Порекло презимена Миливојевић

3. фебруар 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИЛИВОЈЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Миливојевић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Криви Вир, Бољевац, Србија

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
________________________

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. SLAVISA

    Slavisa Milivojevic,mesto Krusevac,slava sveti Nikola. Moji su iz sela kod Krusevca,najdalje sam otisao do 1860,toliko znam za prezime Milivojevic ali mislim da ide mnogo dalje.Pozdrav za sve Milivojevice.

  2. MILAN

    Milivojevići u sremskom selu Kuzminu žive od 1764 godine kada je izvesni predak Nikola prešao Savu došavši sa juga. Slavimo Lazarevu subotu. Postoji predanje da smo poreklom od Užičke crne gore, a pre toga iz plemena Kneževića iz Pive. Može li neko da mi potvrdi ovo predanje i da li neko zna kako smo mi jedini koji slave Lazarevu subotu od svih Milivojevića.

    • sanja milivojevic

      Pozdrav svim Milivojevicima, a pitanje za Milane Demijane, kazete da ste od Milivojevica iz Kuzmina, Sremska Mitorvica. Moj deda Stevan Milivojevic je bio iz Kuzmina,oko 188..-1900) bio je opancar a posle je radio na zeleznici pa su se preselili u Beograd i onda posle 2. Sv rata u Novi Sad. Mi slavimo Sv Stefana Decanskog. Jel znate koga u Kuzminu od Milivojevica ko slavi istu slavu?A ta prica o mi nesto provejava kao da sam je cula nekad od oca pokojnog…

    • Milos

      Pozdrav
      Milos Vinča(Topola) velika nam je familija u selu istu slavu slavimo

  3. Demijan

    Poruka za Milana iz Kuzmina.
    Milane procitaj moj komentar gore od 17.12.2012 to je tvoje poreklo i javi mi se na e-mail [email protected]
    Imam jos nekih informacija.

  4. Moji Milivojevići su iz sela Strmova i Bačevaca u okolini Bajini Bašte, slavimo Sv.Jovana. U knjizi Poreklo naselja i stanovništva Sokolske nahije našao sam podatak da porodica vodi poreklo iz sela Bare kod Bijelog Polja u današnjoj Crnoj Gori.

  5. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    МИЛИВОЈЕВИЋ

    -Јабучје, друга половина 18. века, Барзиловица-округ београдски, Јовањдан.
    -Совљак, друга половина 18. века, Балиновић у Подгорини, Јовањдан.
    -Врело, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.
    -Кртинска, после 1827. године, Мојковићи у Рађевини, Стевањдан.
    -Ушће, после 1827. године, Врагочаница у Подгорини, Никољдан.

  6. СОЊА!
    ЈЕДИНО ШТО ЗНАМ, ТО ЈЕ ДА МИ СЕ ДЕДА ЗВАО САВА МИЛОЈЕВИЋ И ДА ЈЕ ДОШАО КАО СОЛУНАЦ, УЧЕСНИК БАЛКАНСКИХ И ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА, НАКОН ОСЛОБАЂАЊА У СЕЛО ЂУРЂЕВАЦ, СО МИОНИЦА, КОД ВАЉЕВА. ПОТИЧЕ ОД НИКШИЋКИХ МИЛОЈЕВИЋА. ВОЛЕЛА БИХ АКО НЕКО ИМА КАКВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ДА МИ ЈАВИ.НЕ ЗНАМ ДА ЛИ ИКОГА ЈОШ ИМА ЖИВОГ ОД ФАМИЛИЈЕ У УЖИЦАМА, КОЈА ЈЕ СТРАШНО ПОСТРАДАЛА ОД АУСТРОУГАРА.
    ———————————————————————————-
    Текст о Ђурђевцу код Мионице је пре неки дан постављен текст на страници “Завичај – Србија”.
    О Миливојевићима у књизи Љубомира Павловића “Колубара и Подгорина” издате 1907. године пише:
    -У почетку 17. столећа доселили су се Миливојевићи због крвне освете из Врбице, из области Потарја (Таре), њих је данас (почетком 20. столећа) 12 кућа и славе Ђурђиц (3. новембар по старом или 16. новембар по новом календару). Пише још да се извесни Ковачевић призетио у Миливојевиће, доселио се из Богданице у околини Ужица око 1885. године а они славе Никољдан.

    • Aleksandar Milivojevic

      Да ли би могао да ме контактираш на моју и-мејл адресу ако није проблем ?
      [email protected]

    • Миливоје

      Поштовање,

      Горе у тексту сте навели место Врбице или Врбица; област Потарје (Тара).
      Да ли би сте били љубазни да ми објасните где се то место налази. Истраживао сам мало постоји пар места у виду насеља, општина у Србији и у Црној Гори али ниједно није близу планине или реке Таре. А можда ми је нешто и промакло. Хвала унапред на помоћи!!

  7. Наставак…
    Овде се пише о Миливојевићима а не Милојевићима. Такође се у Миливојевиће призетила фамилија Робовићи, који су избегли уз Бабинску Разуру (поштено да кажем не знам када се она деслиа, нити се може наћи на интернету, односно, барем, ја нисам успео) из Грева у Полимљу и доселили се прво у Ваљево, да би потом дошли у Ђурђевац у Миливојевића фамилију. И они, као и Ковачевићи, славе Ђурђиц.

  8. Уочен дуплирани коментар; чини се да сте то већ рекли!
    ———
    Моја грешка, извињавам се, немојте га објављивати.
    Поздрав!

  9. Слободан

    Поздрав свима,

    има Миливојевића у Београду и Новој Пазови. Пореклом смо из Херцеговине, тачније Трусине (Жељко Шукић је горе писао о томе). Прадеда ми се звао Милоје од оца Шћепана. Славимо Св. Николу. Уколико неко има родослов или информације о доласку Миливојевића из Црне Горе у Херцеговину било би ми занимљиво да прочитам.
    Хвала,

    • Небојша Новаковић

      Слободане, Миливојевићи су се у Трусине доселили из Долова (Дабар), а пре тога памте да су од Гацка. Не помиње се Црна Гора? Не знам одакле тај податак о досељавању из ЦГ?

      Ово можете прочитати у књизи Риста Милићевића, “Херцеговачка презимена”. Он је свој рад саставио на основу више монографија познатог етнолога из Херцеговине, Јевта Дедијера.

    • Nebojsa Milivojevic

      Наравно да има, пиши, поздрав.

  10. Ја водим порекло (тачније отац ми је тамо рођен) од Миливојевића из села Коренита у општини Лозница. Слава нам је Свети Димитрије. По причи, чукундеда Никола (најстарији предак чије се име памти) је као мали, вероватно средином 19. века, дошао у Корениту из Херцеговине из околине Невесиња. Мој брат је, кад је био у ЈНА на одслужењу војног рока у Мостару, срео човека који се зове исто као мој отац (Милисав) и исто презива и исту славу слави, а који му је потврдио горе наведене наводе, али ништа прецизније, осим да Миливојевића има и у Стоцу и Мостару, где су мигрирали због посла, али да их се ту половина полатинила. Да ли неко нешто више зна о томе? Да ли у околини Невесиња има још увек Миливојевића и коју славу славе?

    • Александар Маринковић

      Господине Миливојевићу,
      ваших Миливојевића има у околини Невесиња, тачније у селу Доња Трусина и славе Св. Николу. Јевто Дедијер наводи да су ”прије 50 година дошли из Долова у Дабру”. С обзиром да је Дедијерова ”Херцеговина” објављена 1909. године (и репринт 2007.), а подаци скупљани пар година раније, онда би то значило да се наведена сеоба из Долова у Доњу Трусину десила око 1850. године.
      Такође, у селу Длакоше (Билећки котар) постоје Миливојевићи. Дошли су из Долова у Милече, а одатле у Длакоше. Славе Св. Николу, а прислужују Св. Спиридона (тј. Шпиридона како је Дедијер записао). Остало их је и 9 кућа у Милечи, наравно и тамо славе Св. Николу, а прислужују Св. Спиридона. Поново се наводи да су у Милече дошли из Долова код Дабра.
      Према подацима објављеним на овом Порталу, од стране Жељка Шукића: Миливојевићи би даљим пореклом били од Гацка и да су најпре дошли у Долове. Најстарији познати предак Миливојевића је Шћепан који имаше три сина: Михајла (Шуку), Васиља и Илију. Шукови и Васиљеви потомци су у Доловима, а од Илијиних потомака, Митра и Ристе, су Миливиојевићи – Калемегданци у Кубатовини, где су се населили око 1875. године. Даље се каже да је Шћепанов брат Панто прешао у Трусину, други брат Милоје у Милечу, трећи Видоје у у Потком, а рођаци Ђуро и Марко 1874. населише се у Мечу. Свима је слава Св. Никола. Господин Шукић је користио извор: Петар Шобајић ”Насеља и поријекло становништва” и ”Дабарско поље у Херцеговини”.

      • Nebojsa Milivojevic

        Ово говоре моји извори, породицни:потомак Миливојевића је Глигор Дрекаловић који се у Гацко доселио из ЦГ Куча, крајем 17 вијека или почетком 18.Глигор је имао Станка, Миливоје и Танета, Глигора су убили заједно са најстаријим сином Станком Турци јер нису хтјели да се потурче, Тане је примио ислам и од њега су Тановићи у Гацку, остао је Миливоје од којег су Миливојевићи.Дошао је у Обло брдо у Вранјској, одатле је ишао у Далмацију па се вратио у Долове, Дабар, око 1760, отприлике. Миливоје је имао.Михајла, Трифка, Тома, Митра и још једног чије име не знам.Од Михајла су Шукићи, Трифко је остао у Доловима, Митар је отишао у Кубатовину (Калемегданци), а од Тома је моја лоза.Одатле далје имам прецизније, Томо је имао Бошка и Јована, Бошко је први дошао у Кубаш, у Провалије, а Јован касније, Јован је имао Петра, НИколу Спасоја, даље је ишло:Спасоје-Алекса-Спасо до мене, ја сам Спасов Небојша.