Poreklo prezimena Jović

3. februar 2012.

komentara: 143

[toggle title=”TESTIRANI JOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Jović

Haplogrupa: R1a Z280 CTS3402- Šarenaca klaster

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Jović

Haplogrupa: R1b L21 klaster

Poreklo: Pirot, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (143)

Odgovorite

143 komentara

  1. Jaca

    Jovic iz Brckog. Otac iz Sela Brezje, opstina Sibosnica/Lopare. Krsna Slava Sv Nikola. Po usmenom saznanju ovi Jovici se zivjeli u Brezju makar zadnjih 100 godina I povezani su sa prezimenom Davidovic.

  2. sonik

    Ja sam Jovic iz Vojvodine,moji preci su poreklom iz Dalmacije,Slava Sveti Ilija.cuo sam negde da su Jovici migrirali sa teritorija Albanije pre puno godina pre turaka mozda se i nije zvala albanija tad.verovatno su migrirali zbog uslova zivot ili rata,prema Dalmaciji,tamo mislim da ima i selo Jovici. sad koliko je sta tacno ne znam..pozdrav

    https://www.opcina-razanac.hr/jovici/

  3. Đorđe Jović

    Pozdrav prezimenjaci-rođaci! Rođen sam, živim i radim u Beogradu. Otac Vidoje, deda Aleksandar… Moji Jovići su iz sela Petlovača kod Šapca. Slavimo Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara.

  4. Benjamin

    E moji su iz Sopilja, tačnije iz Bijenje pa su se preselili u Sopilja. Po predanju, koliko sam uspio istražiti, iz Sopilja su otišli u Trebinje pa iz Trebinja na prostore Majevice, današnje Kalesije. Tu su se naselili, ima selo i dan danas zove se Zolje, po njima. Tri brata Zoljića – Jovan, Stojan i Mihajlo – Mićo. Nisu se mogli bratski dogovoriti gdje će koji pa se se raštrkali u Joviće, Mihajloviće – Mićiće i Stojanoviće.
    Krsna slava Sv. Simeon Bogoprimac

  5. Goran

    Poštovani
    I ja sam Jović sa Majevice(gornji Priboj) i svetkujemo Sv. Jovana po predanju smo iz Hercegovine i naš predak Teodor ili Todor je imao prezime ili nadimak Gazeta ali ništa više neznam osim da je došao na Majevicu zbog krvne osvete. Zašto i zbog čega ne znam. Neki kažu da smo od Gacka ili tamo negde. Porodica ima jednu liniju gde su uvek bili sveštenici a druga zanatlije. Deo familije preziva se Jovanović navodno smo se tako pre prezivali. Ako ima neko neko saznanje o Gazetama ili Jović/Jovanović iz Gacka ili okolina bilo bi veoma značajno. Inače imali smo dosta priznatih domaćina i sveštenika iz porodice ( prota Đorđe Jovanović iz vremena 2 sv. rata iz Tuzle), novinar Jovanović u Sarajevu pre zadnjeg rata. Za svaki podatak hvala

  6. Vojislav Ananić

    JOVIĆ (k), u Zavali i Orahovom Dolu (Popovo). U Zavalu su doselili “pre 250 godina sa brda Komanja poviše Stoca”. Prezime su dobili po pretku Jovi. Ranije su se zvali Nikolići. U Orahovi Do su došli iz Zavale, a potiču “od Jovića u Češljarima”, mahale u Zavali (84:152,154). Jovići su živjeli i u Rakitnu gdje se 1741. pominje porodica Ivana Jovića sa „desetoro odrasle čeljadi i četvero djece nedorasle za krizmu”. Prema predanju, porijeklom su iz Dalmacije i bili su bogati, pa u narodu postoji vjerovanje da na mjestu gdje su im bile kuće “pare gore crvenim plamenom, za zlatne, a bilim plamenom za srebrne pare”. Sjećanje na njih sačuvano je u nazivu jedne pećine u Gornjoj Sutini koju narod naziva “Jovića pivnica”. U njoj su, navodno, Jovići držali piće i prodavali ga putnicima koji su prolazili kroz Rakitno (181:121,122). Jovića ima i u Humilišanima (Mostar). Došli su iz Broćna. U Humilišane ih je naselio biskup, “na imanje muslimana koji su se raselili” (59:248). Ima ih nastanjenih u Mostaru i Šćenici u Bobanima (Trebinje).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Zoran Jović

    Pozdrav. Iz Šapca sam. Koliko sam uspeo da saznam, moji preci su se doselili na planinu Cer, polovinom 18-og veka iz Hercegovine . Slavimo Sv. Luku . Inače kao neka nazovimo “polazna tačka”, pominje se mesto Latinska . Ima li neko ideju gde se to mesto nalazi ?

  8. Jovic

    Mamino devojacko prezime je Jovic.. Njen otac odnosno moj deda je poreklom iz Loznice odnosmo sela Korenite.. Krsna slava je Sv.Nikola i svi njegovi su poreklom iz Loznice.

    • Slavisa

      Pozdrav! Moj deda (takodje Jovic) je iz okoline Loznice (selo Bastav, kod Bele Crkve, Osecina), isto slavimo Sv. Nikolu. Znate li nesto vise o poreklu Vasih Jovica?

  9. Siniša Jović

    Pozdrav svim Jovićima širom sveta.

    Ja sam sa juga Srbije, kod Vranja, selo Ćurkovica, gde su živeli Jovinci. Koliko znam prezime smo dobili po dedi Jovi. Ono što sam čuo od starih je da su u Ćurkovicu došli sa Crnog vrha a pre toga sa Kosova. Ne znam kako se zvao njegov sin, ali unuci su mu bili Milutin, Trojan, Mileva, bio je još jedan koji je umro mlad (stao mi mozak). Čak sam imao i napravljeno porodično stablo. Ja sam inače sin Jović Pere, a unuk Milutina Jovića.
    Krsna slava nam je Sveti Arhanđel, međutim deda je počeo da slavi i Sv.Savu jer su prilikom selidbe sa Crnog vrha ka selu Ćurkovica na Sv.Savu smrzle sve ovce. To je ono što znam. Ukoliko neko zna više bio bih blagodaran.

  10. Milan Jovic

    Pozdrav,

    Moji Jovici su iz sela Velika Obarska kod Bijeljine i slave Markovdan 08.maja (vidim da se nigde ne spominje ova slava medj Jovicima). Prema nekim usmenim predanjima, kazu da je covek po imenu Jovo presao Drinu iz okoline Loznice u 19.veku i da je iz njegovog imena dalje nastalo prezime.
    Ako neko zna nesto vise, bio bih veoma zahvalan da podeli informaciju.