Poreklo prezimena Plavšić

3. februar 2012.

komentara: 29

PLAVŠIĆI

Preci današnjih nosilaca prezimena Plavšić potiču iz srednjevekovne srpske oblasti Stari Vlah (oblast između Prijepolja i reke Ibar).

Mnoge porodice predela Pilatovac kod Prijepolja, gde u tom periodu borave preci današnjih Plavšića kao krsnu slavu slave Đurđevdan, a ovom svetitelju biva posvećen i manastir kod Priboja na Limu. U potrazi za dobrim pašnjacima, kao transhumantni (pokretljivi) stočari prevaljuju velika rastojanja širom tadašnje srpske države. U prvoj polovini 14. veka, brojno bratstvo povoljne stočarske predele nalaze na istočnom delu bilećkog područja u Zahumlju.

Po poreklu iz predela Pilatovac kod Prijepolja, na području Bileća bivaju nazvani – Pilatovići, a u dubrovačkom arhivu kao najbogatijoj riznici srpske srednjevekovne pisane građe bivaju zabeleženi kao – „vlasi Pilatovci“. Sve porodice ovog bratstva u tom periodu zadržavaju krsnu slavu Đurđevdan. Po padu srpske prestonice Smedereva u turske ruke  1459. godine, Turci osvajaju Bosnu, Hum, Zahumlje i Travuniju (kasnije Hercegovina).

U tom periodu, dolazi do raseljavanja pojedinih bratstveničkih porodica: Rončevića, Sikimića, Radovanovića, Grubačića, Šutonja, Komlenića, Kukića i Marića. Dok pojedine porodice nova staništa nalaze na području Neretve, preci današnjih Plavšića – Pilatovići posle mukotrpne seobe stižu do područja reke Rame južno od Bugojna. Po poreklu iz zaseoka Plavča Dolina kod Baljaka istočno od Bileća, u Rami bivaju prozvani – Plav(č)še ili Plav(č)šići.Plaćajući povremeno harač agama i begovima iz islamizirane srpske porodice Kopčić, kao i ostalo srpsko stanovništvo podnose turski zulum.

Prekidajući diplomatske odnose, Mletačka republika objavljuje Turcima rat (Kandijski rat 1645 – 1669). Iako u ovom ratu gube Kandiju (Krit), Mlečani već posle petnaestogodišnjeg zatišja objavljuju Turcima novi rat (Morejski rat 1684 -1699). U ovom ratu Mlečani gube i Moreju (Peloponez), ali osvajaju skoro celu Dalmaciju. Kao i u prethodnim Kandijskom, kotarski uskoci i u toku Morejskog rata prebacuju hiljade srpskih porodica sa teritorije pod turskom na teritoriju pod mletačkom kontrolom. U jednoj akciji 1687. godine, iz Rame biva prebačeno nekoliko stotina porodica u Sinjsku krajinu. Tom prilikom, porodice Plavša – Plavšića bivaju raspoređene po selima Muć Donji, Korita i Otok kod Sinja.

Po okončanju Morejkog rata 1699. godine, pojedine porodice Plavša – Plavšića prelaze u kninska sela Zvijerinac i Golubić, a u prvoj polovini 18. veka neke porodice odlaze i u Bosnu. Prema popisu stanovništva iz 1948. godine, prezime Plavšić biva evidentirano i u mestima: Strmica, Vinkovci, Županja, Daruvar, Beli Manastir, Valpovo, Hvar, Podravska Slatina, Borovo, Virovitica, Vukovar, Našice, Brinje, Nova Gradiška, Donji Miholjac, Pakrac, Garešnica, Osijek, Đakovo, Zagreb itd.

PLAVŠIĆI U RATOVIMA

Ilija – Ile Plavša, dobrovoljac iz Golubića u Prvom svetskom ratu, dezertirao iz austrougarske vojske i priključio se srpskoj vojsci.

SPISAK ŽRTAVA RATA 1941-1945. PLAVŠIĆA IZ SELA GOLUBIĆ

Plavša (Pavle) Luka, rođen 1911. godine, poginuo 1943. godine u NOB-u, Otrić

Plavša (Savo) Nikola, rođen 1903. godine, ubijen 1944. godine u direktom teroru, Kosovo

Plavša (Nikola) Simo, rođen 1924. godine, poginuo 1944. godine u NOB-u, Velika Plana

Plavšić (Petar) Anđa, zaklana od ustaša 7.2.1942. godine

Plavšić (Nikola) Dušan

Plavšić (DŽ.) Đurađ, umro od posledica ustaškog terora

Plavšić (Đurđa) Đuro, poginuo na Sremskom frontu

Plavšić (Pane) Đuro, pogionuo 1944. godine na području Kragujevca

Plavšić (Simo) Đuro, rođen 1913. godine, a poginuo 1943. godine u NOB-u kod Nevesinja

Plavšić (Ilija) Ilija, rođen 1920. godine, poginuo od ustaša 1943. godine u NOB-u, Jablanica

Plavšić (Nikola) Jovan, rođen 1912. godine, poginuo 1945. godine u NOB-u, Šid

Plavšić (Ilija) Milan, rođen 1922. godine, poginuo 1945. godine u NOB-u, Ilok, Srem

Plavšić (Simo) Simo – Simica, poginuo u Beogradu

PLAVŠIĆI IZ GOLUBIĆA STRADALI 1991-1995. GODINE

Plavša (Nikola) Jovica, rođen 1968. godine

Plavšić (Jovo) Goran, rođen 1970. godine

ZANIMLJIVOSTI O PLAVŠIĆIMA

Božo Plavšić je dovezao prvi automobil u Knin pre Drugog svetskog rata. Automobil je bio marke ford.

Petar Plavšić Čovo vraćajući se iz Italije, gde je proveo kao zatvorenik tri godine, išao kući u Golubić peške i tako prešao 1500 km. Putovao je mesec i po dana.

POZNATE LIČNOSTI

Biljana Plavšić, diplomirani biolog i doktor botanike, predsednica Republike Srpske (1996-1998)

Srđan Plavšić, srpski fudbaler

Uroš Plavšić, srpski košarkaš

IZVOR: Grupa autora, Golubić kod Knina, Knin, 2005

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (29)

Odgovorite

29 komentara

  1. Grmečlija

    Svim današnjim nosiocima prezimena Plavšić zajedničko je što im se rodonačelnik zvao Plavša. U osnovi ovog imena je baltoslovenska, staroslovenska i praslovenska riječ plav. Od iste osnove nastala su i imena: Plavac, Plavaš, Plavko, Plavuš…
    Ime Plavša i prezime Plavšic izgleda da su posebno raširena na nekadašnjim krajiškim prostorima.

    Prezime Plavšić nalazimo na šibenskom prostoru u selu Prodolju 1441. godine. U Lici Plavšiće nalazimo krajem 15. i početkom 16. vijeka.
    Na graničnom području Austrije i Turske nalazimo Plavšiće kao austrijske graničare od prve polovine 17. vijeka. Tako se 1638. godine pod komandom koprivničkog kapetana barona Ajbesvalda nalazio među ostalima i Milen Plavšić (Millen Plawschitsch). U jednom platnom spisku spisku koprivničke kapetanije iz 1651. godine Cvetko Plavšić je zastavnik. U isto vrijeme upisani su kao vojnici i Radovan (sluzio u Novigradu) i Marijan (u Bjelovaru), obojica Plavšići. Sa druge strane (desne) Save na osnovu jednog popisa graničara iz 1725. godine vidimo da je u Gradišci te godine (pod vlašću Austrije) bilo četiri domaćinstva sa prezimenima Plavšić (Plaffchich, Plaffica, Plafchich i Plafchich).

    U jednom zapisu u Šibeniku pominje se 1653. godine Carambasa Plavza – znaci Plavča, a možda i Plavša.

    U Razgovoru ugodnom (objavljenom 1756.) Andrije Kočića Milošića u jednoj od pjesama stoji: Malena se četa podignula, od Primorja mista kamenoga, prid četom je Plavša harambaša, silan uskok ispod Imotskoga…

    Plavšića danas ima u okolini Knina. U selima Golubić, Žargović i Strmica slave Đurđevdan i za njih se smatra da su porijeklom iz Bosne, odakle su se doselili u 16. vijeku.
    Za Plavšiće znamo i u okolini Srpca. U selu Sitnaž, uz bunu 1875. godine, živio je Marko Plavšić i bio je gotovo sedamnaest godina knez u selu. Pomenute godine prebjegao je u Slavoniju u Petrovo Selo.

    Krajem prošlog vijeka Plavšića koji slave Jovanjdan bilo je u parohijam: Visoko, Derventa, Bosanski Brod, Kostajnica i Sokolovo (Ključ).
    Đurđevdan slave Plavšići u parohijama: Kola (Banja Luka), Blaško (Banja Luka), Derventa, Pribinić i Šnjegotina (Teslić), Šarinci (Prnjavor), Prijedor, Sokolovo (Ključ), Podvidača (Stari Majdan), Oštra Luka.
    U parohijama Medina Donja (Mrkonjić-Grad) i Vagan (Šipovo) Plavšići slave Nikoljdan.
    U isto vrijeme na nekadašnjim krajiškim prostorima sa druge strane rijeke Save Plavšići u Bastaji Velikim i Katincima u pakračkom protoprezviteratu slave Nikoljdan: u Pakracu i Obradovcima (voćinski protoprezviterat – Đurđevdan; Loznici (trestenovački), Kućancima (voćinski) – Ilindan; Poučju (trestenovački) – Gospojina; Virovitici, Voćinu (voćinski) – Jovanjdan ili Nikoljdan; Orahovici (voćinski) – Simindan.

    Postoje i naselja sa nazivom Plavšići, koja su dobila ime upravo po Plavšićima, koji su ga i osnovali. Plavšići su uglavnom zaseoci sledećih sela: Kola (Banja Luka), Podvidača (Stari Majdan), Sokolovo (Ključ) i Gnojnica (Tuzla). Na koprivačkom području postoji selo Plavšinci, a kod Sinja nekada je postojalo naselje sa imenom Plavša. U selu Dobrogosće (Slavonska Požega) 1698. spominje se potok Plavšica (Plavcicha).

    Interesantan je i nastanak sela Plavšinci u Slavoniji. Selo je dobilo ime po Plavši (Plavcu) Margetiću koji je polovinom 16. vijeka komandovao nad 53 pesaka u Koprivnici. O Plavši znamo da je bio stric čuvenog vojvode Ivana Magretica – Rascianusa koji je 1542. godine uhvacen kao turski uhoda u okolini Križevaca. Poslije nagodbe sa Austrijancima prešao je na njihovu stranu sa svojim ljudima i tu se nastanio.

    Ovaj tekst pokazuje da su ime Plavša i prezime Plavšić poznati još od vremena srednjeg vijeka. Ovo prezime i ime su najrašireniji po našim sjeverozapadnim oblastima, prije svega prostorima nekadašnjih krajina a na drugim prostorima samo sporedično.

    Niškanović, M., “Srpska prezimena – poreklo, značenje i rasprostranjeost”, Srpski geneaološki centar, Beograd, 2004.

  2. Milorad Bogdanović

    Plavšić (Plausich) su iz Cernice. Miljen Plavšić i Radonja Pribisaljić iz Cernice i Vukac Miohanović obavezuju se na isplatu 44 zlatna dukata Radiču Grubačeviću … 4. 5. 1450

    Prepis:
    Novak Mandić Studo, Srpske porodice vojvodstva svetog Save, Gacko, 2000. str 353.

  3. Branko Todorović

    Plavšića je do početka 20. veka bilo još u Severnoj Baranji. Pominju se Batoseku, Vemenu, Dolnjoj Nani, Sečuju, Iločcu, Majšu, Mohaču, Saki, te Šumberku. Odatle su se posle predaje Severne Baranje Mađarskoj preselili u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, najviše na prostor Južne Baranje.

  4. vojislav ananić

    PLAVŠIĆ
    Prezime od imena

    Prezime Plavšić nastalo je od ličnog imena Plavša, koje je kod Srba poznato još od srednjeg vijeka, i to u svim krajevima u kojima žive Srbi.
    P. Plavšić iz Sarajeva navodi daje rođen n selu Vodica (Šipovo) i da u pomenutom selu ima više porodica sa ovim prezimenom. U istom mjestu su živjeli njegovi djedovi i pradjedovi i bavili su se zemljoradnjom.
    Čitalac navodi da zna za Plavšiće na širem području Visokog, Sarajeva, Banjaluke, Beograda, Novog Sada, Tuzle, Niša, Rijeke, Pule i drugih mjesta. Želio bi da sazna nešto više o porijeklu Plavšića.
    Prezime Plavšić nastalo je od ličnog imena Plavša, koje je kod Srba poznato još od srednjeg vijeka, i to u svim krajevima u kojima žive Srbi. Postoje i naselja sa nazivom Plavšići, koja su dobila ime upravo po Plavšićima, koji su ga i osnovali. Plavšići su uglavnom zaseoci sljedećih sela: Kola (Banjaluka), Podvidača (Stari Majdan), Sokolova (Ključ) i Gnojnica (Tuzla). Na koprivničkom području postoji selo Plavšinci, a kod Sinja nekada je postojalo naselje sa imenom Plavša. U selu Dobrogošće (Slavonska Požega) 1698. spominje se potok Plavšica (Plavsicha).
    Interesantan je nastanak sela Plavšinci u Slavoniji. Selo je dobilo ime po Plavši (Plavcu) Margetiću koji je polovinom šesnaestog vijeka komandovao nad 53 pješaka u Koprivnici. O Plavši znamo da je bio stric Ivana Margetića koji je 1542. godine uhvaćen kao turski uhoda u okolini Križevaca. Poslije nagodbe sa Austrijancima prešao je na njihovu stranu sa svojim ljudima i tu se nastanio.
    Na graničnom podračju Austrije i Turske nalazimo Plavšiće kao austrijske graničare početkom osamnaestog vijeka. Na osnovu jednog popisa graničara iz 1725. godine vidimo da je u Gradišci te godine bilo četiri domaćinstva sa prezimenima Plavšić (Plaffchich, Plaffsa, Plafshich i Plafosich).
    Plavšića danas ima i u okolini Knina. U selirna Golubić, Žagrović i Strmica slave Đurđevdan i za njih se smatra da su porijeklom iz Bosne, odakle su se doselili u XVI vijeku.
    Za Plavšiće znamo i u okolini Srpca. U selu Sitnež, u vrijeme bune 1875. godine, živio je Marko Plavšić i bio je gotovo sedamnaest godina knez u selu. Pomenute godine prebjegao je u Slavoniju, u Petrovo Selo.
    Krajem prošlog vijeka Plavšića koji slave Jovanjdan bilo je u parohijama; Visoko, Derventa, Bosanski Brod, Kostajnica i Sokolovo (Ključ). Đurđevdan slave Plavšići u parohijama: Kola (Banjaluka), Blaško (Banjaluka), Derventa, Pribinić i Snjegotina (Teslić), Sarinci, Prijedor, Sokolovo (Ključ), Stari Majdan, Oštra Luka. U parohijama Medna Donja (Mrkonjić-Grad) i Vagan (Šipovo) Plavšići slave Nikoljdan (možda slava našeg čitaoca).
    U ovom kratkom prikazu ukazali smo na to gdje sve danas ima Plavšića, te gdje se i na kojim područjima i kada spominju. Kako je slavljenje iste slave kod Srba indikator o istom porijeklu, a čitalac ne navodi koju slavu slavi, ostavljamo njemu da u daljim traganjima procijeni koji iz navedenih grupa Plavšića mogu biti bliski njegovom rodu.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  5. Zoran Plavšić

    Pozdrav
    Plavšića ima i na prostorima opštine Novi Grad. U samom gradu kao i u okolnim selima Mala Novska Rujiška, Vitasovci, Johovica. Krsna slava moje porodice je Sveti Toma (Tomindan 19.10)
    Srdačan pozdrav

  6. Zoran Plavšić

    Još bih da napomenem da od piznatih ličnosti imamo najpoznatijeg crtača stripova Branka Plavšića koji vodi prijeklo iz sela Mala Novska Rujiška. Čini mi se da je najveći dio života proveo u Novom Sadu.

  7. Dragan Plavsic

    Pozdrav,Dragan Plavsic poreklom iz sela Podvidaca,Majdanske planine Ruskovac. Krsna slava Sveti Georgie (Djurdjevdan).

  8. Milan

    Pozdrav, Plavsici poticu iz Plava u Crnoj Gori. Posle oslodjenja od turaka stanovnisto toplickih krajeva je bilo desetkovano, vlasti Srba i Crnogoraca tog vremena su imali dogovor da odredjen broj crnogorskog stanovnistva presele u te krajeve i na poklon dobiju dosta zemlje. Tako su se moji doselili u selu Rudare pored Kursumlije. Posle drugog sveckog rata moj deda je bio policajac, dobio je slubu u Nisu gde smo do danas ostali. Slava koju slavimo je sv Nikola.

    • Aleksa

      Pomaže Bog
      Moja porodična priča je ista. Moji su naselili selo u okolini Novog Pazara.
      Takođe slavimo Sv. Nikolu.

      Znam da je poruka malo starija.
      Da li ste se testirali?

  9. Djuro Plavsic

    Plavsica ima i u selu Brdo Mikanovo to je u blizini Starog Majdana slave Djurdjevdan i Po dosadasnjim saznanjima doselili su se iz Like.

    Pozdrav.

  10. Luka Plavsic

    Pozdrav ljudi! Moj pradeda Mihajlo Plavsic je bio partizanski pilot koji je poginuo u drugom svetskom ratu. Navodno je nekoliko godina pre rata dosao u selo Pucare kod bosanske Dubice ali niko ne zna odakle niti bilo sta vise o njemu pa ni njegovim precima. Imao je devetoro dece od kojih je vecina poginula u ratu, odnosno ubijana u obliznjem Jasenovcu. Njegov najmladji sin, moj deda, se kasnije preselio u Srbiju, u Valjevo gde sam i ja rodjen. U Pucarima sam bio ali nikada nisam uspeo da cujem nesto vise o njemu od ovoga sto sam napisao. Jako mi je stalo da saznam vise o mojim precima ali se cela prica zaustavlja vec kod treceg kolena. Ako bilo ko ima ikakvu informaciju koja bi mogla da se dovede u vezu sa Mihajlom Plavsicem koji je poginuo 1942. bio bih mu veoma zahvalan!