Порекло презимена, село Куте (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Куте, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

У пољу, испол села су њиве и ливаде у Великом Крижу, Малом Крижу, Башчама, Ражишћима, Брдима итд. Њиве су и изнад кућа, на темену ниске терасе, у Подашумама. Паша је изнад кућа Баковића у Страни и Врху, а паша са ситном буковом и јеловом шумом је у Црном Врху.

Положај и тип.

Куће Баковића леже на темену ниске терасе и окренуте су североистоку. Кућа Угарака и осталих леже и на темену и на страни те терасе.

Кућа има: Баковића 7, Хелеза 1, Сантра 4, Перија 4 и Угарака 14. Баковићи су одвојени од осталих кућа и ово растојање износи око 500 м, а њихове су куће једна до друге. Сантре. су, такође одвојеие од осталих кућа њивама, и то растојање износи око 300 м. Куће Сантра и Перија чине групе, а куће Угарака су у низу.

 

Порекло становништва.

Баковићи (муслимани) староседеоци су и имају своју земљу. Око 1850. год. била их је само једна кућа.

Угарци (муслимани) такође су староседеоци и имају властиту земљу. Они су живели у једној кући, у Зидинама, изнад Млакне. Тада је била „робија“ и неки Јанковић им је запалио кућу и одвео цуру; они су онда сишли на садашње место. Око 1850. год. било их је три куће.

Перије су пореклом из Грахова, где су дошли из Далмације. Њихов је дед дошао овде око 1860. год. због зулума на имање бега Кујића из Ћемалића (више Доњег Вакуфа). Изделили су се у најновије време.

Сантре су дошле из Подгаја „прије Аустрије.“

Хелез је доселио из Равног.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.