Цицмил

19. март 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Пошто видим да немате никаквих информација о пореклу мог презимена, написао бих оно што је мени познато.

    Цицмили су изворно из Грбља, одакле су се 1732. иселили због крвне освете. Отишли су на Столац у Пиви, па одатле даље редом у пивска села. Мој ђед је нпр из Пишча, то је село на пивској висоравни, планина Дурмитор.

    Порекло презимена није поуздано утврђено.

    По једној интересантној теорији, далеки предак је имао дугачке бркове па су га зезали вукући га за бркове и причајући Циц Миле, Циц Миле.

    По другој, то презиме смо узели када смо се иселили из Грбља како би замаскирали траг јер смо бежали од крвне освете.

    Трећу теорију је конструисао Драго Цицмил из Будве. По њој, ми смо некада били велико племе на приморју под именом Драго. У 9. веку смо изградили цркву у Котору и ту годину узели за презиме. Дакле, Цицмил тј CICMIL би требало да значи 849.годину. Међутим, 849 римским је DCCCXLIX тако да CICMIL дословно сигурно није број 849. Оно што је чињенично, то је да свако слово у презимену означава римски број. Е сад, ако би избацили прво I било би CCMIL и то би могло бити 849, мада је опет граматички несиправно.

    Шта је ту истина, а шта фикција, надајмо се да ће се временом разоткрити. Мада питање је да ли уопште постоји и теоријска могућност да се дође до правог сазнања о пореклу презимена с обзиром да је братству било у интересу да уништи све доказе који би могли да их повежу са матичним завичајем због страха од крвне освете.

    Ипак, предање није нешто материјално да би могло да се уништи, па ме мало и чуди како се историјат братства из периода Грбља није сачувао у колико-толикој мери.

  2. Branka

    Ja se prezivam Đurić.Iz Vlasenice sam,R.Srpska.Istražujući svoje pretke dođoh do popa Nikole Cicmila,koji je zbog ubistva fratra pobjegao u Stolac.Jedan sin mu je ostao tu kao domazet,ostali su se raselili po Bosni.U Stocu su Cicmili.Ostali su mijenjali prezime,pa su moji prvo bili Cvijići(po sinu Cviji),zatim Erići,zbog turske odmazde i potom Đurići.Ono što mene takođe zanima je,porijeklo popa Nikole Cicmila,tj.porijeklo Cicmila.