Порекло презимена Ђурић

3. фебруар 2012.

коментара: 113

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЂУРИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Ђурић

Хаплогрупа: I2a

Порекло:

Крсна слава: 
_________________________

Ђурић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Врело, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (113)

Одговорите

113 коментара

  1. sreten

    Да ли неко може да ми каже нешто више о пореклу презимена Ђурић из места Кртинска,slava
    Arandjelovdan

  2. Небојша Бејат

    ЂУРИЋ

    (Славе Јовањдан)

    Ђурићи су половином 19. вијека у Ортијеш доселили из села Слипчићи код Мостара. Година досељења ником није позната. У том временском периоду овим просторима владала је османлијска (турска) окупациона империја (1466 – 1878). Разлог досељења били су бољи услови за живот у Ортијешу. Ђуриће је у Ортијеш населила османлијска (турска) беговска породица Пецо, да би им обрађивали земљишни посјед. Најстарији предак Ђурића, који је доселио у Ортијеш, звао се Илија, чији је гроб у Српском православном гробљу Ортијеш једва препознатљив, али подаци везани за годину рођења и годину смрти нису препознатљиви. Имао је супругу Јованку (1824 – 1905), за коју нико не зна из које је породице, и два сина: Богдана, чији је гроб у Српском православном гробљу Ортијеш препознатљив, али година рођења и година смрти нису и Перу (1845 – 1936). Богдан је одселио у село Мало Поље код Мостара, гдје је живио до краја живота. Није имао мушко потомство. Перо има мушко потомство до данашњих дана. Ортијешани су Ђурићима, у шали, дали надимак Јурићи, највероватније због тога што су доселили из хрватског села Слипчићи у западном дијелу Херцеговине. Херцеговачки Јурићи су Хрвати по националности, римокатолици по вјероисповијести. Ђурићи из Ортијеша немају апсолутно никакве везе са њима.

  3. Vasil

    Interesuje me porijeklo Đurića iz okoline Sarajeva(selo Bulozi) krsna slava Sveti prorok Jeremija.

  4. Бранислав

    Зна ли неко нешто о пореклу презимена Ђурић из Корените код Лознице?
    Крсна слава Митровдан.

  5. Luka Zdravkovic

    dobar dan,interesuje me da li se nesto zna o Djurićima iz mesta Gledjice.Oni su navodno poreklom Crnogorci a slave SV.Iliju ili ti Ilindan.

  6. Milos

    Pozdrav svima! Moja porodica, Đurić živi danas u okolini Blaca, Prokuplja.. Ima puno porodica slavimo Sv Nikolu ali smo nekada prethodno slavili Sv Đorđa. Znam da smo se ovde doselili iz Krive reke sa Kopaonika. Da li neko zna vise o Đurićima iz Krive reke? Negde sam nasao podatak da su iz plemena Kuči. Možda ovde ima nekoga bas sa Kopaonika? Zanima me vise o tome koliko su ove tvrdnje da smo poreklom Kuči tačne 🙂 Pozdrav

  7. Bratonozici

    Djurica ima u selu Brskut- pleme Bratonozici u Crnoj Gori, a najpoznatiji od njih je cuveni akademski slikar Miodrag Dado Djuric rodjen na Cetinju a umro u Parizu).

  8. Душан Ђурић

    Moje poreklo po ocu je iz Like, selo Djurići okolina Brinja. Po mojim saznanjima Djurići su u Liku došli iz okoline Užica preko Hercegovine. U Užice su navodno došli iz Crne gore.

  9. Jelena

    Postoji knjiga izdata devedesetih, zove se
    “Đurići u Zaovinama”
    porodična hronika
    Dušan Đurić Zinaja

  10. Jelena

    Postoji knjiga izdata devedesetih, zove se
    “Đurići u Zaovinama”
    porodična hronika
    Dušan Đurić Zinaja
    slave Đurdjevdan