ПРОНАЂИТЕ СВОГ ДЕДУ АМЕРИКАНЦА

 ellis island 6

Знате да вам је деда или прадеда ишао на рад у Америку али немате никакве прецизније информације о томе. Сада постоји велика вероватноћа да ћете сазнати чак и неке невероватне детеље уколико посетите сајт луке Ellis Island у Њујорку!

Портал ПОРЕКЛО даје вам прецизно упутство како да дођете до података о свом претку који је у периоду од 1892. до 1924. године био један од 22 милиона регистрованих досељеника у САД. На оригиналном списку путника писаном руком, који је `преведен` у електронску, читљиву форму су сви па чак и они који су `преко баре` допловили као слепи путници из неке од европских лука! На тој листи моћи ћете да откријете кад је, којим бродом, из које европске луке и са колико пара у џепу ваш деда или прадеда (наравно и баба или прабаба) стигао у Америку. Уз ове податке сазнаћете и коју боју косе и очију је имао, колико је био висок, где је и код кога кренуо, из ког је места, које је националности (овај податак зна да буде нетачан) као и из које државе. Сазнаћете и то да ли је био писмен или не, колико је у том тренутку имао година, као и колико дуго је путовао. Моћи ћете да видите чак и слику брода којим је допловио!

 ellis island 7

А ево како ћете све то да сазнате: Чим дођете на интернет адресу www.ellisisland.org биће вам понуђено да упишете име, презиме, пол и оквирну годину рођења претка којег тражите. Уколико не знате његово годиште то и није проблем. Важно је да тачно или приближно тачно упишете тражено име и презиме. При томе, водите рачуна да су нека имена писана уз мале измене па је тако српско име Никола најчешће уписивано као Nicola, а презимена која се код нас завршавају на ић су писана са латиничним ‘иц’ или ‘ицх’ (нпр. Popovic ili Popovich). Нека вас не мрзи да пробате неколико опција имена и презимена приближних оном правом, неко ће сигурно да `упали`.

Следећи корак: Кад вам претраживач пронађе тражено име и презиме и ви кликнете на ‘view’ да видите детаље биће вам затражено да се региструјете. A tа процедура је веома једноставна. Испод празних колона у које већ регистровани чланови могу да упишу своје корисничко име и лозинку стоји понуђено питање: Are you new on this site? (Да ли сте нови на овом сајту?), а све што треба да урадите је да кликнете на: Yes, I am new on this site (Да, ја сам нови на овом сајту), после чега ће се отворити нови прозор. Ту је потребно да упишете своје име, презиме и и-мејл адресу, као и да изаберете своје корисничко име (user name) и лозинку (password). При томе, водите рачуна да лозинка буде са тачно 10 словних ознака, а да прва и последња буду бројке! Исту лозинку упишите и у колони испод, а затим потврдите да прихватате услове кориштења.

Кад сте се регистровали биће вам доступна претрага комплетне базе података, наравно укључујући оно што вас највише занима – подаци и документи везани за вашег претка. Тако ћете под линком PASSENGER RECORD, добити неку врсту дипломе са основним подацима о вашем деди или другом сроднику. А ако кликнете на ORIGINAL SHIP MANIFEST пред вама ће се појавити оно можда и најузбудљивије у овом трагању, а то је скенирани документ у који су руком уписани сви путници (па и ваш деда) који су уловили у луку Елис Ајленд (Ellis Island). Овде обавезно користите повећало које се налази на видном месту уз текст CLICK TO ENLARGE MANIFEST (кликни да увећаш документ). Такође, предлажемо да овде користите и опцију претходна (previous) и следећа (next) страна, пошто су документи скенирани у низу, оним редом којим су путници уписивани. Тако ћете моћи да видите и ко је још од рођака или земљака ишао истим бродом са вашим претком. На крају, обавезно кликните на SHIP (брод) како би видели слику брода са којим је ваш предак стигао у САД! Уз ту слику моћи ћете да прочитате и основне податке о том пловилу (кад, где и под чијом заставом је пловио, као и колико путника је превозио).

Надамо се да смо вам овим довољно објаснили како најлакше да пронађете вашег деду ‘Американца’, а не сумњамо да ћете се и сами добро снаћи. Подаци које ћете пронаћи су заиста непроцењиве вредности. Једино што је на овом сајту процењиво је чињеница да су пословични Американци од овог направили добар бизнис тако што ће вам, уколико то желите, одштампати документ или слику брода, као и `диплому` – за тачно дефинисану своту долара. Видећете колику. Могућност да се документ или фотографија `скину` и копирају не постоји. Барем не легално.

Ево још једном линк ка сајту Елис Ајленд: www.ellisisland.org

Срећна потрага!

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.