Порекло презимена, село Млаква (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Млаква, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне и саобраћајне прилике.

У Млакви изнад кућа по страни су вртови са кромпирима и њиве са јечмом и пшеницом; на више је ситна букова шума и паша у Брегу. У Подгају њиве са зоби и пшеницом и вртови са купусом и кромпиром јесу у Доцу; изнад кућа, у Гају, је паша и ситна букова шума.

У Млакви од кућа је “прогон“ на више за стоку, која се гони у пашу, а низ долину је пут за поље.

Положај и тип.

У Млакви куће леже ободом између стране и равни поља и окренуте су југоистоку. У сред села је извор Точак. Куће у Подгају леже на темену ниске терасе; до кућа је извор.

У Млакви је шест кућа Лозанчића, а у Подгају је седам кућа Јозиџића. У обема групама куће су близу једна друге.

 

Порекло становништва.

Лозанчића прадед Мате био је у Врилима код бега у најму и затим је дошао у кметство у Млакву у првој половини 19. века. Мате је имао пет синова. Око 1870. год. била је једна кућа Лозанчића.

Јозиџића прадед дошао је из Конгоре у Брда и одатле у Кукавице; из Кукавица је дед прешао у Млакву и затим у Куте, на место Сантра: и из Кута су око 1865. год. дошли у Подгај. 1888. год. била је једна кућа Јозиџића и тада су се изделили. Има их одсељених у Ускопљу.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.