Порекло презимена Милинковић

24. фебруар 2012.

коментара: 53

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИЛИНКОВИЋИ

(на Питоминама)

Потичу од одиве Шибалић Јованке, кћерке Лучине- Мујове, која је била удата за Дора Милинковића из Миоча код Прибоја. Муж јој је погинуо, па је Јованка послије мужевљеве смрти дошла у род на Питомине 1945. године, гдје је родила сина Обрена, који и данас живи на мајчином имању.

Милинковићи су славили Ђурђевдан, али је Обрен узео за славу зимски Јовањдан, славу своје ујчевине.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поРијекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. Жељко Милинковић

    Презимењаче, морам те исправити. Певач Легенди Иван Милинковић је рођен у БиХ, мислим у Тузли, а његов покојни отац (знам где му је и гроб) је пореклом из с. Штитар одакле и ја водим порекло. Не знам одакле ти идеја да потиче из околине Крагујевца. Ако имаш неких писаних података волео бих да прочитам.

    • Bojan Milinković

      Dragi Željko, nisam rekao da Ivan Milinković potiče iz Pajsijevića već sam odgovorio na molbu urednika (Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме) . Ne znam odakle potiče. Pozdrav prezimenjače

  2. Postovani Zeljko Milinkovicu moja majka je od Milicevica iz Stitara i radujem se Vasem komentaru jer se udruzenim snagama moze vise postici.U knjizi Milivoja Vasiljevica “Macva, istorija,stanovnistvo” ,Bogatic,1996 na ovom sajtu (Trag) III popis 1829/ strana 265 za Stitar pod brojem 12. je Zivko Mijailovic sa fusnotom da su od Mijailovica danas Milinkovici i Milicevici. Milicevici pamte predanje da su da su iz Hercegovine dosla dva brata Milic i Milinko i da su od Milica Milicevici a od Milinka MIlinkovici sa istom slavom Sv. Petka ali sam bila zbunjena podatkom na strani 204. da su doseljeni od I srpskog ustanka do 1829. “od Morave”sto nije suprotno hercegovackom poreklu jer su seobe delom iz Hercegovine isle i tim putem. Moj zakljucak je treba traziti Mijailovice sa slavom Sv. Petka. Postavila sam komentar na Poreklu prezimena Mijailovic a posebno Milicevic sa nadom da ce neko pomoci informacijama.

    • Жељко Милинковић

      Поштована ”ћерка мајке Милићевић”, драго ми је да сте реаговали на коментар, јер је то један од начина, да разменом информација, покушамо сазнати нешто више о нашем пореклу.

      Прича о два брата је дефинитивно истинита. А сећам се да ми је пок.баба причала и инсистирала да се никако не смемо женити односно удавати из Милићевића. Разлог је јасан.
      Е сад ту причу о пореклу из Херцеговине и ја сам чуо од људи из села, међутим запис је запис и повероваћу у њега, а остављам могућност као што ви кажете и вероватно је тако да су преко Мораве дошли до с.Штитар.
      И ја сам био изненађен кад сам прочитао да су браћа била Мијаиловић. А чудно ми је било да се наводи, да су два брата дошла од Мораве, а не помињу да су дошли Мијаиловићи, а то презиме, у то време постојало је у селу. Па сам се распитао код мог оца који је 1943.годиште и који доста зна и памти о људима из села и он каже да су две куће (покојног Браце лимара и још једна коју нагађа, али није сигуран да је тачно чуо) из Мијаиловића преузела презиме Милинковић, а не да су Милинковићи постали од Мијаиловића. А то се могло десити и у Милићевићима да је неко из Мијаиловића променио презиме. Што сматрам да је тачно и он мисли да је грешка у запису. Али ако дођете до неке друге писане информације волео би да је објавите.

      • ћерка мајке Милићевић

        Поштовани Жељко,
        Коначно сам наишла на документ на интернету Харачки тефтер Капетаније Мачве из 1831. године објављен 2014. и са истим насловом тефтер из 1832.
        објављен 2018. У оба тефтера се налази село Штитар под тачком број 5. Наши преци су у оба тефтера под бројем 3 и 4. Уколико препознајете вашу линију напишите. Ја сам своју препознала а имена из ваше не знам. па не могу да тврдим да је све тачно што пише. У детаљном попису из 1863. за Штитар син Милића се још увек презива Мијаиловић – Василије. Мени је непознаница од када почињу да користе презиме Милићевић. Нисам у могућности да проверим споменике у Штитару. Надам се да сам помогла. Поздрав.

      • ćerka majke Milićević

        Poštovani Željko,
        konačno sam na netu našla Harački tefter Kapetanije Mačve iz 1831 i 1832. Pod tačkom Selo Štitar postoje Vaša i moja linija predaka. Pošto Vašu liniju po imenima ne znam proverite da li je navedeno tačno i napišite u objavi. Pozdrav.

        • ćerka majke Milićević

          U detaljnom popisu iz 1863. za selo Štitar, , Milićev sin, mladji brat moga navrndede se popisuje kao Mijailović (Vasilije). Pošto nisam u mogućnosti da proverim na nadgrobnim spomenicima, za mene ostaje nepoznanica kada je moja predačka linija počela da se preziva Milićević. Milićev praunuk , a moj pradeda nosi prezime Milićević (Jovan) na spomeniku. Pozdrav.

  3. Војислав Ананић

    МИЛИНКОВИЋ (п,к). Милинковићи (п) живе у Липнику (Гацко). Поријеклом су од Окиљевића с Вучева (59:203). Милинковићи (к) су у Аладинићима (Столац) и Гњилиштима (Чапљина). У Аладиниће су доселили око 1840. године из Попова. У Гњилиште им је предак дошао на читлук, али је непознато одакле, да ли из “Добрана или Бијелог Вира у Далмацији” (59:257.262). Милинковића има и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Moje postovanje . Moje prezime je Milinkovic. Poticemo iz Gacka selo Lipnik. Pradjed Vojin Milinkovic i slavimo slavu sv.Stefana

    • Јован

      Ја сам такође Милинковић, живим у Новом Саду, али је деда као солунски добровољац дошао у Војводину. Потичемо из Липника код Гацка. Тамо ми је комплетно друго колено фамилије. Милинковићи из Липника су једна веома стара фамилија. У књизи Херцеговачка презимена је вероватно направљена грешка да потичемо од Окиљевића, јер је најстарији запис који је сачуван из 1642. године у манастиру Добрићево код Билеће. Знамо да је фамилију насилно иселио из Липника Казанац-паша, у село Бојишта код Невесиња, али нас је вратио Смаил-ага Ченгић, вероватно јер је фалило народа да плаћа харач. Према предању од нас потичу Милинковићи око Братунца и око Бања Луке. Слава није пресудна, јер су је мењали како би долазили на огњиште да очувају контакте са рођацима барем у орвим генерацијама, а узимали су нову славу како би и њихов дом био заштићен. Такође постоји и предање да од нас потичу Милинковићи из западне Херцеговине, који су се временом прво покатоличили, а потом и похрватили. Из те породице потиче и чувени аргентински одбојкаш Маркос Милинковић.
      Видим да многи из централне Србије пишу да потичу из Црне Горе, морате водити рачуна да је цео западни и северни део Црне Горе у то време била Херцеговина, све до манастира Милешева. Време насељавања Шумадије је текло много раније, највероватније у време Павла Бакића, почетак XVI века, а ови делови су Црној Гори припали у XIX веку, конкретно никшићка жупа после Берлинског конгреса 1878. године, а Херцег Нови 1918.

  4. rado milinkovic

    slavimo sabor svetog arhistratiga mihaila 21 novembra 065 986 981 javi se brate

  5. Marko

    Postovanje braćo Milinkovići. Moji potiču sa Zlatibora tačnije Nikoljevića slave slavu Srdjevdan. Po mojima saznanjima potičemo sa Durmitora i ranije smo se prezivali Kalabići. Moj dalji stric mi je dao knjigu o poreklu kojoj ne znam autentičnost tako da ne mogu da garantujem u te tvrdnje ali bih voleo da saznam i otkrijem više. Drago mi je da postoji interesovanje i sa vase strane. Ako neko imapreporuku kako vise otkriti i saznati neka javi. Svako dobro 🙋‍♂️

    • Aleksandar Milinković

      Pozdrav svima,
      Ja takodje vučem korene Milinkovića sa Zlatibora, Murtenice, Užica, Kraljeva, Kragujevca…

      Imam neke stare spise u kojima je dosta toga napisano o poreklu i kako se ko kretao i sta je radio… bilo bi dobro da ovde mogu da ih postavim ali ne vidim tu opciju…

  6. Раде Лаловић

    Зна ли ико одакле је био и шта се с њим десило трговац и кафеџија МИЛИНКОВИЋ из КАЛИНОВИКА. Како му је било име и одакле је пореклом био.

    Тамо је живио између два рата и у рату нестао.