Порекло презимена Дебељевић

16. фебруар 2014.

коментара: 3

Презиме Дебељевић се среће у пљеваљском крају (Црна Гора).

Дебељевићи су најстарије српско братство у Глисници. Ту су дошли из Чавња пре више од 250 година. Аге су им били Коријенићи. Неки су Дебељевићи живели у Пљевљима. Доста се Дебељевића одселило у Србију, а доста задржало у Чавњу. И сада се доњи део Чавња зове Дебељевина.

Турци су убили Драга Дебељевића, јер је био развијен, снажан и леп момак. Сачекали су га (око 1860.). године) на Гњилом брду – Готовуша, на путу и убили без икаквог повода. Памте имена предака од Милана. Једна њихова линија иде: Милан – Новак – Милан. Миланови су синови: Гавро, Никола и Јован. Гавров је Дико и Михаило, а Диков Милош, Урош и Милан.

ИЗВОР: Милета Војиновић – Пљеваљски крај, прошлост и порекло становништва, 2008, приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Zoran Rankovic

    Ja zivim u Americi, i voleo bih da uspostavim kontakt sa familijom Manojla (Mike) Debeljevic koji je otisao u Ameriku pocetkom 20 weka (moje majke familija po babinoj strani). Bio bih jako zahvalan za kontakt informaciju….
    Zoran

    • Lillian Beltaos

      Dragi Zorane, moje devojacko prezime je Debeljevich…Dedino ime — iz Zaostra — je bilo Mika i on je , mislili smo, poginuo u prvom svetkom ratu, al’ to nikah niye bilo potvrdjeno i ja mislim da je pobegao u Ameriku….Zelela bi i ja da se o ovome raspitam jer sam nasla na Internetu da je Mike Debeljevich ziveo u Americi…Nije se nikad (opet)zenio ….Imao je tri sina u Zaostru: Garva, Veselina i Slobodana…Slobodan je bio najmladji i moj otac….Javi te mi se…Zivim u Kanada.. ..Pozdrav, Lilja