Poreklo prezimena Milinković

24. februar 2012.

komentara: 53

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MILINKOVIĆI

(na Pitominama)

Potiču od odive Šibalić Jovanke, kćerke Lučine- Mujove, koja je bila udata za Dora Milinkovića iz Mioča kod Priboja. Muž joj je poginuo, pa je Jovanka poslije muževljeve smrti došla u rod na Pitomine 1945. godine, gdje je rodila sina Obrena, koji i danas živi na majčinom imanju.

Milinkovići su slavili Đurđevdan, ali je Obren uzeo za slavu zimski Jovanjdan, slavu svoje ujčevine.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poRijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (53)

Odgovorite

53 komentara

  1. Željko Milinković

    Prezimenjače, moram te ispraviti. Pevač Legendi Ivan Milinković je rođen u BiH, mislim u Tuzli, a njegov pokojni otac (znam gde mu je i grob) je poreklom iz s. Štitar odakle i ja vodim poreklo. Ne znam odakle ti ideja da potiče iz okoline Kragujevca. Ako imaš nekih pisanih podataka voleo bih da pročitam.

    • Bojan Milinković

      Dragi Željko, nisam rekao da Ivan Milinković potiče iz Pajsijevića već sam odgovorio na molbu urednika (Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime) . Ne znam odakle potiče. Pozdrav prezimenjače

  2. Postovani Zeljko Milinkovicu moja majka je od Milicevica iz Stitara i radujem se Vasem komentaru jer se udruzenim snagama moze vise postici.U knjizi Milivoja Vasiljevica “Macva, istorija,stanovnistvo” ,Bogatic,1996 na ovom sajtu (Trag) III popis 1829/ strana 265 za Stitar pod brojem 12. je Zivko Mijailovic sa fusnotom da su od Mijailovica danas Milinkovici i Milicevici. Milicevici pamte predanje da su da su iz Hercegovine dosla dva brata Milic i Milinko i da su od Milica Milicevici a od Milinka MIlinkovici sa istom slavom Sv. Petka ali sam bila zbunjena podatkom na strani 204. da su doseljeni od I srpskog ustanka do 1829. “od Morave”sto nije suprotno hercegovackom poreklu jer su seobe delom iz Hercegovine isle i tim putem. Moj zakljucak je treba traziti Mijailovice sa slavom Sv. Petka. Postavila sam komentar na Poreklu prezimena Mijailovic a posebno Milicevic sa nadom da ce neko pomoci informacijama.

    • Željko Milinković

      Poštovana ”ćerka majke Milićević”, drago mi je da ste reagovali na komentar, jer je to jedan od načina, da razmenom informacija, pokušamo saznati nešto više o našem poreklu.

      Priča o dva brata je definitivno istinita. A sećam se da mi je pok.baba pričala i insistirala da se nikako ne smemo ženiti odnosno udavati iz Milićevića. Razlog je jasan.
      E sad tu priču o poreklu iz Hercegovine i ja sam čuo od ljudi iz sela, međutim zapis je zapis i poverovaću u njega, a ostavljam mogućnost kao što vi kažete i verovatno je tako da su preko Morave došli do s.Štitar.
      I ja sam bio iznenađen kad sam pročitao da su braća bila Mijailović. A čudno mi je bilo da se navodi, da su dva brata došla od Morave, a ne pominju da su došli Mijailovići, a to prezime, u to vreme postojalo je u selu. Pa sam se raspitao kod mog oca koji je 1943.godište i koji dosta zna i pamti o ljudima iz sela i on kaže da su dve kuće (pokojnog Brace limara i još jedna koju nagađa, ali nije siguran da je tačno čuo) iz Mijailovića preuzela prezime Milinković, a ne da su Milinkovići postali od Mijailovića. A to se moglo desiti i u Milićevićima da je neko iz Mijailovića promenio prezime. Što smatram da je tačno i on misli da je greška u zapisu. Ali ako dođete do neke druge pisane informacije voleo bi da je objavite.

      • ćerka majke Milićević

        Poštovani Željko,
        Konačno sam naišla na dokument na internetu Harački tefter Kapetanije Mačve iz 1831. godine objavljen 2014. i sa istim naslovom tefter iz 1832.
        objavljen 2018. U oba teftera se nalazi selo Štitar pod tačkom broj 5. Naši preci su u oba teftera pod brojem 3 i 4. Ukoliko prepoznajete vašu liniju napišite. Ja sam svoju prepoznala a imena iz vaše ne znam. pa ne mogu da tvrdim da je sve tačno što piše. U detaljnom popisu iz 1863. za Štitar sin Milića se još uvek preziva Mijailović – Vasilije. Meni je nepoznanica od kada počinju da koriste prezime Milićević. Nisam u mogućnosti da proverim spomenike u Štitaru. Nadam se da sam pomogla. Pozdrav.

      • ćerka majke Milićević

        Poštovani Željko,
        konačno sam na netu našla Harački tefter Kapetanije Mačve iz 1831 i 1832. Pod tačkom Selo Štitar postoje Vaša i moja linija predaka. Pošto Vašu liniju po imenima ne znam proverite da li je navedeno tačno i napišite u objavi. Pozdrav.

        • ćerka majke Milićević

          U detaljnom popisu iz 1863. za selo Štitar, , Milićev sin, mladji brat moga navrndede se popisuje kao Mijailović (Vasilije). Pošto nisam u mogućnosti da proverim na nadgrobnim spomenicima, za mene ostaje nepoznanica kada je moja predačka linija počela da se preziva Milićević. Milićev praunuk , a moj pradeda nosi prezime Milićević (Jovan) na spomeniku. Pozdrav.

  3. Vojislav Ananić

    MILINKOVIĆ (p,k). Milinkovići (p) žive u Lipniku (Gacko). Porijeklom su od Okiljevića s Vučeva (59:203). Milinkovići (k) su u Aladinićima (Stolac) i Gnjilištima (Čapljina). U Aladiniće su doselili oko 1840. godine iz Popova. U Gnjilište im je predak došao na čitluk, ali je nepoznato odakle, da li iz “Dobrana ili Bijelog Vira u Dalmaciji” (59:257.262). Milinkovića ima i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Moje postovanje . Moje prezime je Milinkovic. Poticemo iz Gacka selo Lipnik. Pradjed Vojin Milinkovic i slavimo slavu sv.Stefana

    • Jovan

      Ja sam takođe Milinković, živim u Novom Sadu, ali je deda kao solunski dobrovoljac došao u Vojvodinu. Potičemo iz Lipnika kod Gacka. Tamo mi je kompletno drugo koleno familije. Milinkovići iz Lipnika su jedna veoma stara familija. U knjizi Hercegovačka prezimena je verovatno napravljena greška da potičemo od Okiljevića, jer je najstariji zapis koji je sačuvan iz 1642. godine u manastiru Dobrićevo kod Bileće. Znamo da je familiju nasilno iselio iz Lipnika Kazanac-paša, u selo Bojišta kod Nevesinja, ali nas je vratio Smail-aga Čengić, verovatno jer je falilo naroda da plaća harač. Prema predanju od nas potiču Milinkovići oko Bratunca i oko Banja Luke. Slava nije presudna, jer su je menjali kako bi dolazili na ognjište da očuvaju kontakte sa rođacima barem u orvim generacijama, a uzimali su novu slavu kako bi i njihov dom bio zaštićen. Takođe postoji i predanje da od nas potiču Milinkovići iz zapadne Hercegovine, koji su se vremenom prvo pokatoličili, a potom i pohrvatili. Iz te porodice potiče i čuveni argentinski odbojkaš Markos Milinković.
      Vidim da mnogi iz centralne Srbije pišu da potiču iz Crne Gore, morate voditi računa da je ceo zapadni i severni deo Crne Gore u to vreme bila Hercegovina, sve do manastira Mileševa. Vreme naseljavanja Šumadije je teklo mnogo ranije, najverovatnije u vreme Pavla Bakića, početak XVI veka, a ovi delovi su Crnoj Gori pripali u XIX veku, konkretno nikšićka župa posle Berlinskog kongresa 1878. godine, a Herceg Novi 1918.

      • Dejan

        Pozz Jovane ja sam jedan od Milinkovića iz Banja Luke hvala na ovim informacijama.Takodje slažem se sa tobom da slava nije presudna u određivanju porijekla prezimena.

      • Dragiša Milinković

        Postovanje Familijo Milinkovic, ja sam Dragisa Milinkovic iz sela Lacarak kod sremske mitrovice tata, deda, pradeda svi rodjeni u Lacarku u sremu, slava sv. Djurdjevdan dalje nista ne znam

  4. rado milinkovic

    slavimo sabor svetog arhistratiga mihaila 21 novembra 065 986 981 javi se brate

  5. Marko

    Postovanje braćo Milinkovići. Moji potiču sa Zlatibora tačnije Nikoljevića slave slavu Srdjevdan. Po mojima saznanjima potičemo sa Durmitora i ranije smo se prezivali Kalabići. Moj dalji stric mi je dao knjigu o poreklu kojoj ne znam autentičnost tako da ne mogu da garantujem u te tvrdnje ali bih voleo da saznam i otkrijem više. Drago mi je da postoji interesovanje i sa vase strane. Ako neko imapreporuku kako vise otkriti i saznati neka javi. Svako dobro 🙋‍♂️

    • Aleksandar Milinković

      Pozdrav svima,
      Ja takodje vučem korene Milinkovića sa Zlatibora, Murtenice, Užica, Kraljeva, Kragujevca…

      Imam neke stare spise u kojima je dosta toga napisano o poreklu i kako se ko kretao i sta je radio… bilo bi dobro da ovde mogu da ih postavim ali ne vidim tu opciju…

  6. Rade Lalović

    Zna li iko odakle je bio i šta se s njim desilo trgovac i kafedžija MILINKOVIĆ iz KALINOVIKA. Kako mu je bilo ime i odakle je poreklom bio.

    Tamo je živio između dva rata i u ratu nestao.