Poreklo prezimena Đurić

3. februar 2012.

komentara: 113

[toggle title=”TESTIRANI ĐURIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Đurić

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava: 
_________________________

Đurić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Vrelo, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (113)

Odgovorite

113 komentara

  1. Andjela

    Zanima me poreklo porodice Djuric,selo Belo Brdo kod Leposavica.Krsna slava je Sveti Jovan. Hvala unapred!

  2. maher

    Andjela, Vi slavite Svetog Jovana i to je najstarija loza porodice Djuric. Mozete biti ponosni na taj podatak..

  3. Dragan Đurić

    Ja sam iz Gornje Ljuboviđe kod Ljubovije. Đurići su se doselili to negde iz Mokre Gore. A potiču od prezimena Karadžića sa severa Crne Gore. Po knjizi Dr. ĐURIĆA(Istoričara). Svi slavimo Đurđevdan. Ima nas i u Donjoj Ljuboviđi. Dosta ih se raselilo po Beogradu, Novom Sadu Mačvi.

  4. Gordan Djuric

    Zanima me poreklo Djurici iz Topole Oplenac, selo Topola. Krsna slava nam je Djurdjevdan. Selo Djurici kraj Topole. Deda Ilija Djuric, njegov brat Mladen.
    Interesuje me kad su se moj cukundeda doselio u Topolu i odekle smo mi stvarno
    potekli? Hvala unapred.

  5. SLAVOMIR

    Ja sam Slavomir Djuric rodjen u Smederevu.
    Otac Milutin Djuric rodjen u Crepulji.
    Deda Radonja doselio se u Crepulju.
    To je sve sto znam.
    Interesuje me poreklo mojih predaka i odakle su ?
    Hvala…

  6. Danijel

    Pozdrav interesuje me poreklo Djurica i grb Djurica sa Ozrena kod Doboja. Zvana Ozren Gora Sveta zemlja brace Nemanjica. Krsna slava nam je Sveti Georgije Djurdjev Dan. Ozren selo Tumare. Hvala unapred

    • Mirko

      Moji su poreklom sa Ozren gore iz sela Gorna Bukovica, Đurić sam i slavim Đurđevdan.

    • Pozdrav, od Đurića sa Ozrena, selo Tekućica, opština Doboj, ima nas dosta u ovom selu, Krsna slava nam je Sveti Georgije “Đurđevdan”, koliko je meni poznato tu smo oko dvije stotine godina, nadimak nam je “Čimburovići”, takođe u selu postoji još jedna familija Đurića koji slave Svetog Simeona “Simoljdan” i nismo u rodu, njihov nadimak je “Perendići i Mačićevići”. Nemam podatke odakle smo doselili, po pričama smo iz plemena Karadžić. Koristim ovu priliku da pozdravim sve prezimenjake a svaki podatak i saznanja o porijeklu i kretanju naših predaka su dobro došla da se napišu ovdje na sajtu.

      • Branko Todorović

        Bilo bi zanimljivo ispitati Y-DNK poreklo vašeg roda. Mi već imamo testirane Karadžiće, par njih, ali njima svima je slava Aranđelovdan. Oni pripadaju haplogrupi I2-Z17855. Ako bi se ovo vaše predanje o poreklo od “plemena Karadžić” odnosilo na ove Karadžiće, onda biste i vi trebali pripadati toj haplogrupi. Slave su se ponekad menjale, pa nije isključeno da je to možda bio slučaj i kod vas, ali samo teoretski govoreći i u kontekstu ove pretpostavke. Na Ozrenu već ima testiranih rodova, tako da bi DNK analiza porekla Đurića, dodatno upotpunila sliku porekla celokupnog stanovništva Ozrena.

      • biljana

        U selu Komiric izmedju Valjeva I Loznice ima porodica
        DJURIC deo njih zovu nadimkom Cimburici

      • Bojan

        Pozdrav za Ozren i za sve prezimenjake. Nema gdje nas nema. U Tesliću takođe puno Đurića, Slava Đurđevdan. Koliko sam primjetio glavna teza je da potičemo iz Crne Gore i imamo veze sa prezimenom Karadžić.

  7. Goran M.Đurić

    Jedino što znam da je moj pradeda Sreten Đurić poreklom iz Hercegovine, živeo je u Milićevom selu koje je pola puta između Arilja i Užičke Požege. U selu postoje još dve kuće Đurić koje nisu naša familija. Slavimo svetog Jovana zlatoustog, nadam se da postoje nekakve smernice ka našem poerklu?

  8. Mića

    Pozdrav! Interesuje me poreklo porodice Đurić iz Komirića, slava Sv Jovan. Moja grana porodice se odselila u Malu Vranjsku polovinom 19. veka (odselio se Petar Đurić). Moj pradeda je pričao mom ocu da smo poreklom iz okoline Bileće. Bio bih zahvalan za više podataka.

  9. Darko Đurić

    Potovani. Molio bih vas za više podataka o prezimenu Đurić. Podaci do kojih sam ja došao, a vezani su za moje pretke su sljedeći. Prema pričanju starijih generacija oko 1850-60 godine sa područja dalmacije ili hercegovine u centralnu bosnu u okolinu grada Donji Vakuf, doseljavaju se tri rođaka, nismo sigurni da se radi o rođenoj braći, a to su: Đurić Jovo, Đurić Simo i Đurić Mitar. Moje porijeklo vodi od Đurić Jove, koji je imao tri sina: Đurić Ristu, Vasu i Jovu. Ovi Đurići su dalje imiali sljedeće potomke: Đurić Risto ima tri sina: Sava 1890 godište, Dušan 1892 godište, Mile 1900 godište. Đurić Vaso ima pet sinova i ćerku: Đorđe 1906 godište, Ljuban 1909 godište, Mlađen 1912 godište, Petar 1923 godište, Jovo 1920 godište, Ana 1925 godište. Đurić Jovo ima četiri sina: Milenko 1905 godište, Kosta 1907 godište, Branko 1912 godište i Gojko 1909 godište. Moj prađed Milenko je stradao od strane ustaša 1941. godine, kao i njegov brat Branko. Kako mi je najpoznatija ova linija ( po prađedu Milenku ), dostavljam vam dalje podatke: Milenko je imao, odnosno nakon drugog svjetskog rata u životu su ostali: Jovo, Ile i Višnja, Jovo ima dva sina Sekulu i Milu, a Sekula jednog sina tj, moju malenkost Darka Đurića. Mi slavimo Aranđelovdan ( 21.11. ). To su neki podaci do kojih sam došao, molio bih vas da ukoliko imate više podataka o mojoj daljoj i bližoj porodici da iste dostavite na ovu email adresu. Pozzz.

  10. Sasa

    Interesuje me porijeklo porodice Djuric iz sela Jelicka – izmedju Banja Luke i Prijedora ( u blizini Omarske ). Slavimo Sv. Nikolu