Порекло презимена Крчо

13. фебруар 2014.

коментара: 6

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КРЧО НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Крчо

Хаплогрупа: I1 P109 rod Дробњака

Порекло: Солун, Олово, Босна и Херцеговина

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Крчо С.

Хаплогрупа: I1 P109 rod Дробњака

Порекло: Солун, Олово, Босна и Херцеговина

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Крчо Горан 19

    Поштовани, послије десет година истраживања поново сам на почетку.Прикупио сам и направио стабло свих Крча и Николића који су живјели у Босни и упорно сам покушавао да направим везу са Колашином,све је указивало да смо из Роваца братство Срезојевић али је то ДНК анализа демантовала.Знам да смо на Крч дошли из Горњег Липова са презименом Новаковић, а по неком дједу Николи ага им је дао презиме Николић.Једни Николићи су славили Ђурђевдан а други Никољдан,од старијих сам добио увијек потврду да су обадвоји Николићи рођаци.У литератури ову фамилију је обрадио Миленко С. Филиповић ,, Биоча и Вогошћа у Босни,, .1863.год. четворица браће или роћака су добила земљу у четири села у околини Олова и ту започели нови живот.По топониму Крч је и настало презиме КРЧО. Молим вас да ми пошаљете контакт адресу Врућак ,јер сам неке познавао.На колико маркера је довољно да рођаци који су у иностранству ураде ДНК анализу. Поздрав од Крчо Горана!

  2. Синиша Јерковић

    Горане, ваши резултати показују да припадате подгрупи коју смо назвали Дробњачком, јер се највећи дио тестираних може повезати са племеном Дробњака, и његовим најважнијим дијелом Новљанима. Врућци који су вам сусједи у околини Олова такође припадају овој подгрупи. И они говоре о свом поријеклу од Колашина, али не знају старо презиме. Није искључено ни да је нека од дробњачких породица и боравила у Колашину, па одатле кренула у Босну. Ваше славе показују подударност са главним Дробњачко Новљанским славама Ђурђевданом као главној и Никољданом као прислави. Иначе Гласинац, који у ширем смислу обухвата и Олово је крајем 18, и почетком 19. вијека масовно насељен Дробњацима, па дробњачке породице чине и 3/4 његовог данашњег становништва. Постоји већ урађено стабло Новљана на основу генетских резултата на http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=472.0
    Да би могли да видимо гдје ви стојите у том стаблу морали би да тестирате 67 маркера. То би уједно потврдило 100% вашу припадност овој подгрупи.

  3. enver

    postovani
    Molim as za kontakt adresu Gorana Krce
    Enver Vrucak

  4. Бранко Тодоровић

    Не би ли од ових Крча могао бити и наш владика Лонгин Крчо, пореклом из села Крушчањ, код Олова?

  5. Горан Крчо

    Владика Лонгин јесте пореклом са Крушчања и он припада нашој фамилији Крча. Прије смо се презивали Новаковићи а доселили смо се у село Крч од Колашина.По ДНК припадампо племену Дробњака- Новљана.