Poreklo prezimena Milivojević

3. februar 2012.

komentara: 140

[toggle title=”TESTIRANI MILIVOJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Milivojević

Haplogrupa: J2b M205

Poreklo: Krivi Vir, Boljevac, Srbija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
________________________

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (140)

Odgovorite

140 komentara

  1. SLAVISA

    Slavisa Milivojevic,mesto Krusevac,slava sveti Nikola. Moji su iz sela kod Krusevca,najdalje sam otisao do 1860,toliko znam za prezime Milivojevic ali mislim da ide mnogo dalje.Pozdrav za sve Milivojevice.

  2. MILAN

    Milivojevići u sremskom selu Kuzminu žive od 1764 godine kada je izvesni predak Nikola prešao Savu došavši sa juga. Slavimo Lazarevu subotu. Postoji predanje da smo poreklom od Užičke crne gore, a pre toga iz plemena Kneževića iz Pive. Može li neko da mi potvrdi ovo predanje i da li neko zna kako smo mi jedini koji slave Lazarevu subotu od svih Milivojevića.

    • sanja milivojevic

      Pozdrav svim Milivojevicima, a pitanje za Milane Demijane, kazete da ste od Milivojevica iz Kuzmina, Sremska Mitorvica. Moj deda Stevan Milivojevic je bio iz Kuzmina,oko 188..-1900) bio je opancar a posle je radio na zeleznici pa su se preselili u Beograd i onda posle 2. Sv rata u Novi Sad. Mi slavimo Sv Stefana Decanskog. Jel znate koga u Kuzminu od Milivojevica ko slavi istu slavu?A ta prica o mi nesto provejava kao da sam je cula nekad od oca pokojnog…

    • Milos

      Pozdrav
      Milos Vinča(Topola) velika nam je familija u selu istu slavu slavimo

  3. Demijan

    Poruka za Milana iz Kuzmina.
    Milane procitaj moj komentar gore od 17.12.2012 to je tvoje poreklo i javi mi se na e-mail [email protected]
    Imam jos nekih informacija.

  4. Moji Milivojevići su iz sela Strmova i Bačevaca u okolini Bajini Bašte, slavimo Sv.Jovana. U knjizi Poreklo naselja i stanovništva Sokolske nahije našao sam podatak da porodica vodi poreklo iz sela Bare kod Bijelog Polja u današnjoj Crnoj Gori.

  5. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    MILIVOJEVIĆ

    -Jabučje, druga polovina 18. veka, Barzilovica-okrug beogradski, Jovanjdan.
    -Sovljak, druga polovina 18. veka, Balinović u Podgorini, Jovanjdan.
    -Vrelo, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan.
    -Krtinska, posle 1827. godine, Mojkovići u Rađevini, Stevanjdan.
    -Ušće, posle 1827. godine, Vragočanica u Podgorini, Nikoljdan.

  6. SONJA!
    JEDINO ŠTO ZNAM, TO JE DA MI SE DEDA ZVAO SAVA MILOJEVIĆ I DA JE DOŠAO KAO SOLUNAC, UČESNIK BALKANSKIH I PRVOG SVETSKOG RATA, NAKON OSLOBAĐANJA U SELO ĐURĐEVAC, SO MIONICA, KOD VALJEVA. POTIČE OD NIKŠIĆKIH MILOJEVIĆA. VOLELA BIH AKO NEKO IMA KAKVE INFORMACIJE DA MI JAVI.NE ZNAM DA LI IKOGA JOŠ IMA ŽIVOG OD FAMILIJE U UŽICAMA, KOJA JE STRAŠNO POSTRADALA OD AUSTROUGARA.
    ———————————————————————————-
    Tekst o Đurđevcu kod Mionice je pre neki dan postavljen tekst na stranici “Zavičaj – Srbija”.
    O Milivojevićima u knjizi Ljubomira Pavlovića “Kolubara i Podgorina” izdate 1907. godine piše:
    -U početku 17. stoleća doselili su se Milivojevići zbog krvne osvete iz Vrbice, iz oblasti Potarja (Tare), njih je danas (početkom 20. stoleća) 12 kuća i slave Đurđic (3. novembar po starom ili 16. novembar po novom kalendaru). Piše još da se izvesni Kovačević prizetio u Milivojeviće, doselio se iz Bogdanice u okolini Užica oko 1885. godine a oni slave Nikoljdan.

    • Aleksandar Milivojevic

      Da li bi mogao da me kontaktiraš na moju i-mejl adresu ako nije problem ?
      [email protected]

    • Milivoje

      Poštovanje,

      Gore u tekstu ste naveli mesto Vrbice ili Vrbica; oblast Potarje (Tara).
      Da li bi ste bili ljubazni da mi objasnite gde se to mesto nalazi. Istraživao sam malo postoji par mesta u vidu naselja, opština u Srbiji i u Crnoj Gori ali nijedno nije blizu planine ili reke Tare. A možda mi je nešto i promaklo. Hvala unapred na pomoći!!

  7. Nastavak…
    Ovde se piše o Milivojevićima a ne Milojevićima. Takođe se u Milivojeviće prizetila familija Robovići, koji su izbegli uz Babinsku Razuru (pošteno da kažem ne znam kada se ona deslia, niti se može naći na internetu, odnosno, barem, ja nisam uspeo) iz Greva u Polimlju i doselili se prvo u Valjevo, da bi potom došli u Đurđevac u Milivojevića familiju. I oni, kao i Kovačevići, slave Đurđic.

  8. Uočen duplirani komentar; čini se da ste to već rekli!
    ———
    Moja greška, izvinjavam se, nemojte ga objavljivati.
    Pozdrav!

  9. Slobodan

    Pozdrav svima,

    ima Milivojevića u Beogradu i Novoj Pazovi. Poreklom smo iz Hercegovine, tačnije Trusine (Željko Šukić je gore pisao o tome). Pradeda mi se zvao Miloje od oca Šćepana. Slavimo Sv. Nikolu. Ukoliko neko ima rodoslov ili informacije o dolasku Milivojevića iz Crne Gore u Hercegovinu bilo bi mi zanimljivo da pročitam.
    Hvala,

    • Nebojša Novaković

      Slobodane, Milivojevići su se u Trusine doselili iz Dolova (Dabar), a pre toga pamte da su od Gacka. Ne pominje se Crna Gora? Ne znam odakle taj podatak o doseljavanju iz CG?

      Ovo možete pročitati u knjizi Rista Milićevića, “Hercegovačka prezimena”. On je svoj rad sastavio na osnovu više monografija poznatog etnologa iz Hercegovine, Jevta Dedijera.

    • Nebojsa Milivojevic

      Naravno da ima, piši, pozdrav.

  10. Ja vodim poreklo (tačnije otac mi je tamo rođen) od Milivojevića iz sela Korenita u opštini Loznica. Slava nam je Sveti Dimitrije. Po priči, čukundeda Nikola (najstariji predak čije se ime pamti) je kao mali, verovatno sredinom 19. veka, došao u Korenitu iz Hercegovine iz okoline Nevesinja. Moj brat je, kad je bio u JNA na odsluženju vojnog roka u Mostaru, sreo čoveka koji se zove isto kao moj otac (Milisav) i isto preziva i istu slavu slavi, a koji mu je potvrdio gore navedene navode, ali ništa preciznije, osim da Milivojevića ima i u Stocu i Mostaru, gde su migrirali zbog posla, ali da ih se tu polovina polatinila. Da li neko nešto više zna o tome? Da li u okolini Nevesinja ima još uvek Milivojevića i koju slavu slave?

    • Aleksandar Marinković

      Gospodine Milivojeviću,
      vaših Milivojevića ima u okolini Nevesinja, tačnije u selu Donja Trusina i slave Sv. Nikolu. Jevto Dedijer navodi da su ”prije 50 godina došli iz Dolova u Dabru”. S obzirom da je Dedijerova ”Hercegovina” objavljena 1909. godine (i reprint 2007.), a podaci skupljani par godina ranije, onda bi to značilo da se navedena seoba iz Dolova u Donju Trusinu desila oko 1850. godine.
      Takođe, u selu Dlakoše (Bilećki kotar) postoje Milivojevići. Došli su iz Dolova u Mileče, a odatle u Dlakoše. Slave Sv. Nikolu, a prislužuju Sv. Spiridona (tj. Špiridona kako je Dedijer zapisao). Ostalo ih je i 9 kuća u Mileči, naravno i tamo slave Sv. Nikolu, a prislužuju Sv. Spiridona. Ponovo se navodi da su u Mileče došli iz Dolova kod Dabra.
      Prema podacima objavljenim na ovom Portalu, od strane Željka Šukića: Milivojevići bi daljim poreklom bili od Gacka i da su najpre došli u Dolove. Najstariji poznati predak Milivojevića je Šćepan koji imaše tri sina: Mihajla (Šuku), Vasilja i Iliju. Šukovi i Vasiljevi potomci su u Dolovima, a od Ilijinih potomaka, Mitra i Riste, su Miliviojevići – Kalemegdanci u Kubatovini, gde su se naselili oko 1875. godine. Dalje se kaže da je Šćepanov brat Panto prešao u Trusinu, drugi brat Miloje u Mileču, treći Vidoje u u Potkom, a rođaci Đuro i Marko 1874. naseliše se u Meču. Svima je slava Sv. Nikola. Gospodin Šukić je koristio izvor: Petar Šobajić ”Naselja i porijeklo stanovništva” i ”Dabarsko polje u Hercegovini”.

      • Nebojsa Milivojevic

        Ovo govore moji izvori, porodicni:potomak Milivojevića je Gligor Drekalović koji se u Gacko doselio iz CG Kuča, krajem 17 vijeka ili početkom 18.Gligor je imao Stanka, Milivoje i Taneta, Gligora su ubili zajedno sa najstarijim sinom Stankom Turci jer nisu htjeli da se poturče, Tane je primio islam i od njega su Tanovići u Gacku, ostao je Milivoje od kojeg su Milivojevići.Došao je u Oblo brdo u Vranjskoj, odatle je išao u Dalmaciju pa se vratio u Dolove, Dabar, oko 1760, otprilike. Milivoje je imao.Mihajla, Trifka, Toma, Mitra i još jednog čije ime ne znam.Od Mihajla su Šukići, Trifko je ostao u Dolovima, Mitar je otišao u Kubatovinu (Kalemegdanci), a od Toma je moja loza.Odatle dalje imam preciznije, Tomo je imao Boška i Jovana, Boško je prvi došao u Kubaš, u Provalije, a Jovan kasnije, Jovan je imao Petra, NIkolu Spasoja, dalje je išlo:Spasoje-Aleksa-Spaso do mene, ja sam Spasov Nebojša.

        • Nebojsa Milivojevic

          Krsna slava je NIkolj dan.Otprilike svi imamo slične podatke, ovo bisad trebalo uporediti i doci do nekih, preciznijih.