Poreklo prezimena Đurić

3. februar 2012.

komentara: 113

[toggle title=”TESTIRANI ĐURIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Đurić

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava: 
_________________________

Đurić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Vrelo, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (113)

Odgovorite

113 komentara

  1. Đ.M.

    Đurići iz Ćelije (Kruševac) slave Mratindan i Aranđelovdan. Haplogrupa roda je R1a-M458>L1029>YP417>YP6047.
    Još uvek tražim nekakvu informaciju.

    • Vojislav

      Nastanak i značenje prezimena

      Prezime Đurić je lako prepoznatljiv patronim od ličnog imena Đuro sa klasičnim prefiksom „-ić“. Pošto ime Đuro nalazimo kod pravoslavnih, katolika, roma i muslimana tako da i prezime Đurić možemo svrstati u grupu južno-slavenskih prezimena. Kao i većina prezimena nastala od ličnog imena prvonosioca (patronim) prezime je mnogobrojno i nalazimo ga na širem prostoru bivše Jugoslavije.

      Bjelanović je napisao studiju o prezimenima na području općine Dvor na Uni , te u uvodu navodi svoje zapazanje: „Podavno sam zapazio da između prezimena Banije, Korduna i Like i prezimena cijelog sjevernodalmatinskog područja postoji vrlo velika sličnost. Ona se ne očituje samo u tolikom broju prezimena tipa Babić, Ba(j)ić, Čalić, Đurić, Ivanković, Knežević, Kovačević, Majstorović, Manojlović, Miletić, Novaković, Opačić, Ostojić, Popović, Savić, Sekulić, Subotić, Trninić, Vidaković, Vujnović, Vulić, Živković, Žunić itd.“ Bjelanović navodi kako stabilnih prezimena ima u Dvorskom kraju gotovo 65%, među kojima nalazimo i prezime Đurić. Naravno da i Bjelanović konstatuje da je prezime Đurić patronimske tvorbe te ga svrstava u kategoriju onih kojima su u osnovi temeljna osobna imena, dakle ona koja smo baštinili od svojih dalekih slavenskih predaka ili smo ih preuzeli od drugih u fazi širenja kršćanstva. Đurić prezime, Bjelanović je grupirao kao tip dvosložnih hipokorisnika, dakle forme nastale ili jednostavnijim kraćenjem temeljnih osnovnih imena ili kraćenjem i sufiksacijom, Đu-ro/Đur/e+ić – Đurić ista tvorba kao La-zo/Laz/e+ić – Lazić.

      Milanović u svom radu o migraciji srpskog stanovništva u dvorskom kraju za vrijeme Vojne Krajine opisuje međunacionalne odnose. Bilo je dosta slučajeva oficirske diskriminacije prema srpskim graničarima zbog sumnji u veze sa Turcima i vjerske netrpeljivosti, a u tome je prednjašio grof Ferdinando Marsigli 1699-1701. godine, koji je batinao i mrcvario krajišnike za male greške ili bez razloga.

      Na sreću, još više je bilo primjera ljudske širine i vjerske tolerancije među graničarima, koji su duh saradnje prenijeli iz Potkozarja, zajednički koristeći crkvene objekte i usluge popova, a naročito tamo gdje malobrojnija konfesija bila razasuta među većinom druge konfesije, pa se manjina priklanjala vjerskom obredu većine, a da se to nije smatralo razlogom za sukobe u narodu. Ista prezimena u dvije ili tri konfesije pokazuju da su takve pojave bile česte: Abramovići, Babići, Begići, Bujići, Begovići, Blaževići, Borići, Delići, Đurići, Ikići, Jugovići, Karanovići, Kneževići, Kukići, Lotine, Mlađenovići, Obućine, Peršići, Radići, Slijepčevići, Stanići, Škorići, Tadići, Tomići, Vidakovići, Vukovići, Za(h)irovići i mnogi drugi. Na žalost većine naroda, ratne tragedije išle su na ruku najekstremnijim pojedincima svih etničkih grupa, pa je bilo dosta primjera vjerske-nacionalne netrpeljivosti, mržnje i teškog primitivizma, ali se oni ne mogu poistovjećivati sa cijelim narodima.

      Milanović za Đuriće navodi da su doselili iz Dalmacije i Podkozarja koristeći izvor od Radeke i Karanovića.

      Đurići sa Banije uglavnom su Srbi pravoslavne vjere koji slave: Sveti Jovan Krstitelj, Sveti Georgije – Đurđevdan i Sveti Nikolaj Čudotvorac – Nikoljdan.

      Najstariji pomen prezimena Đurić na Baniji – Period Vojne Krajine

      Kao i većina prezimena sa Banije najstariji pisani trag nalazimo za vrijeme Vojne Krajine i rijetkim sačuvanim crkvenim knjigama u arhivima.

      Kronološki popisani Đurići u periodu postojanja Vojne Karjine:
       Đurić (Gyurich) Ratko, krajiški knez među ostalim krajišnicima 1750. godine u dokumentu koji navodi; „izjave banskih krajišnika o održanim skupštinama u Krajini, prikupljanju novca i upućivanju deputacije u Beč radi podnošenja tužbi protiv oficira, koji ih ugnjetavaju na razne načine, udaraju novčane globe, oduzimaju im stoku, nepravično raspoređuju vojne terete itd“. Zatim slijedi dokument iz 1751. godine gdje; „Podban grof Ludovik Erdedi o istrazi nad pobunjenicima u Krajini i odbijanju krajišnika da se jave istražnoj komisiji, o odnosu sa susjednim Turcima i oprezu prema njima, o snabdjevanju vojske, upornim knezovima i saslušanju kapetana Budlića i Benkovića“.
      Nešto kasnije, 1756. godine nalazimo Ratka na poipisu oficira u Vojnoj Krajini u činu lajtnant.
       Đurić Radosav (Radoszav Gyurich) , krajišnik 1754. godine nalazimo među predstavnicima Srba krajišnika Prve Banske regimente koji se žale „zbog belikog povećanja štole sveštenstvu za uobičajene verske usluge zbog čega krajišnici neće moći da odgovore svojim obavezama u pogledu vojne službe“.
       Đurić (Gyurich) Jovan, krajišnik iz Zrina, nalazimo u „tužbi srpskih krajiških knezova protiv bivšeg kostajničkog episkopa i episkopa u Plaškom zbog prevelikih dažbina kao i protiv sveštenstva koje je u tom pogledu sljedilo rđav primjer svojih episkopa“.
       Đurić (Gyurich) Radojica, krajišnik kojeg nalazimo upisanog u dokumentu: „Pregled štete koju su pljačkom i nasiljem bosnaski Turci i njihovi podanici nanjeli stanovništvu Banske krajine“.
       Đurić (Gyurich) Atanasije, iz Kostajnice popisan je među mnogim viđenijim krajišnicima u molbi karlovačkom mitroplitu da se ne zatvori manastir u Komogovini. Zatvaranje manastira je isključivo politički motisivano, te kao dokaz nalazimo u prepiisci Bana Nadaždija:“ Ban Nadaždi Dvorskom ratnom savjetu, da treba odbiti žalbu karlovačkog mitrpolita zbog ukidanja manastira Komogovine, čije zgrade treba sasvim uništiti da bi se iskorjenila svaka uspomena na taj manstir.“ (Zagreb, 2 juni 1778. godine)

      Potisnici molbe karlovačkom mitropolitu iz Kostajnice

      Stari zapis o prezimenu Đurić sa Banije nalazimo u „ protokolu ispovjedajuščihsja“ kostajničke parohije za period 1812 do 1822. godine, gdje su upisani:

       Đurić Partenija (Pantelija ?) rođ. 1755. godine, domaćin iz Kostajnice kbr.12 koji u svojoj kući ima 7 živih članova domaćinstva prema strani 6 protokola.
       Đurić Sava (Savo?) rođ. 1770. godine, domaćin iz Kostajnice kbr. 16 koji u svojoj kući ima jednog živog člana domaćinstva prema strani 7 protokola.
       Đurić Grigorije rođ. 11. Jul. 1811. godine, domaćin iz Kostajnica koji u svojoj kući ima 2 živa člana domaćinstva prema strani 37 protokola.
       Đurić Georgije rođ. 23. Apr. 1758. godine, domaćin iz Kostajnice koji u svojoj kući ima jednog živog člana domaćinstva prema strani 42 protokola.

      Prema oporuci koju je sačinio Josip Blinja, rodom iz Zrina koji je liječio krajišnike sa najednostavnijim prirodnim lijekovima nalazimo:
       Đurić Radovan iz Gaga da je ostao dužan 25 krajcara.

      • Vojislav

        Prvi svjetski rat (1914-1918)

        Na početku 1. svjetskog rata Banija je bila u sastavu Austro Ugarske odnosno Hrvatske na strani sila osovine. Mnogi su mobilizirani i poslani na istočni front gdje su se masovno predavali Rusiji kao sili Atante te se preko Rumunije kao dobrovoljci na strani Srbije uključivali u završne borbe. Mnogo dobrovoljaca dolazi iz Amerike koja se priključila Atanti 1917. godine. Među dobrovoljcima sa Banije u 1. svjetskom ratu nalazimo:
         Đurić Ilije Đuro, rođen 07. Jun.1895. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. Nije služio vojni rok. U rezervne trupe srpske vojske stupio 1.Sep.1918. godine dolaskom iz Amerike.
         Đurić Ilije Đuro – Mlađi, rođen u selu Vrpolje, Dvor na Uni. Služio vojni rok 3 mjeseca. U redove srpske vojske stupio 1.Aug.1918. godine dolaskom iz Amerike.
         Đurić Stevana Lazo „Beko“, srpski dobrovoljac, predsjednik općine, (Donji Javoranj 1869. – Javoranj? 1945.) Dva razreda gimnazije završio u Petrinji. Bio je poznat domaćin i napredan poljoprvrednik. U Velikom ratu mobiliziran u austrugarsku vojsku i upućen na Ruski front. Nakon zarobljavanja stupio u srpsku dobrovoljačku diviziju. Učestvovao u proboju Solunskog fronta i borbama do oslobođenja zemlje. Odlikovan je za za ratne zasluge. U međuratnom periodu kao ugledan seljan, u četiri mandata biran je za predsjednika općine Donji Javoranj. Politički je pripadao i kandidovao se na listi JRZ-e (Jugoslavenska Radikalna Zajednica). Bio je u nadzornom odboru Srpske štedionice u Dvoru osnovane 1907. godine. Lazara nalazimo i na listi paralamentarnih izbora 1938. godine. U opštini Javoranj na izborima je pobjedila lista Sime Pribičevića SDK (Seljačko Demokratska Koalicija) sa 557 glasova dok prtukandidat Đurić Lazar ispred JRZ dobio je 245 glasova. Nakon okupacije zemlje i uspostave NDH, aktivno je učestvovao u NOP-u. Uhvaćen je u selu od strane ustaša i zajedno sa ženom, sinom i snahom ubijen na Čiknjljinoj strani. Dopunjeno sa građom od: Krnjaić , Smoljnović , Radojčić .
         Đurić Petra Milić, rođen 03.Apr.1897. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. Nije služio vojni rok. U srpske dobrovoljačke jedinice stupio 01.Maj.1917. godine dolaskom iz Amerike. Kao dobrovolj1ac umjesto zemlje od Ministarstva financija KJ, dobio je 50.000 dinara.
         Đurić Nikola, rođen 1880. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. U srpske dobrovoljačke jedinice stupio 07.Mar.1916. godine. Umro od zadobijenih rana u borbama kod Garandže kao borac Drugog pješadijskog puka.
         Đurić Mile Pavao, rođen u selu Gage, Dvor na Uni. Drugih podataka nema.
         Đurić M Petar, rođen 20.Apr.1893. godine u selu Javnica, Dvor na Uni. U rezervne trupe srpske vojske stupio 30.Aug.1917. godine dolaskom iz Amerike.
         Đurić Mihajla Petar, rođen 23.Maj.1878. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. Nije služio vojni rok. U operativne trupe srpske vojske stupio 23.Sep,1918. godine dolaskom iz Amerike. Kao borac – dobrovoljac od Ministranstva financija KJ, dobio je 50.000 dinara umjesto zemlje.
         Đurić Stanko, rođen 1877. godine u selu Leskovac, Dvor na Uni. Postoje podatci da je kao dobrovoljac raspoređen u Peti pješadijski puk.
         Đurić Stevo, rođen 1877 godine u selu Leskovac, Dvor na Uni. Postoje podatci da je kao dobrovoljac raspoređen u Peti pješadijski puk, u neboračku četu.
         Đurić Velizar, pješadijski kapetan 1 klase postavljen je za ađuntanta komandanta Prve srpske dobrovoljačke divizije. Odlikovan je rumunskim Krstom sa natpisom „DOBRUDŽA“.
         Đurić Ilija, vitez Karađorđeve zvezde,nije upisan na Džakulinom popisu, (Donji Javoranj, 1876 – Donji Javoranj 1938) . Nakon završene osnovne škole preko Privrednika upućen u Novi Sad (vidi Đurić Ilija Petrov u popisu pitomaca Privrednika) U Velikom ratu iz austrugarske vojske stupio u redove srpskih dobrovoljaca. Za pokazanu hrabrost u borbi odlikovan vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde. Živio u Javornju i bavio se zemljoradnjom .

        Kraljevina Jugoslavija (1918-1941)

        U Zbirci naučnih i publicističkih radova općine Dvor na Uni iz perioda Kraljevine Jugoslavije, nalazimo:
         Đurić Dragan (Francuz), ( Donji Javoranj 1914 – Pančevo 1981). Nakon osnovne škole postaje pitomac „Privrednika“ . Od 1937, do 1940. godine komunistički uticaj sve je veći u dvorskom kraju kroz ogranak „Seljačkoh kola“ SDS i lijevom krilu „Hrvatske seljačke stranke“ HSS, Dragan se spominje među aktivistima. Đurić Dragana je Krnjaić uvrstio u „Leksikon Srba Banije“ ; ilegalac, političar i privrednik, koristeći sljedeće izvore. , . Član KPJ od 1939. godine i aktivno učestvuje u pripremama i organizaciji otpora fašizmu, stvorio je ilegalnu organizaciju koja je djelovala na okupiranom podrčju. Godine 1943, pod konspirativnim imenom „Francuz“ dolazi u Pančevo i postaje glavni organizator akcija otpora u Južnom Banatu. Kraj rata dočekao je u operativnim jedinicama NOB-e na dužnosti komesara bataljona u 5. Vojvođanskoj brigadi. Suprostavio se formiranju zemljoradničkih zadruga zbog čega je isključen iz KPJ i sa porodicom izbačen iz stana. Odležao je i 10 mjeseci zatvora. Zaposlio se u staklorezačkom poduzeću „Staklopan“ kao običan radink, te nakon godina dobrog rada postaje direktor tog preduzeća i tu je ostao do penzije.

        • Vojislav

          Drugi svjetski rat (1941-1945)

          Da Đurići nisu isključivo Srbi potvrdu nalazimo u dvorskom kraju po zlu glasu župnika rimokatoličke župe iz Divuše, Đurić Ante (Antun) koji je na početku rata uspostavio ustašku vlast u Divuši i sprovodi prevođenje srba iz pravoslavne u katoličku vjeru, pri čemu uzima novac i bogati se uz obećanje da će biti pošteđeni od hapšenja, ali već u Avgustu. 1941. godine pod vodstvom župnika Đurića ubijeno je 200 Srba iz općine Divuša na obalama rijeke Une. O zločinima koje je predvodio župnik Đurić više detalja se može naći u zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni. ,

           Đurić Vaso, pominje se prema sjećanju Branka Šuškala iz Hrtića koji detaljno je opisao odvođenje naroda, pretežno žena i djece u Logor Stara Gradiška.
           Đurić Ljuban, partizan, pukovnik JNA, publicista. (Gage 15. Feb. 1925 – Zagreb 30, Sep. 1999) Gimnazijsko obrazovanje stekao u Zagrebu. Kada je počeo rat 1941. godine vratio se na selo i uključio se u NOP. Kraj rata dočekao je na dužnosti komesara teritorijalnog bataljona veze u Bihaću. Nakon oslobođenja ostao je u aktivnoj vojnoj službi te završio Vojnu akademiju i dostigao čin pukovnika. Posebna zasluga mu pripada na pisanju i objavljivanju knjiga sa građom iz NOB-e uglavnom vezano za Baniju. , Veliki je doprinos dao u realizaciji :“Zbornika naučnih i publicističkih radova, Dvor na Uni, kao autor članka i recezent. Radio je na prikupljanju građe te zajedno sa Adamaom Dupalom objavio je spisak palih boraca NOB-e sa Banije. Nosilac partizanske spomenice 1941, godine i većeg broja ratnih i mirnodobskih odlikovanja.
           Đurić J Milan, partizan, pukovnik JNA. (Donji Javoranj 28. Jun. 1920 – Beograd 29. Aug. 2009) Kada je izbio rat 1941. godine stupio je u partizanske jedinice. U ratu bio je politički komesar Drugog bataljona „Miloš Čavić“ PO Banije trećeg sastava. U sastavu 7. Banijske Udarne Divizije bio je komesar čete za vrijeme IV i V ofenzive. Oslobađenje je dočekao na dužnosti komesara Glavnog Štaba NOV Hrvatske. Nakon završetka rata ostao je u vojsci i završio gimnaziju u Sarajevu, a potom Pješadijsku oficirsku školu i Vojnu akademiju JNA u Beogradu. Tokom službe obavljao je više odgovornih dužnosti među kojima načelnika Centralne vojne biblioteke i Centra za naučnu dokumentaciju i informacije JNA. Penzionisan je u činu pukovnika. Bio je vrlo aktivan društveno politički radnik, a posbno u udruženju boraca i Banijaca. Sarađivaoj je u pisanju više zbornika i knjiga sa temetaikom NOB-e među ostalim i Zbornik Dvor na Uni. Za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj aktivno je učestvovao u prikupljanju pomoći za narod Banije. Nosilac je Partizanske spomenice 1941, godine i više drugih ratnih i mirnodobskih odlikovanja.
           Đurić Ljuban Kojić Šesnaesta brigada razbila je jednu neprijateljsku motorizovanu kolonu koja se probijala cestom prema Žirovcu, 24. Jan. 1943. godine. Ljuban je dobro gađao sa protivtenkovskom puškom koja je zarobljena u Bjelniku i oštetio neprijateljski tenk. Za vrijeme forsiranja rijeke Pive stiglo je naređenje da se sve teško oružje uništi i baci u Pivu. Borci to teško prihvaćaju te kada je naišao Ljuban iz Javornja sa protiv tenkovskom puškom na ramenu koju nosi od Banije, namrštio se i kaže: „ da je sam Bog naredio, ja pušku ne bacam“. Iskoristio je noć i nesnosnu gužvu oko mosta i s puškom krenuo kozjom stazom na Vučevo. Pušku je donio na Baniju.
           Đurić Ružica i Pero; U selu Gage na svetog Nikolu 19, Decembra. 1943. godine, krsnu slavu svih prezimenjaka Đurića, ustaše su uhapsile više desetina ljudi, žena, staraca i djece, pretežno Đurića (nikad nije utvrđen točan broj). Sve zajedno zatvorili su u jednu kuću i žive spalili. Po istraživanju autora ovog teksta (Đuro Ostojić), utvrđeno je da je spaljeno 15 lica. Među spaljenima nalazilo se i novorođeno dijete beba od dva dna, bez imena, od majke Đurić Ružice i oca Đurić Pere.
           Đurić Branko (1943) Prema popisu starješina sa dvorskog područja 1941-1945. godine, Đurić Branko bio je zamjenik komesara bataljona. Prema kazivanju Ljubana Radišića iz diverzantskog voda pri diviziji on i Branko Đurić su učestvovali u rušenju mosta na Neretvi.

        • Vojislav

          Među poginulim i umrlim borcima 7 Banijske Brigade „Vasilj Gaćeša“ sa Banije upisani su :
           Đurić Stanka Stanko, rođen 1916. godine, Ljeskovac — Dvor, Srbin, zemljoradnik, u NOVJ od 1942. godine (3. bataljon). Poginuo 1943. godine u bici na Sutjesci.
           Đurić Stanka Mile, rođen 1906. godine, Ljeskovac — Dvor, Srbin, zemljoradnik,
          u NOVJ od 1942. godine, borac. Poginuo 1943. godine u toku IV ofanzive u Bosni.
           Đurić N. Janko, rođen 1906. godine, Ljeskovac — Dvor, Srbin, zemljoradnik, u NOVJ od 1942. godine, borac. Poginuo 1943. godine u Hercegovini u toku IV ofanzive.
           Đurić Petra Mirko, rođen 1910. godine, Kinjačka — Sisak, Srbin, zemljoradnik,
          u NOVJ od 1942. godine, borac. Poginuo 1943. godine u bici na Sutjesci.

          Banijska mjesta sa ukupnim brojem Đurića, žrtava u 2 svjetskom ratu:
           Kinjačka (38)
           Gage (35)
           Donji Javoranj (34)
           Ljeskovac (11)
           Gornja Mlinoga (5)
           Dvor na Uni (4)
           Mala Paukova (3)
           Blinjski Kut (1); Javornik (1); Petrinja (1); Trgovi (1); Hrtić (1) i Četvrtkovac (1)

          Popis žrtava 2 svjetskog rata sa Banije sortirano po mestu rođenja: ,

          Blinjski Kut
          Đurić (Hrsenjo?) Draginja, rođena 1876. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2585051091)

          Gage
          Đurić (Dragan) Mile, rođen 1916. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Kladuša (2527041033)
          Đurić (Đurađ) Stana, rođena 1875. Srpkinja, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (2527041025)
          Đurić (Đuro) Ana, rođena 1922. Srpkinja, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (2527041020)
          Đurić (Đuro) Ljubica, rođena 1937. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (2527041038)
          Đurić (Ilija) Ana, rođena 1935. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (2527041028)
          Đurić (Ilija) Miljka, rođena 1884. Srpkinja, zaklana od ustaša 1943. kod kuće, Gage (5007s00663)
          Đurić (Ilija) Pavao, rođen 1923. Srbin, poginuo 1942. u NOBu, Jabukovac (2527041029)
          Đurić (Jandija) Marija, rođena 1888. Srpkinja, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (2527041030)
          Đurić (Jovan) Mika, rođena 1900. Srpkinja, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (2527041023)
          Đurić (Ljuban) Draginja, rođena 1931. Srpkinja, spaljena od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (7031s00112)
          Đurić (Ljuban) Ljuban, rođen 1935. Srbin, spaljen od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (7031s00113)
          Đurić (Nikola) Miljka, rođena 1924. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. kod kuće, Gage (5007s00655)
          Đurić (Nikola) Milka, rođena 1922. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. kod kuće, Gage (5007s00658)
          Đurić (Nikola) Petar, rođen 1899. Srbin, ubijen od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2526024055)
          Đurić (Nn) Desanka, rođena 1920. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. kod kuće, Gage (5007s00660)
          Đurić (Nn) Mara, rođena 1883. Srpkinja, zaklana od ustaša 1943. kod kuće, Gage (5007s00661)
          Đurić (Nn) Mika, rođena 1905. Srpkinja, zaklana od ustaša 1943. kod kuće, Gage (5007s00662)
          Đurić (Nn) Miljka, rođena 1887. Srpkinja, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (2527041027)
          Đurić (Nn) Nikodija, rođena 1852. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. kod kuće, Gage (5007s00654)
          Đurić (Nn) Ruža, rođena 1915. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. kod kuće, Gage (5007s00659)
          Đurić (Nn) Savka, rođena 1896. Hrvatica, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (0306031010)
          Đurić (Nn) Stoja, rođena 1892. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. kod kuće, Gage (5007s00656)
          Đurić (Pero) Dete, rođeno 1941. Srbin, spaljeno od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (7031s00117)
          Đurić (Pero) Dete, rođeno 1943. Srbin, spaljeno od ustaša 1943.u masovnom pokolju, Gage (7052s00129)
          Đurić (Pero) Ljubica, rođena 1938. Srpkinja, spaljena od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (7052s00127)
          Đurić (Pero) Milka, rođena 1940. Srpkinja, spaljena od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (7052s00128)
          Đurić (Petar) Dmitar, rođen 1900. Srbin, ubijen od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2526024036)
          Đurić (Petar) Marija, rođena 1897. Srpkinja, ubijena 1942. kod kuće, Gage (5007s00657)
          Đurić (Petar) Marija, rođena 1901. Srpkinja, ubijena 1942. kod kuće, Gage (2526024056)
          Đurić (Rade) Ljubica, rođena 1937. Srpkinja, spaljena od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (7031s00114)
          Đurić (Rade) Milan, rođen 1937. Srbin, ubijen od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (2527041021)
          Đurić (Simo) Miljka, rođena 1900. Srpkinja, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (2527041024)
          Đurić (Stojan) Desanka, rođena 1933. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u masovnom pokolju, Gage (2527041031)
          Đurić (Stojša) Sava, rođena 1902. Srpkinja, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (2527041019)
          Đurić-jović (Đura) Anica, rođena 1917. Hrvatica, ubijena 1943. u direktnom teroru, Gage (0306031007)

        • Vojislav

          Gornja Mlinoga
          Đurić (Adam) Anđa, rođena 1870. Srpkinja, poginula 1943. Prilikom borbi-bombardovanja, G. Mlinoga (2570009029)
          Đurić (Matija) Milan, rođen 1888. Srbin, umro 1943. u NOBu, Gornja Mlinoga(2570009028)
          Đurić (Milan) Dragan, rođen 1920. Srbin, ubijen od ustaša 1943. u logoru, Jasenovac (2570009030)
          Đurić (Petar) Marica, rođena 1901. Srpkinja, umrla 1943. u NOBu, Gornja Mlinoga(2570009021)
          Đurić (Petar) Stanko, rođen 1914. Srbin, umro od Nemaca 1945. kao zarobljeni pripadnik VKJ, logor (2570009016)

          Dvor na Uni
          Đurić (Lazo) Dušan, rođen 1909. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Sutjeska (2848008001)
          Đurić (Mihailo) Milenko, rođen 1920. Srbin, ubijen 1941. Kao zarobljenii pripadnik NOV i POJ, Užice (0923105006)
          Đurić (Nn) Kata, rođena 1910. Srpkinja, ubijena 1943. nepoznato, Gornje Vodičevo (8006s00503)
          Đurić (Tomo) Božo, rođen 1903. Srbin, ubijen 1942. u direktnom teroru, Dvor (2463032002)

          Donji Javoranj
          Đurić (Adam) Anica, rođena 1880. Srpkinja, ubijena 1945. kod kuće, Donji Javoranj (2526028064)
          Đurić (Adam) Nikola, rođen 1898. Srbin, ubijen od ustaša 1943. u logoru, Jasenovac (2526028044)
          Đurić (Dragica) Milan, rođen 1926. Srbin, poginuo 1944. u NOBu, Koprivnica (2526028104)
          Đurić (Đure) Jelica, rođena 1883. Srpkinja, ubijena 1945. kod kuće, Javoranj (2829015001)
          Đurić (Ilija) Dragan, rođen ?. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Crna Gora (2526028052)
          Đurić (Ilija) Kata, rođena 1898. Srpkinja, ubijena 1945. kod kuće, Donji Javoranj(2526028051)
          Đurić (Ilija) Savan, rođen ?. Srbin, poginuo 1944. u NOBu, Bačuga (2526028053)
          Đurić (Jovan) Ljuban, rođen 1925. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Crna gora (2526028038)
          Đurić (Jovan) Miloš, rođen 1912. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Crna gora (2526028034)
          Đurić (Jovan) Stevo, rođen 1931. Srbin, ubijen od ustaša 1945. Kod kuće, Donji Javoranj (7031s00141)
          Đurić (Lazo) Dušan, rođen 1909. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Crna gora (2526028010)
          Đurić (Lazo) Savan, rođen 1897. Srbin, ubijen 1945. kod kuće, Donji Javoranj (2526028049)
          Đurić (Ljuban) Milan, rođen 1927. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Crna Gora (2526028068)
          Đurić (Ljuban) Milan, rođen 1928. Srbin, nestao 1943. nepoznato, Nepoznato (1130036040)
          Đurić (Mihajlo) Kata, rođena 1870. Srpkinja, ubijena 1943. kod kuće, Donji Javoranj(2526028042)
          Đurić (Milić) Stevan, rođen 1899. Srbin, ubijen 1943. kod kuće, Hrtić (2526028045)
          Đurić (Miloš) Miljka, rođena 1913. Srpkinja, ubijena 1945. kod kuće,Donji Javoranj(2526028062)
          Đurić (Miloš) Vojo, rođen 1914. Srbin, poginuo 1945. u NOBu, kod Slunja (2526028041)
          Đurić (Nikola) Ana, rođena 1878. Srpkinja, ubijena 1945. kod kuće, Donji Javoranj (2526028072)
          Đurić (Ostoja) Milić, rođen 1870. Srbin, ubijen 1945. kod kuće, Donji Javoranj(2526028066)
          Đurić (Petar) Jakov, rođen 1873. Srbin, ubijen 1945. kod kuće, Donji Javoranj(2526028060)
          Đurić (Petar) Marija, rođena 1879. Srpkinja, ubijena 1945. kod kuće, Donji Javoranj(2526028050)
          Đurić (Petar) Mile, rođen 1905. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Crna Gora (2526028033)
          Đurić (Petar) Mile, rođen 1906. Srbin, ubijen od ustaša 1943. u logoru, Jasenovac (2526028039)
          Đurić (Petar) Milić, rođen 1880. Srbin, ubijen 1944. u direktnom teroru, Donji Javorani (1130036039)
          Đurić (Petar) Miljka, rođena 1890. Srpkinja, ubijena 1945. kod kuće, Donji Javoranj (2526028061)
          Đurić (Savo) Lazo, rođen 1878. Srbin, ubijen 1945. kod kuće, Donji Javoranj (2526028048)
          Đurić (Stojan) Evica, rođena 1900. Srpkinja, ubijena 1944. u direktnom teroru, Donji Javoranj (1130036038)
          Đurić (Stojan) Evica, rođena 1904. Srpkinja, ubijena 1945. Kod kuće, Donji Javoranj (2526028067)
          Đurić (Stojan) Mićo, rođen 1920. Srbin, poginuo 1942. u NOBu, Pakrac (2526028054)
          Đurić (Teodor) Marija, rođena 1884. Srpkinja, ubijena 1944. udirektnom teroru, Donji Javoranj, (2526024047)
          Đurić (Tomo) Božo, rođen 1907. Srbin, ubijen 1942. u direktnom teroru, Kepčije (2526028037)
          Đurić (Vasilije) Miloš, rođen 1877. Srbin, ubijen 1943. kod kuće, Hrtić (2526028040)
          Đurić (Vaso) Vaso, rođen 1910. Musliman, poginuo 1942. u NOBu, Ćunčić (2526028047)

          Javornik
          Đurić (Petar) Kata, rođena 1903. Srpkinja, ubijena 1945. u direktnom teroru, Nepoznato (0839019030)

        • Vojislav

          Kinjačka
          Đurić (Arsenije) Draginja, rođena 1880. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2586056080)
          Đurić (Đuro) Ružica, rođena 1882. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (2586056235)
          Đurić (Janko) Milan, rođen 1926. Srbin, ubijen od Nemaca 1943. u logoru, Norveška (2586056055)
          Đurić (Jovan) Mara, rođena 1927. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (2586056208)
          Đurić (Jovan) Nikola, rođen 1913. Srbin, ubijen od Nemaca 1942. u logoru, Nemački logor (2586056227)
          Đurić (Jovo) Mara, rođena 1930. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7041s00225)
          Đurić (Kojo) Miljka, rođena 1874. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (2586056225)
          Đurić (Mihailo) Marija, rođena 1874. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2586056244)
          Đurić (Mihailo) Marija, rođena 1896. Srpkinja, ubijena od ustaša1943. u logoru, Stara Gradiška (2586056054)
          Đurić (Mihailo) Mirko, rođen 1926. Srbin, ubijen od Nemaca 1943. u logoru, Norveška (2586056245)
          Đurić (Mihailo) Ranko, rođen 1922. Srbin, poginuo 1944. u NOBu, Sremski front (2586056248)
          Đurić (Milan) Mara, rođena 1913. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u logoru, Stara Gradiška (2586056228)
          Đurić (Mirko) Ljuba, rođena 1933. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7041s00223)
          Đurić (Mirko) Nikola, rođen 1910. Srbin, ubijen od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2586056213)
          Đurić (Nikola) Branka, rođena 1939. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (2586056229)
          Đurić (Nikola) Branko, rođen 1940. Srbin, ubijen od ustaša 1942. ulogoru, Stara Gradiška (7041s00219)
          Đurić (Nikola) Ljeposava, rođena 1938. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2586056217)
          Đurić (Nikola) Mirko, rođen 1932. Srbin, ubijen od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7041s00227)
          Đurić (Nn) Dragica, rođena 1941. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7041s00220)
          Đurić (Nn) Draginja, rođena 1882. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (5100s00768)
          Đurić (Nn) Ljeposava, rođena 1934. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7041s00222)
          Đurić (Nn) Marija, rođena 1890. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2586056215)
          Đurić (Nn) Mira, rođena 1922. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (5100s00761)
          Đurić (Pavle) Desanka, rođena 1910. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u logoru, Stara Gradiška (2586056207)
          Đurić (Pavle) Evica, rođena 1902. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (5100s00769)
          Đurić (Pavle) Janko, rođen 1928. Srbin, ubijen od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7041s00221)
          Đurić (Pavle) Ruža, rođena 1916. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u logoru, Stara Gradiška (2586056212)
          Đurić (Petar) Bosiljka, rođena 1897. Srpkinja, ubijena od Nemaca 1944. u logoru, Nemački logor (2586056081)
          Đurić (Petar) Miljka, rođena 1923. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u logoru, Jasenovac (2586056246)
          Đurić (Ranko) Miljka, rođena 1939. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7041s00226)
          Đurić (Savo) Kata, rođena 1911. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u logoru, Stara Gradiška (2586056214)
          Đurić (Simo) Marija, rođena 1882. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (5100s00759)
          Đurić (Stevan) Ana, rođena 1907. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (5100s00767)
          Đurić (Stevan) Evica, rođena 1907. Srpkinja, ubijena od ustaša 1943. u logoru, Stara Gradiška (2586056226)
          Đurić (Stevan) Miljka, rođena 1892. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (5100s00760)
          Đurić (Stevan) Miljka, rođena 1899. Srpkinja, ubijena od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (2586056210)
          Đurić (Stevan) Ranko, rođen 1914. Srbin, ubijen od Nemaca 1943. u logoru, Norveška (2586056209)
          Đurić (Tešo) Janko, rođen 1889. Srbin, ubijen od ustaša 1943. u logoru, Jasenovac (2586056053)

          Ljeskovac
          Đurić (Adam) Dragan, rođen 1925. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Kladuša (2300013017)
          Đurić (Đuro) Adam, rođen 1912. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Šamarica (2529053034)
          Đurić (Gnjatije) Savan, rođen 1927. Srbin, ubijen 1942. u direktnom teroru, Šamarica (2529053032)
          Đurić (Ignjatije) Savo, rođen 1928. Srbin, ubijen od ustaša 1942. kod kuće, Ljeskovac, Dvor (7031s00176)
          Đurić (Mile) Dušan, rođen 1914. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Grabovac-Sunja (2529053049)
          Đurić (Nikola) Janko, rođen 1898. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Suva Perna.v.mo (2529053050)
          Đurić (Stanko) Mile, rođen 1911. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Bosna-Krupa (2529053048)
          Đurić (Stanko) Stanko, rođen 1912. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Nepoznato (2342150023)
          Đurić (Stevan) Miljka, rođena 1901. Srpkinja, ubijena 1942. u direktnom teroru, Šam.brđani (2529053029)
          Đurić (Vasilije) Jovan, rođen 1909. Srbin, poginuo 1942. u NOBu, Crna Gora (2328054019)
          Đurić (Vasilj) Jovo, rođen 1920. Srbin, poginuo 1943. u NOBu, Bosna-Grmeč (2529053065)

          Mala Paukova
          Đurić (Lazar) Lazar, rođen 1870. Srbin, ubijen 1942. kod kuće, Mala Paukova (0143037019)
          Đurić (Lazo) Čedo, rođen 1923. Srbin, ubijen od ustaša 1942. u logoru, Jasenovac (2578031016)
          Đurić (Petar) Danica, rođena 1895. Srpkinja, ubijena 1942. u direktnom teroru, Nepoznato (2578031015)

          Petrinja
          Đurić (Ilija) Marija, rođena 1912. Srpkinja, ubijena 1942. u zatvoru, Petrinja (2578032024)

          Trgovi
          Đurić (Jovo) Milan, rođen 1919. Srbin, poginuo 1944. u NOBu, Vrpolje (2340130001)

          Hrtić
          Đurić (Đuro) Vaso, rođen 1927. Srbin, ubijen od ustaša 1942. u logoru, Stara Gradiška (7031s00136)

          Četvrtkovac
          Đurić (Ljuban) Branko, rođen 1925. Srbin, poginuo 1944. u NOBu, Crna Gora (2588059030)

        • Vojislav

          Jugoslavija (1945-1991)

          Prema popisu stanovništva Hrvatske iz 1948. godine , nalazimo najviše Đurića na području Knina, Plavno 240 osoba, zatim Nova Gradiška-Cernik 88osoba,Vrbova 70 osoba i Orubica gdje je vjerovatno greškom upisano 444 osobe umjesto 44 . Na Baniji prema tom popisu nalazimo:

          Dvor na Uni 209 Petrinja 61 Kostajnica 16
          Donji Javoranj 129 Kinjačka 21 Kostreši 10
          Gage 42 Gornja Mlinoga 14 Timarci 4
          Dvor na Uni 8 Petrinja 9 Cerovljani 1
          Unčani 7 Blinjski Kut 5 Dubica 1
          Hrtić 6 Donja Mlinoga 4
          Pedalj 5 Paukova Mala 4 Glina 2
          Gvozdansko 4 Jabukovac 2 Glina 2
          Komora 2 Krivaj 1
          Rujevac 1 Petkovac 1
          Rogulje 1
          Čavlovica 1
          Divuša 1
          Ljeskovac 1
          Matijevići 1

          Prema podatcima iz popisa najviše Đurića nalazimo: Donji Javoranj (129); Gage (42) i Kinjačka (21)

          Poznate ličnosti u Jugoslaviji sa Banije:
           Đurić Đorđe, učitelj, političar, novinar, književnik, (Kinjačka 6. Maj. 1929 – Zagreb 17 Feb. 1991) Osnovnu školu završio u Kinjačkoj 1941. godine. Poslije rata završio nižu gimnaziju u Petrinji 1946. godine i Učiteljsku školu u Križevcima 1950. godine. Višu pedagošku školu u Zagrebu 1956. godine i fakultet industrijske pedagogije u Rijeci 1978. godine. U Maju 1942. godine ustaške vlasti su stanovnike njegova sela, osim onih koji su se na vrijeme sklonili, deportiralui u logor Stara Gradiška, a potom otjerali na prisilni rad u Njemačku. Sve te strahote preživio je sa majkom i starijim bratom. Dolazi u Sisak 1960. godine gdje je novinar i glavni i odgovorni urednik u regionalnom listu „Jedinstvo“, a zatim i direktor „Jedinstva“ i radio stanice Sisak, te sekretar OK SKDŽ Sisak. Tokom svog životnog vijeka bavio se pisanjem, ne samo brojnim novinskim člancima već i pjesama, novela, drama, putopisa, književnih prikaza, eseja, napisa iz pedagogije, kulturne historije, sporta… Lista njegovih radova je preobimna tako da mnogo više informacija može se naći u literaturi iz koje je i Branko Krnjaić crpio građu. , , ,
           Đurić Jovan – Džon, režiser, pisac, (Donji Javoranj, 10. Okt.1932 – Beograd 16. Okt. 2007) Školovao se u Kostajnici, Sisku i Beogradu gdje mu se cijela porodica iselila. Diplomirao je na Pozorišnoj akademiji odsjek režija u klasi Vjekoslava Afrića 1957. godine. Od 1961. godine zaposlio se u radio Beogradu, gdje je sve do penzije, uspješno radio i bio jedan od urednika dramskog programa. ,
           Đurič Nikola, liječnik, ginekolog, (Divuša, 14. Dec. 1931 – ?) Gimanziju i Medicinski fakultet pohađao u Zagrebu. Specijalizirao ginekologiju i porodništvo, primarijus u zagrebačkoj bolnici „Dr Ozren Novosel“ voditelj odsjeka rodilište. Službovao je i u Dvoru na Uni kao liječnik specijalista, te u Libiji nekoliko godina. U stručnim i naučnim časopisima objavio preko 50 radova. Sudjelovao je i u stvaranju Zbornika naučnih i publicističkih radova, Dvor na Uni kao recezent.
           Đurić N Milan – Mišo, novinar, društveno politički radnik, (Gage, 26. Sep. 1945) Osnovnu školu završio je u Rujevcu 1959. godine, a srednju u Zagrebu 1963. godine. Zaposlio se u RSUP-z Hrvatske u Zagrebu i uz rad završio Višu upravnu školu. Godine 1971 vratio se u Dvor na Uni i radio u OSUP-u. Radio je i kao dopisnik brojnih listova i nformativnih kuća tadašnje Jugoslavije. Dao je i doprinos u izradi Zbornika naučnih i publicističkih radova, Dbvor na Uni. Odlazi da radi u DKP Jugoslavije u Beč gdje ga je zatekao raspad zemlje i građanski rat. Dolazi u Dvor na Uni i odmah se uključio u obrambene strukture kao rezervni oficir JNA. Bio je direktor i glavni i odgovorni urednik Srpskog radija Dvor na Uni (1994-1995). Pisao je i za dnevni list Franfurtske Vesti, i taj posao je nastavio u redakciji z Beogradu nakon “Oluje”. Najviše je pisao o položaju Srba u Hrvatskoj i problemima izbjegličke populacije u Srbiji. U Vestima radi sve do penzionisanja 2012. goidine. Jedan je od inicijatora i osnivača Zavičajnog udruženja Banijaca potomaka i prijatelja Banije u Beogradu 2007.godine i prvi predsjednik Upravnog odbora.

  2. Đorđe Đurić

    Pomaže Bog braćo, zanima me ako ima neki Djuric iz okoline Tare tacnije iz mesta Zaovine. Ja vodim poreklo od tih Djurica, po onome sto mi je deda pricao i po onome sto sam citao iz knjige “Rodoslov Karanskih Familija” moji Djurici vode poreklo iz Zaovina a ti Djurici vode poreklo iz Hercegovine pa me zanima ako je neko od tih Djurica da mi se javi i da mi kaze koju haplo grupu nosimo. Pozdrav

    • Đ.M.

      Već bilo nešto o njima na forumu:
      Zaovine
      “Đurići. Pop Đuro Drobnjak, kao i Samouk, došli su preko Pljevalja direktno u ovo selo iz drobnjačkog sela Petnjice; došao je da se pokloni ovom selu i drugima oko njega. Sa popom Đurom došla su i njegova dva brata: Trifko i Kostadin. Đura se takođe prvo nastanio u Starom Selu među starim nenaseljenim porodicama, ali jedna zbog teskobe, a druga jer je bio bliže crkvi u Kršanji, u Mokroj Gori, kojoj je služio, izašao je sa braćom iz Starog Sela i sišao nisko… Po njemu su se svi njegovi potomci počeli nazivati Đurići i Samoukovići, pa je tako i ovo područje gotovo 200 godina zvano Zaovina Đurići. Ova velika porodica brzo se namnožila i povećala, dala je mnogo monaha i sveštenika, dala vredne radnike i privrednike. Od ovog roda su Đurići u Karanu, Ježevici, Trnavi i Kaleniću. Pre samo nekoliko godina prestali su da klanjaju. Đurići su danas najveće mahale, podeljene u 7 manjih džemata, a to su: Đurići – Spajići (od Spasoja, Spaje), Đurići – Popovići (od prvog Đure), Đurići – Grahovci (na brdu Grahovo), Đurići – Veselinovići (na Polomu) ), Đurići – Radovanovići (na Vranjaku), Đurići – Trifkovići (prema starom Trifku) i Đurići – Kostići (po unuku starog Kostadina) do Kršanja (ukupno 38 kuća; Sv. Đurđe.).” (Dr Ljuba Pavlović, Sokolska nahija, 2004)”

      Pripadaju su haplogrupi J2b-M205.

      • Djordje Djuric

        Ako su Karadzici iz Petnjice I2a a Djurici od Karadzica kako to da su zaovinski Djurici J2b ? ako nije problem da mi posaljete nesto vise o Djuricima iz Zaovina posto ne mogu puno na interentu nadjem. ako vam nesto vise znaci moj predak je Djuro koji je dosao iz Zaovina i ako o tome nesto zante ciji je bio Djuro da mi posaljete znacio bi mi dosta Hvala.

        • Đ.M.

          Ne znam, takav je rezultat sa projekta. Čitajte forum

          • Djordje

            Jedino ako neko nije uzeo prezime Djuric pa je naso neke informacije da potice od Zaovinskih Djurica a ustvari je od nekog drugog roda. Posto ima dosta Djurica po Srbiji a razlcitih su haplogrupa to mi jedino pada na pamet. Ja bas imam izgled coveka koji nosi I2a haplogrupu visoko 196 sa dugim licem. testiracu se pa cu videti.

          • Djordje Djuric

            iz Knjige Djurici u Zaovinama: strana br 610 “Porodice Djuric nalazimo i u jos nekim selima Uzicke Crne Gore, ali se za njih moze reci da ne vode poreklo iz Zaovina, pa prema tome nisu konstruktivni deo bratstva Karadzic” to je verovatno taj testirani Djuric koji “predpostavlja” da vodi poreklo od Zaovniskih Djurica. Testiracu se jednom pa cu videti da li pripadam Djuricima Karadzicima. Ja vodim poreklo Zaovinskih Djurica i mi smo svesni da vodimo poreklo odatle, deda mi je cesto pricao o tome da vodimo poreklo od Zaovina a da smo u Zaovine dosli iz Hercegovine (verovatno misleci na nekadasnju staru Hercegovinu)

            • Nebojša Novaković

              Testirani su jedni Bošnjakovići (Đurđevdan) iz Kačera kod Užica, kao i Samoukovići (Đurđevdan) iz Hadžića. Obe porodice pripadaju haplogrupi J2b-M205 i prema literaturi/predanju vezuju se za Đuriće iz Zaovina.

              Svakako bi bilo dobro da se testira i konkretno neko od Đurića.

  3. Ivan Andrić

    Poštovani, molim za pomoć kako da pronadjem živog člana familije Djurić iz Stoca u Hercegovini ili obližnjih sela oko Stoca. Moja pokojna majka bila je Marina Djurić, rodila se i zivela u Lazarevcu. U grad Lazarevac u kolubarskom okrugu Srbije, doselili su se njena baba Olga Djurić sa svoja dva sina, Slobodana i Momčila, oni su pod napadom ustaša 1941.proterani za Srbiju, a Mirko Djurić, rodjen u Stocu, njen muž i otac Slobodana i Momčila odveden je u logor. Moja polojna majka ćerka je Slobodana Djurića, starijeg sina Mirkovog. Mirko Djurić streljan je u logoru u Jajincima 1941 godine. Olga Djurić preminula je 1983.godine u Lazarevcu. Slobodan Djurić preminuo je 1988.godine u bolnici u Beogradu, sahranjen u Lazarevcu. Momčilo Djurić preminuo je u Lazarevcu 1994.godine. Moja majka, Marina Andrić (devojačko Djurić) preminula je posle duge i teške bolesti 2017 godine u Beogradu.
    Molim da mi se javi iko ko mi moze pomoći da stupim u kontakt sa ijednim zivim clanom familije iz Stoca ilu okoline, obzirom da znam da se majka cula za zivota sa nekim od clanova familije u Stocu. Moj broj je +381(0)63/353-360 Ivan Andrić