Cicmil

19. mart 2012.

komentara: 2

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Pošto vidim da nemate nikakvih informacija o poreklu mog prezimena, napisao bih ono što je meni poznato.

    Cicmili su izvorno iz Grblja, odakle su se 1732. iselili zbog krvne osvete. Otišli su na Stolac u Pivi, pa odatle dalje redom u pivska sela. Moj đed je npr iz Pišča, to je selo na pivskoj visoravni, planina Durmitor.

    Poreklo prezimena nije pouzdano utvrđeno.

    Po jednoj interesantnoj teoriji, daleki predak je imao dugačke brkove pa su ga zezali vukući ga za brkove i pričajući Cic Mile, Cic Mile.

    Po drugoj, to prezime smo uzeli kada smo se iselili iz Grblja kako bi zamaskirali trag jer smo bežali od krvne osvete.

    Treću teoriju je konstruisao Drago Cicmil iz Budve. Po njoj, mi smo nekada bili veliko pleme na primorju pod imenom Drago. U 9. veku smo izgradili crkvu u Kotoru i tu godinu uzeli za prezime. Dakle, Cicmil tj CICMIL bi trebalo da znači 849.godinu. Međutim, 849 rimskim je DCCCXLIX tako da CICMIL doslovno sigurno nije broj 849. Ono što je činjenično, to je da svako slovo u prezimenu označava rimski broj. E sad, ako bi izbacili prvo I bilo bi CCMIL i to bi moglo biti 849, mada je opet gramatički nesipravno.

    Šta je tu istina, a šta fikcija, nadajmo se da će se vremenom razotkriti. Mada pitanje je da li uopšte postoji i teorijska mogućnost da se dođe do pravog saznanja o poreklu prezimena s obzirom da je bratstvu bilo u interesu da uništi sve dokaze koji bi mogli da ih povežu sa matičnim zavičajem zbog straha od krvne osvete.

    Ipak, predanje nije nešto materijalno da bi moglo da se uništi, pa me malo i čudi kako se istorijat bratstva iz perioda Grblja nije sačuvao u koliko-tolikoj meri.

  2. Branka

    Ja se prezivam Đurić.Iz Vlasenice sam,R.Srpska.Istražujući svoje pretke dođoh do popa Nikole Cicmila,koji je zbog ubistva fratra pobjegao u Stolac.Jedan sin mu je ostao tu kao domazet,ostali su se raselili po Bosni.U Stocu su Cicmili.Ostali su mijenjali prezime,pa su moji prvo bili Cvijići(po sinu Cviji),zatim Erići,zbog turske odmazde i potom Đurići.Ono što mene takođe zanima je,porijeklo popa Nikole Cicmila,tj.porijeklo Cicmila.