Poreklo prezimena, selo Kute (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kute, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

U polju, ispol sela su njive i livade u Velikom Križu, Malom Križu, Baščama, Ražišćima, Brdima itd. Njive su i iznad kuća, na temenu niske terase, u Podašumama. Paša je iznad kuća Bakovića u Strani i Vrhu, a paša sa sitnom bukovom i jelovom šumom je u Crnom Vrhu.

Položaj i tip.

Kuće Bakovića leže na temenu niske terase i okrenute su severoistoku. Kuća Ugaraka i ostalih leže i na temenu i na strani te terase.

Kuća ima:Bakovića 7, Heleza 1, Santra 4, Perija 4 i Ugaraka 14. Bakovići su odvojeni od ostalih kuća i ovo rastojanje iznosi oko 500 m, a njihove su kuće jedna do druge. Santre. su, takođe odvojeie od ostalih kuća njivama, i to rastojanje iznosi oko 300 m. Kuće Santra i Perija čine grupe, a kuće Ugaraka su u nizu.

 

Poreklo stanovništva.

Bakovići (muslimani) starosedeoci su i imaju svoju zemlju. Oko 1850. god. bila ih je samo jedna kuća.

Ugarci (muslimani) takođe su starosedeoci i imaju vlastitu zemlju. Oni su živeli u jednoj kući, u Zidinama, iznad Mlakne. Tada je bila „robija“ i neki Janković im je zapalio kuću i odveo curu; oni su onda sišli na sadašnje mesto. Oko 1850. god. bilo ih je tri kuće.

Perije su poreklom iz Grahova, gde su došli iz Dalmacije. Njihov je ded došao ovde oko 1860. god. zbog zuluma na imanje bega Kujića iz Ćemalića (više Donjeg Vakufa). Izdelili su se u najnovije vreme.

Santre su došle iz Podgaja „prije Austrije.“

Helez je doselio iz Ravnog.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.