног 1860. године.

    Симеун се 1860. године оженио за Митру (немам сад овде њено презиме, али оно је доступно у књигама), са којом је имао четворо деце, Марка (рођ. 1889), Благоја (1895-1895), Василију (рођ. 1892) и Милана (1898-1904).

    Марко Марковић је имао двојицу синова и две кћери, синови су били Дамјан и Владо, а кћери Петра и још једна која се утопила на као дете.

    Потомство Дамјана и Владе данас живи у Добоју и у Паризу.

    Крсна слава Марковића је Симеондан.