Poreklo prezimena Marković

3. februar 2012.

komentara: 206

[toggle title=”TESTIRANI MARKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bila, srednja Bosna

Krsna slava:

Kontakt:
________________________

Marković

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Stanojevići, Bela Crkva, Krupanj, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Križevići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: J2b M205 rod Godijelja

Poreklo: Krupice, Pljevlja, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: Q

Poreklo: Pančevo, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Marković

Haplogrupa: I2a DS rod S

Poreklo: Kožuar, Ub, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MARKOVIĆI

(u Jelinoj Gori)

Doselili su se u Jelinu Goru iz Plane kolašinske u drugoj polovini 19. vijeka. Od ovog bratstva neki su se odselili u pljevaljski kraj, u Vodno i Krupice, a jedni u Bukovicu. U Šarance su se doselili Mića i Radule, s porodicama, i naselili se u Jelinoj Gori. Neki od njih su prešli na Luku Perovića.

Jedno vrijeme su bili brojni, sve do 1938. godine, kada se dio ovog bratstva odselio u pljevaljsku Bukovicu, a u Jelinoj Gori su ostali braća Nenad i Milika, sa porodicama.

Nenad je učesnik NOR-a 1941-1945. godine, kada i gine 1941. godine, u borbama protiv neprijatelja na Lipovu. Ostala su mu tri sina – Radojica, Boško i Vojislav. Od Milike je ostao sin Milorad.

Daleka starina Markovića je iz Markovine, odakle su se doselili u Planu kolašinsku, među Šarance, koji su u to vrijeme tu živjeli. Od ovog bratstva su se među Šarancima istakli kao poznati uskoci i junaci Milutin i Mića u mnogim bojevima protiv Turaka.

Sada od ovog bratstva niko ne živi stalno u Jelinoj Gori, već dolaze povremeno na svoja imanja, koja održavaju sezonski-ljeti.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (206)

Odgovorite

206 komentara

  1. Familije-prezimena Marković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića “Belica”.

    -Majur
    -Bresje
    -Dragoševac
    -Beočić
    -Dragocvet
    -Bukovče
    -Ribare
    -Mijatovac

  2. vladan

    Markovici iz sela Godjevici,Osat,Rep.Srpska.Slava sv.Lazar(Vrbica).Najstariji za koga znam popTodor Markovic(XIXvek),zatim Jevrem,Krsto,Radenko…i ja,Vladan.Dosta sam trazio,saznao sam da su taj kraj naselili sa Kosova,Crne Gore i Hercegovine?Hvala

  3. Familije-prezimena Marković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    Desimirovac, Dobrovodica (Resavci), Dobrovodica (Brzanci), Lapovo, Mali Krčmar (Nikoljci), Mali Krčmar (Ranđelovci), Brzan, Mala Vrbica, Veliki Šenj, Gornje Jarušice (Mratinci), Gornje Jarušice (Đurđevci), Vučić, Šljivovac, Viševac, Rača (Knjaževčani), Rača (Krivovirci), Rača (Lukanjci), Rača (Adrovci), Rača (Gorovci), Rača (Trnavci), Bare, Jovanovac, Mala Pčelica, Bošnjan, Mečkovac, Batočina Varoš, Veliki Krčmar (Mitrovci), Markovac, Gornje Jarušice, Donje Jarušice, Veliki Krčmar (Nikoljci), Čumić, Kutlovo, Trmčište (Cigani-Romi), Guberevac, (Cigani-Romi), Donje Jarušice (Cigani-Romi) i Trmbas.

    • aleksandar

      Pozdrav brate Ovo su sve sela i naselja u Kragujevcu,ja sam takodje Markovic,slavimo Sv.Arhangela ima nas dosta ovde!Takodje imam neke NEPROVERENE informacije da smo porkelom iz Crne gore.tj neki nasi predci su presli iz Crne gore u Krvi vir a nakon toga u selo MARSIC pored kragujevca takodje znam da je staro prezime UROSEVIC,takodje postiji kuca Urosevic koja slavi istu slavu kao i mi!ako znate nesto vise odgovorite pozdrav!

    • Milomir

      Moji Markovići žive u Maloj Vrbici, opština Mladenovac i znam da je tu i prađed živio ali dalje ne znam. Da li je poznat odakle su se doselili?

  4. MIloš

    Moze li mi neko reci poreklo porodice Markovic, selo Gvozdenovici, opstina Ub… slave Jovanjdan?

  5. Nadica Petrovic

    Poticem od Markovica iz Radljeva koji slave Djurdjevdan.Znam da postoji u Radljevu jos sa istim prezimenom al ne znam sta slave,kuca im je blizu crkve u Radljevu.negde sam nasla da krajem 18 veka iz crnogorskog bratstva Drobnjaci doseljavaju se u Selevac kod Smedereva braca Antonije i Maleta pa kasnije dolaze u valjevsku nahiju i nastanjuju se u Radljevu.Maleta je dobio 5 sinova;Simu,Jeremiju,Lazara,Marka i Isaila pa otuda Markovici od Marka.Dalji rodoslov ja ne znam a volela bih da znam, P.S.Moj deda je Bogoljub Markovic i bio je 1901.god.

  6. slaviša marković

    Poštovani, zanima me porijeklo prezimena Marković slava SV. Jovan! ono što znam i šta vam mogu reći da mi je pokojni deda rođen u selu Markovići na Kupreskom polju. U drugom svjetskom ratu su tu upale ustaše i pobile čitavo selo te je deda zavrsio u sarajevu. Zanima me odakle su markovići došli u to selo, a pretpostavlja se da su porijeklom iz crne gore, volio bi da tačno saznam odakle smo tačno te vas molim ako možete da pomognete 🙂 hvala puno

  7. srđan

    Da li neko zna odakle su se doselili Markovići u Banjeviće, opština Bratunac. Slavimo Lazarevu subotu (vrbica).

  8. Radoljub

    Zivim u Novom Sadu,rodjen selo Okletac opstina Bajina Basta.Krsna Slava Lazareva subota.U pravu ste kada kazete da smo iznikli iz kuce prezimena Minic,mislim da ste u pravu jer su moja baba i deda pricali da su Minici i Markovici bili jedna kuca,i Lazarevu subotu slavili.Znate li u tom slucaju poreklo i odakle su dosli Minici i kako smo mi Markovici od njih ,nastali,?Ako jos nesto znate cinjenicno recite,bicu Vam zahvalan.
    Radoljub Markovic Novi Sad 063 531 330.
    Veliki pozdrav svima!

  9. Sanja Vulic

    Moja majka je iz porodice Markovic iz okoline Bele Crkve tacnije selo Vracev gaj. Volela bih da saznam poreklo moje porodice. Krsna slava nam je Arandjelovdan. Koliko ja znam samo tu slavu slave Markovici iz Bele Crkve.

  10. Branko Todorović

    Markovića ima u Donjoj Grapskoj kod Doboja.

    Crkvene matične knjige Srpske pravoslavne parohije srpsko-grapske s početka XIX veka kao najstarije Markoviće u ovom mestu beleže Cviju Marković (1833-1904), udovu, i njenog sina Simeuna Markovića, rođenog 1860. godine.

    Simeun se 1860. godine oženio za Mitru (nemam sad ovde njeno prezime, ali ono je dostupno u knjigama), sa kojom je imao četvoro dece, Marka (rođ. 1889), Blagoja (1895-1895), Vasiliju (rođ. 1892) i Milana (1898-1904).

    Marko Marković je imao dvojicu sinova i dve kćeri, sinovi su bili Damjan i Vlado, a kćeri Petra i još jedna koja se utopila na kao dete.

    Potomstvo Damjana i Vlade danas živi u Doboju i u Parizu.

    Krsna slava Markovića je Simeondan.