Katić

3. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Cuja

    Da li ima Katića koji slave 09. januara, Sv Stefana?

  2. Vojislav Ananić

    KATIĆ (k,m,p). Katići (k) su u Prenju i Aladinićima (Stolac), Moševićima, Hotnju i Broćancu (Neum). U ovim mjestima su porijeklom “Curići iz Popova”, odakle im je u Aladiniće doselio predak “zbog slromaštva”. Ima ih nastanjenih u Domanovićima (Čapljina) i Kleku kod Neuma. Slavili su Nikoljdan. Katići u Domanovićima su “ispod Žabe iz Moševića”. U Domanoviće su prešli iz Prenja. “Oni u Prenju slave Nikoljdan, a ovi su napustili” (59:253.257). O Katićima iz Hotnja se priča: “Odnekle došla žena Kata sa muškim i ženskim detetom. Neki Lazarević-Janjić zakolje to žensko dete, a muško se po majci Kati prozove Katićem”. Od ovih iz Hotnja su Katići u Aladinićima i Moševićima. U Broćanac su Katići doselili iz Hotnja (84:191.192). Katići su bili nastanjeni u Ravnom (Popovo) i Gradcu (Neum). U maticama župe Grad u Dubrovniku spominje se 1787. godine Helena Katić iz Ravnog u Popovu. “u ulozi kume djetetu Natala Rajčevića i Helene Drašković iz Popova”. Više upisa u matičnim knjigama ove župe odnose se na “Jurja Katića iz Gradca”, Iz niza primjera upisa koje navodi, Sivrić zaključuje da su Katići porijeklom iz Popova (Ravno) i Gradca, odakle su se raseljavali i u druga mjesta: Moševiće, Broćanac i Aladiniće (214/5:97). Katići (m) su bili nastanjeni u Trebinju i okolini “od polovine 17. stoljeća do konca turske vladavine”. Katići se (u 17. vijeku) spominju i u Popovu. Godine 1625. spominje se spahija Ibrahim-beg Katić, “koji je, sudeći po prezimenu bio kršćanskog porijekla” (97:251,280). U više istorijskih izvora spominje se “spahijski rod Katići” u Popovu (84:59). Katići (p) su nastanjeni u Mostaru, a spominju se i u Trebinju prije Drugog svjetskog rata.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Jelena

    Poštovani, u selu Bare(Stig), kod Požarevca, veći deo stanovništva preziva se Katić i slavi slavu Đurđic.
    Mnoge porodice su sredinom 20. veka promenile prezime po nekom pretku. Tako je moj čukundeda Vladimir Bogićević (otac Miloš Katić) promenio prezime iz Katić u Bogićević.
    Milos Katić bio je učesnik u Prvom svetskom ratu, a Vladimir je za vreme Drugog svetskog rata bio zarobljen u radničkom logoru u okolini Frankfurta.