Poreklo prezimena Bokan

3. februara 2012.

komentara: 4

O prezimenu Bokan objavljujemo prilog koji je poslao čitalac portala Poreklo:

“Po Milanu Karanoviću, „Pounje u Bosanskoj Krajini“, Bokani su jedna od familija Štrbaca koje su razgranate u Bosni, Dalmaciji i Lici. Najbliže su im familije Vojvodići i Škorići. U Unac su se doselili iz Dalmacije. Bokani u selu Begluci, na sastavu Une i Krke, došli su iz Osredaka pre skoro dva i po veka, kao i u Gornje Vrtoče samo nešto kasnije. U ovo mesto, na granici Bosne i Like, prema Petru Rađenoviću, „Unac“, Bokani su se doselili mnogo pre „kalajskog rata“, to jest Svištovskog mira, 1791, a „po jednome kazivanju, poreklom su iz Crne Gore“.

Vladislav Skarić, „Porijeklo pravoslavnoga naroda u sjeverozapadnoj Bosni“, smatra – na osnovu slave, Nikoljdana – da Bokani mogu da potiču ili iz Bratonožića ili iz Kuča.

Ali, budući da su Bokani – prema porodičnom predanju koje navodi Duško Bokan – „iz okoline Kolašina ili, možda iz plemena Gluhi Do“, zaista dovodi do velikog sela i ujedno plemena Gluhi Do, u Crmnici, u kojem – prema J. Erdeljanoviću, „Stara Crna Gora“ – postoji lokalitet Bokanov Brijest!

Upravo tu se, dakle, mogao začeti entitet i identitet srpske porodice Bokan. U to vreme, pa i kasnije, verovatno su se prezivali Vojvodić – i to prezime čuvali sve do Osredaka, u Lici – da bi, pre oko 300 godina, preko Bratonožića, krenuli na severozapad, do Dalmacije. Jedni su produžili do Vojne granice, a drugi prešli Unu i našli se u Bosni, tada turskoj teritoriji, pa tako i u Osredcima kod Drvara.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

 1. Bokan

  Po Milanu Karanoviću, “Pounje u Bosanskoj Krajini”, Bokani su jedna od familija Štrbaca koje su razgranate u Bosni, Dalmaciji i Lici. Najbliže su im familije Vojvodići i Škorići. U Unac su se doselili iz Dalmacije. Bokani u selu Begluci, na sastavu Une i Krke, došli su iz Osredaka pre skoro dva i po veka, kao i u Gornje Vrtoče samo nešto kasnije. U ovo mesto, na granici Bosne i Like, prema Petru Rađenoviću, “Unac”, Bokani su se doselili mnogo pre “kalajskog rata”, to jest Svištovskog mira, 1791, a “po jednome kazivanju, poreklom su iz Crne Gore”.
  Vladislav Skarić, “Porijeklo pravoslavnoga naroda u sjeverozapadnoj Bosni”, smatra – na osnovu slave, Nikoljdana – da Bokani mogu da potiču ili iz Bratonožića ili iz Kuča.
  Ali, budući da su Bokani g. Duška – prema porodičnom predanju koje navodi – “iz okoline Kolašina ili, možda iz plemena Gluhi Do”, zaista dovodi do velikog sela i ujedno plemena Gluhi Do, u Crmnici, u kojem – prema J. Erdeljanoviću, “Stara Crna Gora” – postoji lokalitet Bokanov Brijest!
  Upravo tu se, dakle, mogao začeti entitet i identitet srpske porodice Bokan. U to vreme, pa i kasnije, verovatno su se prezivali Vojvodić – i to prezime čuvali sve do Osredaka, u Lici – da bi, pre oko 300 godina, preko Bratonožića, krenuli na severozapad, do Dalmacije. Jedni su produžili do Vojne granice, a drugi prešli Unu i našli se u Bosni, tada turskoj teritoriji, pa tako i u Osredcima kod Drvara.

 2. Dragoslav Bokan

  Lepo je ovo citati, jos uz svoju decu, male Bokane.
  Dragoslav Bokan (po ocu iz Lickih Osredaka)

  • vesna

   Do pre par dana mislila sam da Bokana iz Begluka vise nema!

   Da se loza ugasila 1979g posle smrti Djure Bokan, koji je 20-tih godina proslog veka dobio sluzbu u Darosavi. Imao je i brata Pera koji je mlad umro i nije imao dece.
   Pozdrav za sve Bokane iz Begluka
   Markovic Vesna (po majci Bokan)

 3. Aleksandar

  Pozdravljam sve Bokane, a narocito gospodina Dragoslava, nasu diku i ponos. Ziv nam bio 100 godina !