Poreklo prezimena Đurić

3. februar 2012.

komentara: 113

[toggle title=”TESTIRANI ĐURIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Đurić

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava: 
_________________________

Đurić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Vrelo, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (113)

Odgovorite

113 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Đurići

    Đurići (Srbi) nastanjeni su u Popratima (Stolac). Ovdje su došli oko 1800. godine. “Bogdanovići, Stajčići i Đurići su jedno pleme”, piše Dedijer, “porijeklom su s Krnje Jele na Grahovu. U Ljubinje su došli Bogdanovići s Dančića davno, a drugi iza okupacije (misli na austrijsku op. a) s Dančića i s Kapavice. Ima ih 12 kuća”. Isti izvor tvrdi da su Đurići u Blagaju došli iz Ljubinja, a Đurići u Gabeli su tamo došli sa Slipčića. Prezime su dobili, kao patronim, prema rodonačelniku Đuri.
    Prema porodičnom predanju koje je ispričao Čedo Đurić iz Poprati, Đurići su starinom iz Nikšića. Doselili su zbog krvne osvete prije tristo godina. Slave Jovandan. Neki beg iz Stoca dao im je čitluk na lokalitetu Dobič ispod Daorsona, u Popratima. Tu su živjeli neko vrijeme pa se preselili na današnje mjesto. Na mjestu gdje su živjeli prije postoji toponim Zekina torina, koji je nazvan prema Risti Đuriću zvanom Zeko, koji je rođen oko 1825. godine. Iz Poprati se dio Đurića odselio u okolinu Ljubinja, a jedan dio u blizinu Donjeg Vakufa i oni su sada katolici. Ovi iz Vakufa su dolazili sedamdesetih godina da posjete starinu u Popratima. Pored ovih iseljenih Đurića, Čedo spominje još Đurića po Hercegovini koji su im rod a slave Jovandan, mada nije siguran jesu li svi rod koji slave tu slavu. Đurići koji slave Đurđevdan nisu im rod. (Predanje zabilježio Željko Šakota.)

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

    • Predrag Đurić

      Moj pokojni đed Simeon (Simo) Đurić je doselio u Višegrad oko 1905 god. iz Poplati ( ne zna se tačan podatak). Oženio se babom Ljubicom rođ. Sikimić, zasnovao porodicu i u Višegradu proveo ostatak života.
      Ja pokušavam da saznam tačno mjesto odakle je došao, takođe grobove njegovih roditelja tj. mog prađeda Stjepana i prababe Anice.
      Đed Simo je imao tri brata: Jovo, Dimitrije i Tripo. Slavimo Svetog Jovana.
      Volio bi ako neko ima neke podatke da mi javi.
      Predrag Đurić, +44(0)7952186562.

  2. maja

    Molila bih ako neko zna nešto o Đurićima koji su doselili u ‘Raču preko Save’, područje današnje Semberije, bili su vrsni tesari, zidari i stolari.Slavili su Đurđevdan. Nemaju živih muških potomaka, ja sam jedan od potomaka poslednjeg ženskog člana ove porodice. Pretpostavlja se da su doselili iz Hercegovine, Crne Gore ili Dalmacije jer su sa sobom iz zavičaja poneli sadnicu pinjola (Pinus pinea) – vrsta bora karakteristične kišobranaste krošnje koja je na vrhu stabla koje i danas postoji dvorišti stare porodične kuće. Poslednji muški potomci su umrli krajem ili sredinom devetnaestog veka, a zvali su se Stevo i Rajo (oni su bili pomenute zanatlije)

  3. Vojislav Ananić

    ĐURIĆ. U Knešpolju rijetko, u Jugoslaviji dosta rašireno prezime. Žive u oko tridesetak naselja. To je patronim – po pretku Đuri (crkveno ime Georgije), pojavljuju se od početka XIV vijeka.
    Đurići su porijeklom iz Petnjice u Drobnjacima, odakle su se raselili jedni u zapadnu Srbiju (Azbukovica), drugi u pravcu sjeverozapada. Slave Đurđevdan (34, 93-94), a knežopoljski Tomindan. 

  4. Marija

    Ja sam Marija Djuric Mirkic iz Gajeva kod Samca otac mi je Todor a djed Djordja Djuric. Imo je njih pet sinova i jednu kcer Savo, Mirko,Rado,Ilija ,Todor i Danica

  5. Marija

    I da zaboravila sam krsna slava nam je Djurdjev dan

  6. Mark

    Jel zna neko poreklo Djurica iz Krusevca iz sela Celije ili okolnih sela/gradova? Slava Arandjelovdan ili Mratindan. Ima predanje da su starinom iz Crne Gore.

    • Tomislav

      Moja krsna slava je Aranđelovdan a najdalji predak za koga iz priče znam je Đurić Đura koji dođe kod manastira Kalenić sa dva sina Sava i Gliša. Ja po Savi nosim prezime Savić

  7. mina

    poštovani,

    molim vas za neku informaciju o poreklu porodice Đurić iz sela Gage, Dvor na Uni.
    moj otac je ostao rano bez oba roditelja i nema precizne podatke o svom poreklu.
    moj deda se zvao Radovan Đurić. hvala vam puno

  8. Vojislav Ananić

    ĐURIĆ (p). u Podgrađu (Bišće, Mostar), Krajpolju i Kapavici (Ljubinje), Staroj Gabeli (Čapljina), Ljubinju i Mostaru. U Podgrađe su došli iz Ljubinja, a u Ljubinje iz Žabice gdje su prvobitno živjeli. U Kapavicu su doselili iz Krajpolja. U Staru Gabelu je “Đurića djed” došao oko 1840. godine iz Slipčića kod Mostara. Slave Jovanjdan (59:240.263,287,289). Đurići su stara mostarska porodica. Na groblju u Bjelušinama nalaze se njihovi spomenici iz 17. vijeka (232:201). Nekada su živjeli i u Orahovom Dolu (Popovo), ali su izumrli u ovom selu (84:153). Ima ih u Popratima (Stolac) i u Trebinju. Đurići su različitog porijekla. Neke porodice u Ljubinju porijeklom su iz Žabice. Predak im se zvao Đuro Smolčić. Slave Jovanjdan. Porodice u Kapavici i Krajpolju daljom su starinom od Vujadinovića iz Crne Gore. Slave Đurđevdan. Prezime su uzeli po “djedu Đuri” (155:503,549.565).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  9. Stefan

    Pozdrav.Zanima me porijeklo Đurića iz sela Bukvika pored Brčkog,slava Jovandan.
    Pradjed Jovan je imao sedmero djece;5 sinova i 2 kćerke.Sinovi:Gojko,Jovan,Stevo,Milorad i Grujica(moj djed),kćerke:Joka i Mara.
    Hvala unaprijed.

    • Svetislav

      Pozdrav. Poštovanje Stefane koreni tvoje porodice potiču iz Tuzija(Crna Gora). Deda tvog pradeda Gjon(pravoslavno Jovan)Keljmendi. Više o vašem poreklu možete istražiti proučavanje plemena Keljmendi. Neki izvori tvrde da su zbog krvne osvete neki pripadnici plemena prebegli u Bosnu i preuzeli pravoslavnu veroispovest.

    • Cvijetin Djuric

      Ja sam Cvijetin Djuric iz sela Bukvik od oca Sime i dede Cvijetina(Lazar otac). Mi dmo familija i voleo bih stupiti sa vama u kontakt. Moj broj telefona je +436763305541
      Unapred se radujem

  10. Interesuje me porijeklo Djuric u Bosanskom Brodu selo Donji Klakar
    Slava ALIMPIJE 9. December odakle poticemo hvala