Poreklo prezimena Krčo

13. februar 2014.

komentara: 6

[toggle title=”TESTIRANI KRČO NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Krčo

Haplogrupa: I1 P109 rod Drobnjaka

Poreklo: Solun, Olovo, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Krčo S.

Haplogrupa: I1 P109 rod Drobnjaka

Poreklo: Solun, Olovo, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Krčo Goran 19

    Poštovani, poslije deset godina istraživanja ponovo sam na početku.Prikupio sam i napravio stablo svih Krča i Nikolića koji su živjeli u Bosni i uporno sam pokušavao da napravim vezu sa Kolašinom,sve je ukazivalo da smo iz Rovaca bratstvo Srezojević ali je to DNK analiza demantovala.Znam da smo na Krč došli iz Gornjeg Lipova sa prezimenom Novaković, a po nekom djedu Nikoli aga im je dao prezime Nikolić.Jedni Nikolići su slavili Đurđevdan a drugi Nikoljdan,od starijih sam dobio uvijek potvrdu da su obadvoji Nikolići rođaci.U literaturi ovu familiju je obradio Milenko S. Filipović ,, Bioča i Vogošća u Bosni,, .1863.god. četvorica braće ili roćaka su dobila zemlju u četiri sela u okolini Olova i tu započeli novi život.Po toponimu Krč je i nastalo prezime KRČO. Molim vas da mi pošaljete kontakt adresu Vrućak ,jer sam neke poznavao.Na koliko markera je dovoljno da rođaci koji su u inostranstvu urade DNK analizu. Pozdrav od Krčo Gorana!

  2. Siniša Jerković

    Gorane, vaši rezultati pokazuju da pripadate podgrupi koju smo nazvali Drobnjačkom, jer se najveći dio testiranih može povezati sa plemenom Drobnjaka, i njegovim najvažnijim dijelom Novljanima. Vrućci koji su vam susjedi u okolini Olova takođe pripadaju ovoj podgrupi. I oni govore o svom porijeklu od Kolašina, ali ne znaju staro prezime. Nije isključeno ni da je neka od drobnjačkih porodica i boravila u Kolašinu, pa odatle krenula u Bosnu. Vaše slave pokazuju podudarnost sa glavnim Drobnjačko Novljanskim slavama Đurđevdanom kao glavnoj i Nikoljdanom kao prislavi. Inače Glasinac, koji u širem smislu obuhvata i Olovo je krajem 18, i početkom 19. vijeka masovno naseljen Drobnjacima, pa drobnjačke porodice čine i 3/4 njegovog današnjeg stanovništva. Postoji već urađeno stablo Novljana na osnovu genetskih rezultata na http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=472.0
    Da bi mogli da vidimo gdje vi stojite u tom stablu morali bi da testirate 67 markera. To bi ujedno potvrdilo 100% vašu pripadnost ovoj podgrupi.

  3. enver

    postovani
    Molim as za kontakt adresu Gorana Krce
    Enver Vrucak

  4. Branko Todorović

    Ne bi li od ovih Krča mogao biti i naš vladika Longin Krčo, poreklom iz sela Kruščanj, kod Olova?

  5. Goran Krčo

    Vladika Longin jeste poreklom sa Kruščanja i on pripada našoj familiji Krča. Prije smo se prezivali Novakovići a doselili smo se u selo Krč od Kolašina.Po DNK pripadampo plemenu Drobnjaka- Novljana.