Poreklo prezimena Božić

3. februar 2012.

komentara: 98

[toggle title=”TESTIRANI BOŽIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Božić

Haplogrupa: E1b rod A

Poreklo: Bosanska Krajina

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

  1. Ivan

    Pozdrav svima i ja sam od Bozica ali iz Sumadije iz sela Vukasovci opstina Arandjelovac,krsna slava nam je Djurdjevdan i cuo sam da nam poreklo vodi iz Sjenice,ako neko zna nesto vise neka pise.

  2. Vaso Božić

    Pozdrav svima. Poreklom sam iz sela Skugrić kod Modriče u centralnoj Republici Srpskoj. Krsna slava nam je Sv. Ignjatije Bogonosac.

    • Bokac

      Pozdrav! Ja sam Bojan Božić i živim u Zvorniku, ali sam porijeklom iz sela Gostovića u opštini Zavidovići i takođe slavim Sv. Ignjatija Bogonosca. Interesuje me da li smo mi u nekim rodbinskim vezama?

      • Mihailo Stevanović

        Pozdrav rođak!Živim u Bijeljini.Moj djed po majci je Nedo Božić iz Stojanovića kod Zavidovića i slavi Svetog Ignjatija.

        • Bokac

          Pozdrav Rođak!

          • Mihailo Stevanović

            Po predanju koje sam čuo od mog đeda, Nede Božića, koje je njemu ipstičao njegov đed Simo; Božići su nakon sloma Karađorđevog ustanka prebjegli u Bosnu iz sela Leskovice(tada Ljeskovice) kod Valjeva, Božo je imao četiri sina; Savu, Đuru, Jovu, i Todora. Oni dolaze na planinu Trebavu gdje Savo ostaje, Todor odlazi u Ljeskovicu kod Zavidovića, kojoj daje ime po rodnom mjestu, a Đuro i Jovo odlaze u Stojanoviće kod Zavidovića. Po predanju su u Leskovice kod Valjeva doselili za vrijeme Čarnojevićeve seobe iz okoline manastira Crne Reke kod Tutina. Đed kaže da su se prije prezivali ili Gagavac ili Stanojević.

            • Filip Bozic

              Pozdrav Mihailo,
              drago mi je da sam naisao na tvoj detaljan komentar o poreklu, ja sam unuk Ranka Bozica, kako razumem i znam, rodjeni brat tvoga dede Nede Bozica, u nasem Porodicnom Stablu imamo sve potomke Jove i Djure koje je radjeno 2000.godine, volio bi podeliti sa svim Bozicima koji slave Svetog Ignjatiju i zele nadopuniti Porodicno stablo, da me slobodno kontaktiraju, gledam to kao obavezu koju su nam ostavili preci, da zapamtimo nase korene.
              Lep Pozdrav

            • Filip Bozic

              Pozdrav

      • Predrag Božić

        Pozdrav!Ja sam Predrag Božić iz sela Boljanić na Ozrenu.Krsna slava nam je Sv.Ignjatije.
        Moj djed je doselio iz Gostovića 1957.Vjerovatno smo neka dalja rodbina.

  3. Miroslav Božić

    Pozdrav Božićima širom svijeta.Ja sam Miroslav Božić , a moji su više od 150 godina u Posavini , mjesto Bukova Greda kod Orašja/Bosna i Hercegovina.Tačnije živjeli su tu do 1992 godine kada su raseljeni širom Republike Srpske, Srbije i svijeta.Krsna slava nam je Sveti Luka,a po nekim predanjima smo od Crne Gore , odnosno stare Hercegovine (okolina Nikšića).Bliži rođaci su nam Vasiljevići , a prezimena nastala od dva brata Bože i Vasilja koji su se prema nekim neprovjerenim podacima ranije prezivali Đorđić i došli su u Posavinu iz nekog sela na Trebavi u okolini Modriče.O daljem porijeklu nemam više nikakvih informacija pa ako neko ima bilo kakve druge informacije molim da mi se javi na mail [email protected]

  4. SINIŠA BOŽIĆ

    JA SAM SINIŠA BOŽIĆ MOJA KRSNA SLAVA JE SVETI JOVAN MOJE POREKLO JE IZ REPUBLIKE SRPSKE SELO PODOBZIR , U DOLINI JANJA OPŠTINA ŠIPOVO PO CRKVENIM ZAPISIMA PLEME PORODICE BOŽIĆ JE NASELILO JANJ I JANJSKU DOLINU JOŠ U VREME PRE BOJA NA KOSOVU MI SMO U JANJU OD 1389 GODINE

    • Aca Božić

      Aca Božić
      24. februara 2019. u 22:09
      Pozdrav Božići
      Živim u Sremskoj Mitrovici.Moji Božići kao što piše na početku su iz Raduše opština Ub.Valjavsko Tamnavski kraj Srbije.Došli smo iz Gornjih Košlji u Radušu 1750god.Slavimo sv Jovana.Košlje su Azbukovački srez.Došla su dvojica Božića,Milovan i Miloš.Ja sam od Miloševe strane,koji je imao Ljubomira i Milivoja.Ljubomir umire mlad 1914 od zadobijenih rana.Imao je Kćerke Sava,Spasenija i sinove Tadija,Bogosav,Bogoljub.Bogosav, moj deda, imao je Strahinju,Dragutina,Miodraga i Milicu koja se rađa posle smrti oca.Ja sam od Miodraga i imam 60god.Znam sve od 1700-1750god.i od ostalih Božića iz Raduše.Predanje govori da smo u Gornje Košlje došli iz istočne Bosne negde oko Srebrenice.A pre toga sa Kosova u Hercegovinu pa istočnu Bosnu pa Azbukovački kraj Gornje Košlje pa Raduša.

      Odgovori

    • Jelena

      Dobar dan (verovatno) rodjace!
      Ja sam Jelena, moj deda pok.Pavle Bozic je rodjen u Podobziru, ziveo u Beogradu. I mi smo slavili Svetog Jovana a muski deo porodice Bozic i dalje slavi. Srdacan pozdrav!

    • Stojan Božić

      I moji su iz Podobzira, Janj, slave Svetog Jovana

      • Jelena

        Postovani Stojane, nema druge, nego smo familija. 🙂
        Moj deda Pavle Božić je rodjen 1910.godine i vrlo mlad došao u Beograd.
        Rodjeni brat mu se zvao Siman, i on se 1945.g. doselio u Futog. Braća od striičeva su mu Milan, Krstan, Cvijan, ako me pamćenje služi.

        Srdačan pozdrav

  5. SINIŠA BOŽIĆ

    Pogledajte na you tube kanalu emisija KORJENI SELO PODOBZIR i videcete nesto o poreklu BOZICA

  6. Srđan Božić

    Drago mi je što se neko zalaže za naše poreklo i sve pohvale i uspehe u daljem istraživanju vam želim.

    Slavimo Slavu Svetog Arhiđakona Stefana. Moj otac i dedovi su iz sela Višnjićeva kod reke Bosut u Srbiji ali kad su se tu doselili ne znam,niti sam siguran odakle su došli. Predpostavlja se sa tromedje Kordun,Banija,Lika ali o počecima loze Božića ne znam ništa što bih mogao potvrditi i veoma mi je žao zbog toga. Nadam se da ćemo pronaći odakle počinje poreklo naše za svaku porodicu sa svojom krsnom slavom i tako ojačati indetitet.
    Pozdrav svima.

    • Dragana

      Malo ću pokušati da pomognem…probajte da potražite neke podatke iz Kordunske Ljesnice i Crnaje….moji potiču odatle i njihova slava je Sveti Stefan ( uglavnom samo iz tog kraja slave tu slavu)
      Pozdrav

      • Interesantno je da se moj deda zvao Petar Božić, otac Nikola Božić a ja sam Sava. Pradeda mi se zvao Ilija. Moji stričevi su bili Pavle, Stevan i Rada (poginuo u partizanima). Svi su rođeni i živeli u Belegišu (opština Stara Pazova). Po priči mog oca naše poreklo je iz nekog sela Božići (negde u području Like). To selo sam ja jednom uspeo da pronađem na geografskoj karti. Deda je imao neke papire o poreklu ali je izgubljeno. Slava nam je Sveti Stefan.
        Inače moj komšija se zove Miroslav Božić, a otac mu se zvao Branko. Poreklom su iz Inđije. Živim u Zemunu.
        Pozdrav svima!

  7. Nada Božić

    Dobro veče, prijatno sam iznenađena postojanjem ovakvog sajta-mislim da je veoma lepo saznati nešto više o svom poreklu.
    Ja sam iz Baranje, slavim slavu Svetog Stefana.

    • Branko Todorović

      Draga Nado, a iz koga su mesta vaši Božići, i kada se najranije tamo pominju?

      Ako su Božići starosedeoci, onda bi bilo zanimljivo da se testiraju na DNK poreklo.

      Mi 14. septembra organizujemo Akciju Srpski DNK dan, kada će testiranje biti po povlašćenoj ceni od 6.500 dinara.

      O samom Srpskom DNK projektu možeti više videti ovde: dnk.poreklo.rs

  8. Srdjan Bozic

    Pozdrav svima.
    Ja sam jedan od bozica, zivimo u zupskom dijlu opstine laktasi (banja luka, RS)
    Navodno neko od mojih starih vuce korjene sa manjace, a slava je tomindan.
    Ako neko cita ovo od bozica sa manjace i slavi tomindan volio bih da me kontaktira, imam zelju da sastavim slagalicu nasih korjena.
    telefon je 0038765 458 458 – srdjan
    email: [email protected]

    • Stojan Božić

      U Čurugu, opština Žabalj žive Božići sa Manjače i slave Tomindan.

      • Nemanja Ivanić

        Božić,Ivanić,Kljajić,Lakić,Arapović koji slave Tomindan su jedna familija sa Zmijanja.Voleo bih da znam kako smo se mnogo ranije prezivali-o Ljepoju pišu da je bio slep sa sinovima dolazi iz Hercegovine.Živeli braćo

  9. Nikola Božić

    Pozdrav svima. Ovaj moj deo Božića je sa područja opštine Donji Vakuf, selo Pribraća, a u D.Vakuf su se doselili iz Podobzira u Šipovu. Deda je nekada pričao da su se u centralnu Bosnu Božići doselili negde iz istočne Hercegovine bežeći od Turaka. Danas nas ima pitaj boga gde sve, samo tamo odakle smo više ne. Inače slava je Jovanjdan. Neki slave i svetu Petku ali kao zavetnu slavu nakon Drugog svetskog rata.

    • Aca Božić

      Pozdrav Božići
      Živim u Sremskoj Mitrovici.Moji Božići kao što piše na početku su iz Raduše opština Ub.Valjavsko Tamnavski kraj Srbije.Došli smo iz Gornjih Košlji u Radušu 1750god.Slavimo sv Jovana.Košlje su Azbukovački srez.Došla su dvojica Božića,Milovan i Miloš.Ja sam od Miloševe strane,koji je imao Ljubomira i Milivoja.Ljubomir umire mlad 1914 od zadobijenih rana.Imao je Kćerke Sava,Spasenija i sinove Tadija,Bogosav,Bogoljub.Bogosav, moj deda, imao je Strahinju,Dragutina,Miodraga i Milicu koja se rađa posle smrti oca.Ja sam od Miodraga i imam 60god.Znam sve od 1700-1750god.i od ostalih Božića iz Raduše.Predanje govori da smo u Gornje Košlje došli iz istočne Bosne negde oko Srebrenice.

  10. Nedeljko Bozic

    Pozdrav svima. Moj deda vodi poreklom iz mesta Basara sa Korduna. Posle I svetskog rata dosli u selo Zarkovac (nekada pustara Sonok) kod Rume. Krsna Slava je Sv. Stefan. Moj deda se zvao Djukan (1914), njegov brat Nikola (1908). Njihov otac Stefan 1885 poginuo u I sv.ratu. Ukoliko ko ima vise informacija o Bozicima iz Basare ili koji slave Sv.Stefana neka me kontaktira na mejl [email protected]

    • Dragana

      Probajte da potražite nešto o Kordunskom Ljeskovcu i Crnaji,moji potiču iz tog dela koliko sam uspela da se vratim unazad na početak 19v…Slava Sveti Stevan

      • Miroslav

        Postovanje Dragana, moja pokojna baba se zvala Sofija Bozic, do drugog svetskog rata je zivela u Kordunskom Ljeskovcu.Bezeci od ustasa porodica od ja mislim dvanaestero dece rasula se po svetu. Moja baba je dosla u Backu u blizini Novog Sada, gde je i umrla. Krsna slava joj je bila sv. Stevan. Od tih dvanaestero dece nekoliko njih je prezivelo rat, znam da se jedna od babinih sestara udala negde u sremu u okolini Indjije