Гркинић

15. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    О Гркинићима зна се следеће:

    Пореклом су из села Рамљана у Далмацији, тамо их је двадесетих година прошлог века било 8 кућа, док је на попису из 1948. године пописано 120 особа у 19 кућа. Матица им је у делу Рамљана званом Горњани или Горњи Рамљани, који су у ствари зимске колибе Доњих Рамљана. Један огранак има надимак Пилиповићи. Гркинићи се помињу и у Жабљу, у Шајкашкој 1879. године, и то су вероватно исељеници из Далмације. Презиме је формирано по женском претку, коју су звали Гркиња, и то је православна особа која је живела у католичком окружењу. Најстарији помен овог презимена за сада је из 1606. године у Ражанцу код Новиграда (Иван Гркинић са женом, 4 дечака и 1 девојчицом). Следећи помен је из 1662. године, када се помиње Божо Г(а)ркинић као погинуо у сукобу са Турцима на Отресу. Последњи помен ове породице у Ражанцу је из 1745.г када се пописује Стипан Гаркинић, глагољашки свештеник. Рамљански Гркинићи су највероватније пореклом из Ражанца, јер се породица више у Ражанцу не појављује. Осим Гркинића у Рамљанима се током 17. и 18.века насељавају и друге породице које воде порекло из приморског дела Равних Котара (као Бачко, Лешић, Маринчић).

    Наведени подаци су преузети из књиге Презимена далматинских Срба, аутора Александра Бачка.

    Крсна слава Гркинића је Никољдан.

  2. Горан

    Презиме Гркинић настало је од локалног надимка у Равним Котарима и приморју,тако су католици називали православне Влахе,Морлаке,који су из Далмације и Книнске крајине насељавали близу Задра и Сплита.У местима где су католици били многобројнији,и они који су исто били Морлаке порекла,православце су подругљиво звали гркина,у значењу прост брђанин,чобанин,православне вере.Дакле локални надимак православаца који су давали католици у Котарима.Нема никакве везе са женама ни са именом Гркиња које и не постоји.Дакле презиме је надимачко.

  3. Горан

    Исправка католици Морлачког тј влашког порекла у Северној Далмацији.