Порекло презимена Милинковић

24. фебруар 2012.

коментара: 53

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИЛИНКОВИЋИ

(на Питоминама)

Потичу од одиве Шибалић Јованке, кћерке Лучине- Мујове, која је била удата за Дора Милинковића из Миоча код Прибоја. Муж јој је погинуо, па је Јованка послије мужевљеве смрти дошла у род на Питомине 1945. године, гдје је родила сина Обрена, који и данас живи на мајчином имању.

Милинковићи су славили Ђурђевдан, али је Обрен узео за славу зимски Јовањдан, славу своје ујчевине.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поРијекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. milos milinkovic

    Ja sam iz Velikih Crljena opstina Lazarevac. Čukun deda mi se zvao Djuradj a pradeda Života, deda mi se zove Bogoljub, otac Mihailo. Nadam se da sam od neke pomoci. 🙂 I voleo bih da saznam njihovo poreklo. 🙂

    • milos milinkovic
      јa sam iz Velikih Crljena opstina Lazarevac. Čukun deda mi se zvao Djuradj a pradeda Života, deda mi se zove Bogoljub, otac Mihailo. Nadam se da sam od neke pomoci. 🙂 I voleo bih da saznam njihovo poreklo. 🙂
      __________________________________________________________________________________
      За који дан поставићу текст о пореклу фамилија у великим Црљенима.
      За сада:
      Не зна се поуздано када су се доселили најстарији родови овог села, али, пошто су се неки стари родови већ одавно разродили, то су, по свој прилици, њихови преци овамо дошли још у 17. векау. То су ови родови:
      Пакићи (Јеремићи), Кокоровићи (Илићи, Пауновићи, Радојичићи) су један род, доселили су се однекуд “из Старе Србије” а једни казују да су из Сјенице. Њима су по свој прилици крвни сродиници и ови стари родови, па су се у току времена разродили: МИЛИНКОВИЋИ, Ивановићи, Костићи, Милановићи, Степановићи, Милошевићи, Стојановићи, Ђурђевићи, Миловановићи, Јовановићи, Бабићи, Гајићи, Павловићи, Јанковићи, Матејићи, Радовановићи, Петровићи и Милићи. Све поменуте фамилије славе Ђурђевдан.

    • Заборавих!
      Из фамилије МИЛИНКОВИЋ у Великим Црљенима је, ако сам добро обавештен, и Зоран Милинковић некадашњи фудбалер Бундеслиге (играо у Ханзи из Роштока), бивши тренер Војводине а сада је тренер ОФК Београда.

  2. Фамилије-презимена Милинковић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Милинковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабина Лука
    -Брежђе
    -Горња Буковица
    -Велишевци
    -Лозница
    -Лопатањ
    -Пауне
    -Планиница
    -Попадић
    -Придворица
    -Причевић

  3. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Милинковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Милинковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Стрмово
    -Венчани
    -Велики Црљени
    -Вреоци
    -Дудовица
    -Прогореоци
    -Ћелије

  4. Pozdrav,
    Ja sam Dragan Milinkovic, otac Dusan, deda Gavrilo (rodjen Slavonija-Kokocak-Papuk), pradeda Antonije,poceh malo da gledam…..

  5. nebojsa

    Ja sam rodjen u Raski ,sada zivim u Mrcajevcima,pradeda Bozidar je pricao dedi Milosu da su se doselili iz Crne Gore.Posto ni jedan ni drugi nisu medju nama kao i moj otac Radomir ja ne znam iz kojeg mesta u Crnoj Gori,voleo bih da saznam.Mi u okolini Mrcajevaca smo svi rodjaci u Raskoj sam jedini bio sa tim prezimenom.Pozdrav

  6. Lazo Milinkovic, Beograd

    Nasi koreni su na Romaniji u Republici Srpskoj, a krsna slava nam je Sveti Jovan Krstitelj (2o januar) i sa dosta teskoca radimo na pripremi naseg rodoslova. Da li DNK metodom mozemo utvrditi eventualno srodstvo sa familijom Milinkovici Pljevaljskog i Pribojskog kraja, koji takodjer slave Sv.Jovana Krstitelja? Inace, pomenuta familija ima dobro uradjen Rodoslov, ciji je autor Mileta R. Milinkovic, u izdanju Zavicajnog muzeja u Priboju 2002.g. Hvala.

  7. milorad

    Ја сам родом из Милошевца, општина Модрича, Република Српска, БиХ. Славимо Ђурђевдан.Отац ми се зове Гавро, дјед Милан, прадјед Божо. Из исте лозе има нас у Дугом Пољу, Модрича, и у околини Србца,по причама сам чуо да смо се доселили из Црне Горе.Волио бих ако ми можете помоћи и упутити да тражим родослов а и сам хоћу да се упутим у писању родослова и да остане забиљежено, макар уназад неких 150 година.

  8. Фамилије-презимана Милинковић, по местима живљења. Према књизи Јована Ердељаноића “Доње Драгачево”.

    -Марковица
    -Вирово
    -Лучани
    -Пилатовићи
    -Турица
    -Рогача

  9. Фамилије-презимена Милинковић, према местима живљења. Према књизи Косте Јовановића “Горње Драгачево”.

    -Вич
    -Горњи Дупац
    -Губеревци
    -Котража

  10. Фамилије-презимена Милинковић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Амерић
    -Бабе
    -Дучина
    -Раниловић
    -Стојник
    -Сопот