Порекло презимена Божић

3. фебруар 2012.

коментара: 98

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОЖИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Божић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Босанска Крајина

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Ivan

    Pozdrav svima i ja sam od Bozica ali iz Sumadije iz sela Vukasovci opstina Arandjelovac,krsna slava nam je Djurdjevdan i cuo sam da nam poreklo vodi iz Sjenice,ako neko zna nesto vise neka pise.

  2. Васо Божић

    Поздрав свима. Пореклом сам из села Скугрић код Модриче у централној Републици Српској. Крсна слава нам је Св. Игњатије Богоносац.

    • Bokac

      Поздрав! Ја сам Бојан Божић и живим у Зворнику, али сам поријеклом из села Гостовића у општини Завидовићи и такође славим Св. Игњатија Богоносца. Интересује ме да ли смо ми у неким родбинским везама?

      • Михаило Стевановић

        Поздрав рођак!Живим у Бијељини.Мој дјед по мајци је Недо Божић из Стојановића код Завидовића и слави Светог Игњатија.

          • Михаило Стевановић

            По предању које сам чуо од мог ђеда, Неде Божића, које је њему ипстичао његов ђед Симо; Божићи су након слома Карађорђевог устанка пребјегли у Босну из села Лесковице(тада Љесковице) код Ваљева, Божо је имао четири сина; Саву, Ђуру, Јову, и Тодора. Они долазе на планину Требаву гдје Саво остаје, Тодор одлази у Љесковицу код Завидовића, којој даје име по родном мјесту, а Ђуро и Јово одлазе у Стојановиће код Завидовића. По предању су у Лесковице код Ваљева доселили за вријеме Чарнојевићеве сеобе из околине манастира Црне Реке код Тутина. Ђед каже да су се прије презивали или Гагавац или Станојевић.

            • Filip Bozic

              Pozdrav Mihailo,
              drago mi je da sam naisao na tvoj detaljan komentar o poreklu, ja sam unuk Ranka Bozica, kako razumem i znam, rodjeni brat tvoga dede Nede Bozica, u nasem Porodicnom Stablu imamo sve potomke Jove i Djure koje je radjeno 2000.godine, volio bi podeliti sa svim Bozicima koji slave Svetog Ignjatiju i zele nadopuniti Porodicno stablo, da me slobodno kontaktiraju, gledam to kao obavezu koju su nam ostavili preci, da zapamtimo nase korene.
              Lep Pozdrav

      • Predrag Božić

        Pozdrav!Ja sam Predrag Božić iz sela Boljanić na Ozrenu.Krsna slava nam je Sv.Ignjatije.
        Moj djed je doselio iz Gostovića 1957.Vjerovatno smo neka dalja rodbina.

  3. Мирослав Божић

    Поздрав Божићима широм свијета.Ја сам Мирослав Божић , а моји су више од 150 година у Посавини , мјесто Букова Греда код Орашја/Босна и Херцеговина.Тачније живјели су ту до 1992 године када су расељени широм Републике Српске, Србије и свијета.Крсна слава нам је Свети Лука,а по неким предањима смо од Црне Горе , односно старе Херцеговине (околина Никшића).Ближи рођаци су нам Васиљевићи , а презимена настала од два брата Боже и Васиља који су се према неким непровјереним подацима раније презивали Ђорђић и дошли су у Посавину из неког села на Требави у околини Модриче.О даљем поријеклу немам више никаквих информација па ако неко има било какве друге информације молим да ми се јави на маil [email protected]

  4. СИНИША БОЖИЋ

    ЈА САМ СИНИША БОЖИЋ МОЈА КРСНА СЛАВА ЈЕ СВЕТИ ЈОВАН МОЈЕ ПОРЕКЛО ЈЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СЕЛО ПОДОБЗИР , У ДОЛИНИ ЈАЊА ОПШТИНА ШИПОВО ПО ЦРКВЕНИМ ЗАПИСИМА ПЛЕМЕ ПОРОДИЦЕ БОЖИЋ ЈЕ НАСЕЛИЛО ЈАЊ И ЈАЊСКУ ДОЛИНУ ЈОШ У ВРЕМЕ ПРЕ БОЈА НА КОСОВУ МИ СМО У ЈАЊУ ОД 1389 ГОДИНЕ

    • Аца Божић

      Аца Божић
      24. фебруара 2019. у 22:09
      Поздрав Божићи
      Живим у Сремској Митровици.Моји Божићи као што пише на почетку су из Радуше општина Уб.Ваљавско Тамнавски крај Србије.Дошли смо из Горњих Кошљи у Радушу 1750год.Славимо св Јована.Кошље су Азбуковачки срез.Дошла су двојица Божића,Милован и Милош.Ја сам од Милошеве стране,који је имао Љубомира и Миливоја.Љубомир умире млад 1914 од задобијених рана.Имао је Кћерке Сава,Спасенија и синове Тадија,Богосав,Богољуб.Богосав, мој деда, имао је Страхињу,Драгутина,Миодрага и Милицу која се рађа после смрти оца.Ја сам од Миодрага и имам 60год.Знам све од 1700-1750год.и од осталих Божића из Радуше.Предање говори да смо у Горње Кошље дошли из источне Босне негде око Сребренице.А пре тога са Косова у Херцеговину па источну Босну па Азбуковачки крај Горње Кошље па Радуша.

      Одговори

    • Jelena

      Dobar dan (verovatno) rodjace!
      Ja sam Jelena, moj deda pok.Pavle Bozic je rodjen u Podobziru, ziveo u Beogradu. I mi smo slavili Svetog Jovana a muski deo porodice Bozic i dalje slavi. Srdacan pozdrav!

    • Стојан Божић

      И моји су из Подобзира, Јањ, славе Светог Јована

      • Jelena

        Postovani Stojane, nema druge, nego smo familija. 🙂
        Moj deda Pavle Božić je rodjen 1910.godine i vrlo mlad došao u Beograd.
        Rodjeni brat mu se zvao Siman, i on se 1945.g. doselio u Futog. Braća od striičeva su mu Milan, Krstan, Cvijan, ako me pamćenje služi.

        Srdačan pozdrav

  5. СИНИША БОЖИЋ

    Pogledajte na you tube kanalu emisija KORJENI SELO PODOBZIR i videcete nesto o poreklu BOZICA

  6. Srđan Božić

    Drago mi je što se neko zalaže za naše poreklo i sve pohvale i uspehe u daljem istraživanju vam želim.

    Slavimo Slavu Svetog Arhiđakona Stefana. Moj otac i dedovi su iz sela Višnjićeva kod reke Bosut u Srbiji ali kad su se tu doselili ne znam,niti sam siguran odakle su došli. Predpostavlja se sa tromedje Kordun,Banija,Lika ali o počecima loze Božića ne znam ništa što bih mogao potvrditi i veoma mi je žao zbog toga. Nadam se da ćemo pronaći odakle počinje poreklo naše za svaku porodicu sa svojom krsnom slavom i tako ojačati indetitet.
    Pozdrav svima.

    • Dragana

      Malo ću pokušati da pomognem…probajte da potražite neke podatke iz Kordunske Ljesnice i Crnaje….moji potiču odatle i njihova slava je Sveti Stefan ( uglavnom samo iz tog kraja slave tu slavu)
      Pozdrav

      • Interesantno je da se moj deda zvao Petar Božić, otac Nikola Božić a ja sam Sava. Pradeda mi se zvao Ilija. Moji stričevi su bili Pavle, Stevan i Rada (poginuo u partizanima). Svi su rođeni i živeli u Belegišu (opština Stara Pazova). Po priči mog oca naše poreklo je iz nekog sela Božići (negde u području Like). To selo sam ja jednom uspeo da pronađem na geografskoj karti. Deda je imao neke papire o poreklu ali je izgubljeno. Slava nam je Sveti Stefan.
        Inače moj komšija se zove Miroslav Božić, a otac mu se zvao Branko. Poreklom su iz Inđije. Živim u Zemunu.
        Pozdrav svima!

  7. Nada Božić

    Dobro veče, prijatno sam iznenađena postojanjem ovakvog sajta-mislim da je veoma lepo saznati nešto više o svom poreklu.
    Ja sam iz Baranje, slavim slavu Svetog Stefana.

    • Бранко Тодоровић

      Драга Надо, а из кога су места ваши Божићи, и када се најраније тамо помињу?

      Ако су Божићи староседеоци, онда би било занимљиво да се тестирају на ДНК порекло.

      Ми 14. септембра организујемо Акцију Српски ДНК дан, када ће тестирање бити по повлашћеној цени од 6.500 динара.

      О самом Српском ДНК пројекту можети више видети овде: dnk.poreklo.rs

  8. Srdjan Bozic

    Pozdrav svima.
    Ja sam jedan od bozica, zivimo u zupskom dijlu opstine laktasi (banja luka, RS)
    Navodno neko od mojih starih vuce korjene sa manjace, a slava je tomindan.
    Ako neko cita ovo od bozica sa manjace i slavi tomindan volio bih da me kontaktira, imam zelju da sastavim slagalicu nasih korjena.
    telefon je 0038765 458 458 – srdjan
    email: [email protected]

    • Stojan Božić

      U Čurugu, opština Žabalj žive Božići sa Manjače i slave Tomindan.

      • Немања Иванић

        Божић,Иванић,Кљајић,Лакић,Араповић који славе Томиндан су једна фамилија са Змијања.Волео бих да знам како смо се много раније презивали-о Љепоју пишу да је био слеп са синовима долази из Херцеговине.Живели браћо

  9. Никола Божић

    Поздрав свима. Овај мој део Божића је са подручја општине Доњи Вакуф, село Прибраћа, а у Д.Вакуф су се доселили из Подобзира у Шипову. Деда је некада причао да су се у централну Босну Божићи доселили негде из источне Херцеговине бежећи од Турака. Данас нас има питај бога где све, само тамо одакле смо више не. Иначе слава је Јовањдан. Неки славе и свету Петку али као заветну славу након Другог светског рата.

    • Аца Божић

      Поздрав Божићи
      Живим у Сремској Митровици.Моји Божићи као што пише на почетку су из Радуше општина Уб.Ваљавско Тамнавски крај Србије.Дошли смо из Горњих Кошљи у Радушу 1750год.Славимо св Јована.Кошље су Азбуковачки срез.Дошла су двојица Божића,Милован и Милош.Ја сам од Милошеве стране,који је имао Љубомира и Миливоја.Љубомир умире млад 1914 од задобијених рана.Имао је Кћерке Сава,Спасенија и синове Тадија,Богосав,Богољуб.Богосав, мој деда, имао је Страхињу,Драгутина,Миодрага и Милицу која се рађа после смрти оца.Ја сам од Миодрага и имам 60год.Знам све од 1700-1750год.и од осталих Божића из Радуше.Предање говори да смо у Горње Кошље дошли из источне Босне негде око Сребренице.

  10. Nedeljko Bozic

    Pozdrav svima. Moj deda vodi poreklom iz mesta Basara sa Korduna. Posle I svetskog rata dosli u selo Zarkovac (nekada pustara Sonok) kod Rume. Krsna Slava je Sv. Stefan. Moj deda se zvao Djukan (1914), njegov brat Nikola (1908). Njihov otac Stefan 1885 poginuo u I sv.ratu. Ukoliko ko ima vise informacija o Bozicima iz Basare ili koji slave Sv.Stefana neka me kontaktira na mejl [email protected]

    • Dragana

      Probajte da potražite nešto o Kordunskom Ljeskovcu i Crnaji,moji potiču iz tog dela koliko sam uspela da se vratim unazad na početak 19v…Slava Sveti Stevan

      • Miroslav

        Postovanje Dragana, moja pokojna baba se zvala Sofija Bozic, do drugog svetskog rata je zivela u Kordunskom Ljeskovcu.Bezeci od ustasa porodica od ja mislim dvanaestero dece rasula se po svetu. Moja baba je dosla u Backu u blizini Novog Sada, gde je i umrla. Krsna slava joj je bila sv. Stevan. Od tih dvanaestero dece nekoliko njih je prezivelo rat, znam da se jedna od babinih sestara udala negde u sremu u okolini Indjije