Марушић

24. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Војислав Ананић

    МАРУШИЋ (п,к). Марушићи (п) су у Клепцима (Чапљина). Доселили су из Бјелојевића код Стоца. У Клепце им је дошао “дјед на читлук”. Кажу да их у Бјелојевићима више нема, а не зна се “да ли их још гдје има”. Славе Никољдан (59:261). Марушићи (к), у Биограцима, Добричу, Горњим Добрковићима, Кочерину, Љутом Доцу, Прибиновићима, Трну и Жватићу (Широки Бријег). Поријеклом су из Прибиновића. Одакле су и доселили у та мјеста. Има их у Подбору, Горњим Вишњанима и Гмићима (Прозор). У Горње Вишњане су дошли око 1855. а у Подбор око 1900. године из Гмића (189:31,33,42.49). Биограцима сви “од оних с Бухова”, а у Радишиће (Љубушки) дошли су из Мокрог код Широког Бријега (59:296,345.349). Има их и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Momir M. Marušić

      Koliko sam mogao do sada da istražim Marušići su došli sa Čeva (iznad Cetinja) u atar sela Dabovići, gde ih je naselio Knjaz Danilo, jer su se pokazali kao hrabri borci i tamo im je dao imanja da bi imao zaštitu od Turaka. Kada su došli u Daboviće, doneli su i svoju slavu Sveti Arhanđel 21. novembar, ubrzo su uzeli da slave Svetu Petku, slavu većine Bjelopavlovića, a prislavljivali su staru slavu.
      Po nekim rečima, koje se koriste u Pleme Marušića, identična su ili veoma slična sa rečima koje se koriste u Dubrovniku i Župi Dubrovačkoj. (Ovo je utvrdio i Institut za jezik Srpske akadamije nauka).
      Za sada, sam pokaušavao da dođem do Arhiva u Dubrovniku, bezuspešno, karatko vreme posete?
      Pobliže ovaj rodoslov sam objavio i pojasnio u knjigama: “Šubara moga dede” i “Besede uz gusle”.
      Tvrdim, a ako me vreme i godine posluže, svi Marušići, i oni koji su rešli u katolicizam, a našao sam Marušiće, muslimanske veroispovesti, davne 1978. godine u Prnjavoru, kod Banja Luke.
      Jedne godine, na Sajmu knjiga u Beogradu, nađem Marušića, koji živi u Zagrebu, a rodom je iz Zadra i nakon žučne rasprave nevoljno je prihvatio da vodi poreklo sa “ovog čokota”.
      Marušića ima u Zagrebu, Zadru, pkolina Šibenika, Klepci i dolina Neretve, bilo ih je u Metohiji sela (Tučepo, Dobruša, Verić – odakle i ja potičem, okolina Obilića na Kosovu, Gornji Milanovac (oni jedino slave Sv. Aranđela), Kraljevo, po Crnoj Gori, dok u Dabovićima, od nekada velikog bratstva, leti dođu dve do tri porodice.

      • Mate Marušić

        Prijatelju imaš jedan problem u teoriji,a to su ti omiški Marušići. Ima nas u 4-5 omiških sele i navodno smo tu vec 700 godina. Jesmo li tu 700 godina ne znam,ali znam da smo sigurno 400. Koristi malo familysearch stranicu i pretrazi crkvene knjige(za to ces morati nauciti prvo bosancicu jer se ona pisala po dalmaciji). Preporucio bi ti da gledaš crkvene knjige iz omiške Rogoznice i Katuna jer su vrlo očuvane,a starije su od tri stoljeće. Ja sam preko toga našao pretke u zadnjih 340 godina.

        • Миро Марушић

          И где им је прапостојбина?

        • Миро Марушић

          Босанчица је ћирилица из 13,14, и 15 века тако да господин вероватно не би имао проблем са читањем.Милош С Милојевић помиње у Италији Марши,Марућани ,што ми етимолошки блиско звучи,из племена Самићана ,а Вергилије их назива Марини ,Морављани.Главни град им се у време Вергилијево звао Морава.У Самићана је био и град Јесернија-Бојана.Можда има везе са реком Бојаном јер у 5 веку је Албанијом ,Сицилији и средишњим Италијом једно 50 год. владао српски краљ Тотило из лозе Свевладића,што би могло да качи и Дубровачку жупу у неком расељавању уз обалу.