Poreklo prezimena Debeljević

16. februar 2014.

komentara: 3

Prezime Debeljević se sreće u pljevaljskom kraju (Crna Gora).

Debeljevići su najstarije srpsko bratstvo u Glisnici. Tu su došli iz Čavnja pre više od 250 godina. Age su im bili Korijenići. Neki su Debeljevići živeli u Pljevljima. Dosta se Debeljevića odselilo u Srbiju, a dosta zadržalo u Čavnju. I sada se donji deo Čavnja zove Debeljevina.

Turci su ubili Draga Debeljevića, jer je bio razvijen, snažan i lep momak. Sačekali su ga (oko 1860.). godine) na Gnjilom brdu – Gotovuša, na putu i ubili bez ikakvog povoda. Pamte imena predaka od Milana. Jedna njihova linija ide: Milan – Novak – Milan. Milanovi su sinovi: Gavro, Nikola i Jovan. Gavrov je Diko i Mihailo, a Dikov Miloš, Uroš i Milan.

IZVOR: Mileta Vojinović – Pljevaljski kraj, prošlost i poreklo stanovništva, 2008, priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Zoran Rankovic

    Ja zivim u Americi, i voleo bih da uspostavim kontakt sa familijom Manojla (Mike) Debeljevic koji je otisao u Ameriku pocetkom 20 weka (moje majke familija po babinoj strani). Bio bih jako zahvalan za kontakt informaciju….
    Zoran

    • Lillian Beltaos

      Dragi Zorane, moje devojacko prezime je Debeljevich…Dedino ime — iz Zaostra — je bilo Mika i on je , mislili smo, poginuo u prvom svetkom ratu, al’ to nikah niye bilo potvrdjeno i ja mislim da je pobegao u Ameriku….Zelela bi i ja da se o ovome raspitam jer sam nasla na Internetu da je Mike Debeljevich ziveo u Americi…Nije se nikad (opet)zenio ….Imao je tri sina u Zaostru: Garva, Veselina i Slobodana…Slobodan je bio najmladji i moj otac….Javi te mi se…Zivim u Kanada.. ..Pozdrav, Lilja

      • Nemanja Debeljevic

        Postovanje da li bi neko od familije moga da mi proslijedi “drvo zivota” nase familije?
        Platio bi samo da to nabavim.