Poreklo prezimena Ilić

3. februar 2012.

komentara: 214

[toggle title=”TESTIRANI ILIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ilić

Haplogrupa: E1b rod G

Poreklo: Leskovac, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bratunac, Republika Srpska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Beograd, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Ilić

Haplogrupa: I2a rod L38

Poreklo: Lozovik, Velika Plana, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Ilić veoma je rašireno, a portal Poreklo kao prvi u nizu tekstova o Ilićima objavljjuje prilog našeg saradnika Mikice Ilića o Ilićima iz sela Batković kod Bijeljine. Reč je o podacima iz njegove monografije “Selo Bosut u Sremu”:

Ilići (Stjepanjdan) su starinom Hercegovci. Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica). Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana. Ilići su jedna od najstarijih familija u Batkoviću, što se vidi po parcelama na seoskom groblju na kojima su sahranjivali svoje pretke, jer su ta mesta na samom početku groblja. Zovu ih još i Savići, po pretku Savi. Članovi ove familije danas žive u: Batkoviću, Bosutu, Bijeljini, Tuzli, Beogradu i Futogu. Prezime Ilić je jedno od najfrekventnijih u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj je prezime Ilić najučestalije u selu Pađane u okolini Knina, a često je i na području cele zemlje.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ILIĆI

(žive u Polju Radovića)

Ilići su ogranak Miloševića. Prezime su dobili po svom pretku Iliji, koji se prezivao Kusturić, a živio je u prvoj polovini 18. vijeka. Ilići su jedno vrijeme živjeli na Malinsku, odakle su ih potisnuli Uskoci, pa su se naselili u Polje Radovića, gdje i danas žive.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

___________

ILIĆI u Ledenicama, više Risna, porijeklom su od Ilije, sina kneza Drakule Mandića, koji se iz drobnjačkog sela Pridvorice doselio na Ledenice, gdje njegovi potomci uzeše prezime Ilići.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Trnovu Petku.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (214)

Odgovorite

214 komentara

  1. Ilic

    Ilic – Dalmacija,Knin,selo Padjane,Crkva Svetog Djurdja ( Sv.Georgija )sagradjena je 1454 godine. Citavo selo slavi Djurdjevdan. Najstarije prezime u selu je ILIC i najbrojniji su. Grobovi ILIC-a su stari najmanje koliko i sam hram.

    • Bojana Ilić

      Pozdrav svima!
      Zanima me poreklo Ilića iz sela Vakup kod Aleksinca.Naša krsna slava je Sveti Đorđe.U Vakupu ima 5 kuća Ilića.
      Unapred hvala!

      • Aleksandar Marinković

        Bojana,
        Dragoslav Antonijević u delu ”Aleksinačko Pomoravlje” se nije bavio poreklom porodica već je uopšteno navodio migracije u tom delu Pomoravlja.
        Na osnovu toga, jedino se može reći da je starinačkog stanovništva kao i onih koji nisu znali za svoje poreklo bilo oko 20%. Ostalo su doseljenici. Najviše doseljenih je bilo iz južnomoravskih prostora (Vranje, Leskovac, Niš, Pirot) koji se naseljavaju počevši od 1833. godine. Ima i doseljenika sa prostora Kosova i Metohije koji su kraj počeli naseljavati već krajem 18.veka. Dinarci čine male zajednice, a doseljavaju se početkom 19.veka. Četvrtu grupu doseljenika čine oni iz timočko-braničevske oblasti.
        Pored Srba, u Aleksinac i okolinu, naseljavaju se takođe Cincari i Grci iz Makedonije.

  2. Dragoljub Jovanović

    Slava sveti Luka. Deda mi je iz Bašina (okolina Smederevske Palanke) od oca Nikodija i majke Draginje. Dedin rođeni brat Živko se preziva Ilić dok je moj deda uzeo prezime Jovanović navodno po očevom bratu Jovanu koji nije imao poroda. Tako sam ja Jovanović.

    Molio bih ako bi neko mogao više da mi kaže o našem poreklu.

    Hvala!

  3. Darko

    Pozdrav…ja sam ILIĆ..nastanjen u Novoj Topoli(Republika Srpska)a otac poreklom iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole…slava nam je Jovan Zlatusti…Karajzovci imaju oko 500 porodica sa prezimenom Ilić i svi slave tu slavu…moze malo da mi objasnite odakle poticemo…hvala

  4. Nemanja Ilić

    Pozdrav svima. Vec duze vrijeme pokusavama da saznam nesto o porijeklu prezimena Ilic, ali sve je proslo bezuspjesno. Slavim “SVETE APOSTOLE PETRA I PAVLA- PETROVDAN”, ali vidim da gore medju navedenim ni jedna porodica ilica ne slavi Sv. Petra i Pavla.
    Bio bih mnogo zahvlan kada bih mi neko dao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prozimena.

  5. Zoran Ilic

    Pozdrav svima!
    Zanima me poreklo Ilića iz sela Čardak ,opština Zavidovići ,BiH.
    Slavimo vrlo retku slavu “Prepodobni Sava Osvećeni” 18. Decembra .Bio bih Vam zahvalan kada bih imao bilo kakvu informaciju o porijeklu moga prezimena.

  6. Familije-prezimena Ilić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ilić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    Babajić-1, Babajić-2, Babina Luka, Ba (Bah)-1, Ba (Bah)-2, Beloševac,
    Berkovac, Bratačić-1, Bratačić-2, Vračević, Dragijevica-1, Dragijevica-2, Dupljaj, Žabari, Zlatarić, Kličevac, Kozličić, Bogovađa (Prnjavor)-1, Bogovađa (Prnjavor)-2, Leskovice, Lopatanj, Maljević, Miličinica, Mionica, Nanomir, Nepričava (ne pripada ovom području), Oglađenovac, Petnica, Pridvorica, Radobić, Sandalj, Strmna Gora, Strmovo, Tabanović i Šušovka (Šušeoka),

    • Dragana

      Pozdrav za vas vidim dosta znate o poreklu Ilica sa prostora Valjeva, Pocerine moje poreklo je i sela Bukor i Slava je Nikoljdan mislim da su odavno dosli sa prostora Crne Gore i to je sve sto znam. Da li moze neki savet gde o tom

  7. Milan Ilic

    obradovalo me otkrice Vaseg portala. Pripadam Ilicima iz sela Dolac, Zavidovici. Slava nam je Sveti prvomučenik – arhiđakon Stefan. Interesuje me odakle i kada su moji Ilici stigli u Dolac, i ukoliko posedujete podatak o imenima tih prvih. Ulili ste mi veru jer moje istrazivanje po Net-u nije silno urodilo plodom.

    Milan Ilic,
    [email protected]

  8. Petar M. Demić

    Pozdrav, Milane.

    Evo ti nešto o Ilićima sa krsnom slavom Sveti Stefan. Podaci su iz 1882. godine.
    – parohija Boljanić, protoprezviterat maglajski
    – parohija Bosanski Brod, protoprezviterat derventski
    – parohija Vozuća, protoprezviterat maglajski
    – parohija Golići, protoprezviterat vlasenički
    – parohija Dubravica, protoprezviterat srebrenički
    – parohija Kravica, protoprezviterat srebrenički
    – parohija Mičijević, protoprezviterat maglajski
    – parohija Pečenogovci, protoprezviterat prnjavorski
    – parohija Porječina, protoprezviterat maglajski
    – parohija Slapašnica, protoprezviterat srebrenički
    – parohija Sokolovići – Višegrad, protoprezviterat višegradski
    – parohija Sočanica, protoprezviterat derventski
    – parohija Hrge, protoprezviterat maglajski

    Kao što vidiš, Ilići sa ovom krsnom slavom pretežno su grupisani u maglajskom i srebreničkom protoprezviteratu, što bi moglo ukazivati na porijeklo iz Hercegovine. Npr. selo Boljanići postoji na Ozrenu, a postoji i u Hercegovini kod Pljevalja. Od Pljevalja su bile česte seobe uz Drinu, preko Glasinca, Ozrena i dalje u Krajinu. Ako naiđem na još nešto, javljam ti.
    Ovdje možeš preuzeti knjigu Milenka Filipovića o stanovništvu Ozrena: http://www.4shared.com/office/nAJ8bSIm/Ozrenjaci.html

    Petar Demić

  9. Bogdan Ilić

    Pozdrav. I ja sam Ilić iz Užica. Otac mi je iz sela Gornje Kordince, opština Prokuplje. Tu su se doselili u 19-om veku iz sela Resnik kod Soko Banje. Slava nam je Sveti Jovan 20-og januara. Da li neko zna nešto više o poreklu tih Ilića iz Resnika. Unapred hvala.

  10. Stefan Ilic

    JA SAM IZ VRNJACKE BANJE, DEDA I PRADEDA SU MI IZ SABCA, IMAM KUMOVE U BJELJINI, VOLEO BIH DA ZNAM ODAKLE VUKU MOJI KORENI, POZDRAV ZA SVE ILICE, INACE SLAVIM DJURDJEVDAN.