Grkinić

15. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Branko Todorović

    O Grkinićima zna se sledeće:

    Poreklom su iz sela Ramljana u Dalmaciji, tamo ih je dvadesetih godina prošlog veka bilo 8 kuća, dok je na popisu iz 1948. godine popisano 120 osoba u 19 kuća. Matica im je u delu Ramljana zvanom Gornjani ili Gornji Ramljani, koji su u stvari zimske kolibe Donjih Ramljana. Jedan ogranak ima nadimak Pilipovići. Grkinići se pominju i u Žablju, u Šajkaškoj 1879. godine, i to su verovatno iseljenici iz Dalmacije. Prezime je formirano po ženskom pretku, koju su zvali Grkinja, i to je pravoslavna osoba koja je živela u katoličkom okruženju. Najstariji pomen ovog prezimena za sada je iz 1606. godine u Ražancu kod Novigrada (Ivan Grkinić sa ženom, 4 dečaka i 1 devojčicom). Sledeći pomen je iz 1662. godine, kada se pominje Božo G(a)rkinić kao poginuo u sukobu sa Turcima na Otresu. Poslednji pomen ove porodice u Ražancu je iz 1745.g kada se popisuje Stipan Garkinić, glagoljaški sveštenik. Ramljanski Grkinići su najverovatnije poreklom iz Ražanca, jer se porodica više u Ražancu ne pojavljuje. Osim Grkinića u Ramljanima se tokom 17. i 18.veka naseljavaju i druge porodice koje vode poreklo iz primorskog dela Ravnih Kotara (kao Bačko, Lešić, Marinčić).

    Navedeni podaci su preuzeti iz knjige Prezimena dalmatinskih Srba, autora Aleksandra Bačka.

    Krsna slava Grkinića je Nikoljdan.

  2. Goran

    Prezime Grkinić nastalo je od lokalnog nadimka u Ravnim Kotarima i primorju,tako su katolici nazivali pravoslavne Vlahe,Morlake,koji su iz Dalmacije i Kninske krajine naseljavali blizu Zadra i Splita.U mestima gde su katolici bili mnogobrojniji,i oni koji su isto bili Morlake porekla,pravoslavce su podrugljivo zvali grkina,u značenju prost brđanin,čobanin,pravoslavne vere.Dakle lokalni nadimak pravoslavaca koji su davali katolici u Kotarima.Nema nikakve veze sa ženama ni sa imenom Grkinja koje i ne postoji.Dakle prezime je nadimačko.

  3. Goran

    Ispravka katolici Morlačkog tj vlaškog porekla u Severnoj Dalmaciji.