Порекло презимена Милинковић

24. фебруара 2012.

коментара: 35

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИЛИНКОВИЋИ

(на Питоминама)

Потичу од одиве Шибалић Јованке, кћерке Лучине- Мујове, која је била удата за Дора Милинковића из Миоча код Прибоја. Муж јој је погинуо, па је Јованка послије мужевљеве смрти дошла у род на Питомине 1945. године, гдје је родила сина Обрена, који и данас живи на мајчином имању.

Милинковићи су славили Ђурђевдан, али је Обрен узео за славу зимски Јовањдан, славу своје ујчевине.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поРијекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (35)

Одговорите

35 коментара

 1. Жељко Милинковић

  Презимењаче, морам те исправити. Певач Легенди Иван Милинковић је рођен у БиХ, мислим у Тузли, а његов покојни отац (знам где му је и гроб) је пореклом из с. Штитар одакле и ја водим порекло. Не знам одакле ти идеја да потиче из околине Крагујевца. Ако имаш неких писаних података волео бих да прочитам.

  • Bojan Milinković

   Dragi Željko, nisam rekao da Ivan Milinković potiče iz Pajsijevića već sam odgovorio na molbu urednika (Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме) . Ne znam odakle potiče. Pozdrav prezimenjače

 2. Postovani Zeljko Milinkovicu moja majka je od Milicevica iz Stitara i radujem se Vasem komentaru jer se udruzenim snagama moze vise postici.U knjizi Milivoja Vasiljevica “Macva, istorija,stanovnistvo” ,Bogatic,1996 na ovom sajtu (Trag) III popis 1829/ strana 265 za Stitar pod brojem 12. je Zivko Mijailovic sa fusnotom da su od Mijailovica danas Milinkovici i Milicevici. Milicevici pamte predanje da su da su iz Hercegovine dosla dva brata Milic i Milinko i da su od Milica Milicevici a od Milinka MIlinkovici sa istom slavom Sv. Petka ali sam bila zbunjena podatkom na strani 204. da su doseljeni od I srpskog ustanka do 1829. “od Morave”sto nije suprotno hercegovackom poreklu jer su seobe delom iz Hercegovine isle i tim putem. Moj zakljucak je treba traziti Mijailovice sa slavom Sv. Petka. Postavila sam komentar na Poreklu prezimena Mijailovic a posebno Milicevic sa nadom da ce neko pomoci informacijama.

  • Жељко Милинковић

   Поштована ”ћерка мајке Милићевић”, драго ми је да сте реаговали на коментар, јер је то један од начина, да разменом информација, покушамо сазнати нешто више о нашем пореклу.

   Прича о два брата је дефинитивно истинита. А сећам се да ми је пок.баба причала и инсистирала да се никако не смемо женити односно удавати из Милићевића. Разлог је јасан.
   Е сад ту причу о пореклу из Херцеговине и ја сам чуо од људи из села, међутим запис је запис и повероваћу у њега, а остављам могућност као што ви кажете и вероватно је тако да су преко Мораве дошли до с.Штитар.
   И ја сам био изненађен кад сам прочитао да су браћа била Мијаиловић. А чудно ми је било да се наводи, да су два брата дошла од Мораве, а не помињу да су дошли Мијаиловићи, а то презиме, у то време постојало је у селу. Па сам се распитао код мог оца који је 1943.годиште и који доста зна и памти о људима из села и он каже да су две куће (покојног Браце лимара и још једна коју нагађа, али није сигуран да је тачно чуо) из Мијаиловића преузела презиме Милинковић, а не да су Милинковићи постали од Мијаиловића. А то се могло десити и у Милићевићима да је неко из Мијаиловића променио презиме. Што сматрам да је тачно и он мисли да је грешка у запису. Али ако дођете до неке друге писане информације волео би да је објавите.

 3. Војислав Ананић

  МИЛИНКОВИЋ (п,к). Милинковићи (п) живе у Липнику (Гацко). Поријеклом су од Окиљевића с Вучева (59:203). Милинковићи (к) су у Аладинићима (Столац) и Гњилиштима (Чапљина). У Аладиниће су доселили око 1840. године из Попова. У Гњилиште им је предак дошао на читлук, али је непознато одакле, да ли из “Добрана или Бијелог Вира у Далмацији” (59:257.262). Милинковића има и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 4. rado milinkovic

  slavimo sabor svetog arhistratiga mihaila 21 novembra 065 986 981 javi se brate