Nikšić

3. februar 2012.

komentara: 11

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. nemanja niksic

    evo mali skromni prilog od mene, znam iz price od strica da su niksici 1700 neke presli iz crnogorskog grahova u hrvatcku kod vukovara krsna slava je sv.joakim i ana 22 septembar od poznatih licnosti znam milentija niksica iz prvog srpskog ustanka i snezanu niksic glumicu cinimi se da je iz c.gore toliko od mene za sada! ako vam nije problem da mi pisete ako znate nesto vise ili saznate, unapred hvala.

  2. Vojislav Ananić

    NIKŠIĆ (k.m). Nikšići (k) u Borovcima (Konjic). Početkom 1992. godine u naselju Borovci bilo ih je 9 kuća. Tokom rata su se raselili i nastanili u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Splitu i Zagrebu. (Podaci Ivanka Nikšić iz Borovaca, udata Saračević u Tuzli). Nikšići (m) su stare porodice u Stocu i Konjicu. Starinom su iz Nikšića odakle su im preci doselili u navedena mjesta. Meho i Adem Nikšić svojevremeno su bili poznati drvorezbari u Konjicu (97:36, 111; 164:23). Očigledno prezime je nastalo po mjestu porijekla.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Postoji oko 40 kuća Nikšića u selu Bešenovo(Sremska Mitrovica)
    Slava: Aranđelovdan

    • Netasa Niksic Dimic

      Moj predak Petar Niksic se oko 1790. godine odselio iz Srem. Besenova u Liku. Medjutim on a i mi njegovi potomci slavimo Sv. Luku. Da li ima i tu porodica Niksic sa tom slavom?

      • Bogdan

        Moji sa oveve strane su rodom iz Like u Hrvatskoj i prezivamo se Nikšić. Takodje kako mi je pričao otac da je čuo da su se davne 1700 i neke Nikšići iz Crne Gore preselili u Srpsku Krainu.

      • Bogdan

        Moji sa oveve strane su rodom iz Like u Hrvatskoj i prezivamo se Nikšić. Takodje kako mi je pričao otac da je čuo da su se davne 1700 i neke Nikšići iz Crne Gore preselili u Srpsku Krainu. Takodje slavimo sv. Luku

    • Natasa Niksic Dimic

      Volela bih da mi se javite, imam neka pitanja. Ako hocete ostavicu mail adresu.

  4. Živa Nikšić

    Ja sam iz Zrenjanina. i koliko znam mi smo jedina porodica Nikšić u gradu. Iako nas ima u dve kuće, potičemo iz iste porodice koja se doselila u Zrenjanin iz Novog Bečeja 1931 godine. Tačnije deda nam se doselio iz Bečeja i tu zasnovao domaćinstvo i porodicu. Najverovatnije je imao rođenog brata tamo o kome više ne znamo ništa. Sad me zanima kako do dođem do nekih potomaka Nikšića iz Novog Bečeja koji su nekad živeli tamo?

  5. Đorđe Nikšić

    Prezime Nikšić se nalazi u :
    Hrvatskoj- Vojniću i okolini na Kordunu, dosta ih je iseljeno u selo Kljajićevo kod Sombora,
    Srbija- Čačak, Sremska Mitrovica, Bešenovo, ima ih i Novom Pazaru muslimanske veroispovesti
    BiH- Konjic