Trninić

17. mart 2012.

komentara: 3

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Trninić – Trnjinić

    Trninići su do 90′ tih u Hrvatskoj bili najbrojniji na Baniji u Gornjoj Lovči, Komogovini i Dubici. Na Baniju su doselili iz Bosanske Krajine i možemo ih svrstati u korpus banijskih srpskih krajiških prezimena, slave Sv. Stefana i Nikolu. Potvrdu Trninića na Baniji nalazimo u toponima, na ulazu u selo Lovća nalazi se zaseok Trninići a iznad je Trninića Brdo (446 m). Prezime je nastalo od osobnog imena Trnjina i prvobitno su bili Trnjinići da bi dolaskom u zapadnije predjele ta varijanta nestala i ostali su samo Trninići.

    PORIJEKLO I ZNAČENJE PREZIMENA

    Za porijeklo Trninića nalazimo prema više izvora da su iz Stare Hercegovine preko Dalmacije, Like i Bosanske Krajine došli na Baniju i vjerovatno u ostale krajeve u zapadnoj Hrvatskoj.

    Prema popisu stanovništva Hrvatske iz 1948. godine najviše Trninića je bilo upisano u selima kostajničkog sreza: Gornja Lovča (74), Komogovina (45), Dubica (41), Svinica (12).

    Potvrdu Trninića na Baniji nalazimo u toponima na mapi 371-2-3 mjerilo 1:25000 gdje nalazimo zaseok na ulazu u selo Lovća – Trninići. Osim toga u neposrednoj blizini nalazimo brdo iznad Lovće koje se naziva Trninića Brdo (446m).

    Trninići na Baniji su uglavnom pravoslavne vjere i prema Radeki slave Svetog Stefana i Svetog Nikolu.

    Poslije egzodusa Srba iz Krajine prema zadnjim popisima stanovništva Hrvatske nalazimo da su Trninići pretežno Hrvati a često i Srbi u Dubici (20), više ih ne nalazimo u Gornjoj Lovči , Komogovini i Svinici.

    Prema prof. Bjelanoviću prezime Trninić je nastalo od ličnog imena Trnjina. Osim toga u riječnicima nalazimo i opću imenicu za »šib iz porodice ruža« trnjina = trnina.

    Potvrdu o nastanku prezimena nalazimo i u knjizi »Unac« od Petra Rađenovića gdje se navodi da su Trnjinići dobili prezime od ženskog imena Trnjina, dakle matronim.

    Trninići i Trnjinići su isto prezime, slave iste slave te razlika je samo u izgovoru. U neposrednoj blizini Drvara nalazimo toponim Trninić ili Trnjinić Brijeg, parohijsko mjesto gdje nema sumnje Trninići ili Trnjinići su starosjedioci. Više o Trninićima iz Drvara biti će opisano kasnije. U Hrvatskoj i u novijim zapisima nalazimo samo prezime Trninić.

    TRNINIĆI SA BANIJE

    Naseljevanje Trninića na Baniju

    Na Baniju Trninići dolaze sa područja podkozarja. Prema A. Milinoviću, Trninići mogu se svrstati u vrlo značajan dio srpskog stanovništva u dvorskom kraju, koji su se doselili u desetak migracionih talasa sa područja Kozare, a prije svega iz Novskog Potkozarja.

    1751- 1838 Vojna Krajina

    Najstariji zapis Trninića sa Banije nalazimo u dokumentu iz 1751.godine: „Kapetan Antun Čačković o molbama krajišnika uz tursku granicu da im se dozvoli da iz Bosne uvezu seno i ogrev, zatim o ranjavanju jednog i hvatanju drugog bosanskog Srbina, o sastanku krajišnika čije su kuće spaljene, zbog učešća u buni, o krajiškim stražama i odnosu s Turcima u Bosni“. Prema tom dokumentu u selu Lovča upisan je krajišnik Ante Trninich (Antonije Trninić). (Zrin, 30. Dec. 1751.)

    Godinu dana kasnije: „Ban Karlo Baćanj potvrđuje ili preinačuje kazne izrečene raznim prestupnicima u banskim regimentima“. U tom dokumentu pominju se Dragoe Terninich (Dragoje Trninić) i Thodor Terminich (Teodor Trninić). (Beč, 17. Nov.1752)

    Sljedeći dokument iz 1754. godine gdje nalazimo: „Saslušanje Vasilija Trninića i Nikole Čalića zbog bigamije i potajnog venčanja od strane nekog kaluđera“. (Glina, 17. Jun. 1754)

    Prema istom izvoru nalazimo i dokument iz 1755.godine: “ Potpukovnik Jelačić pukovniku Oršiću o Kijugovom pismu o svom skorom povratku u Krajinu, o buntovničkoj izjavi jednog krajišnika kao i o namjeri dvojice drugih krajišnika da ovdašnje krajiške privilegije nose u Križevačku krajinu radi čitanja i tumačenja”
    U tom dokumentu u vezi privilegija nalazimo; Blagoje Kovachevich i Jakov Terninich (Jakov Trninić). (Zrin, 11 Feb. 1755)

    U detaljnom popisu kaluđera i imovine manastira Komogovine nalazimo i popis manastirskih prnjavoraca iz 1777. godine. Tronoški prnjavorci kaluđerima su radili najmanje jedan put u nedelji dana. Namanstirski je starješina prnjavorcima i sudio za kojekave sitnice. Prema tom popisu nalazimo tabelu gdje su upisani:

    Namen der Familien
    Imena porodica Alt
    Star Geburths Ort
    Mjesto Unter vorstehenden befinden sich noch
    Među navedinima su
    Manner
    Muški Weiber
    Žene Kinder
    Djeca
    Miladin Terninich (Miladin Trninić) 48 Lovcha 1 1 4
    Iovo Terninić (Jovo Trninić) 10
    Petar Drobilo 44 Dalmatien 2 2 3
    Theodor Terninich (Teodor Trninić) 69 Lovcha 3 3 4
    Gligo Terninich (Gligo Trninić) 30
    Trivun Terninich (Trivun Trninić) 20
    Marko Terninich (Marko Trivunić) 15

    U ostavinskoj raspravi Vasilija Trninića iz Dvora, kbr. 9, koji je umro 11 Dec.1838. godine, ostavivši za sobom ženu Vasiliju rođenu Zuber i sina Stevana, utvrđeno je da njegovoj ostavinskoj masi treba vratiti aktivna potraživanja od krajišnika Sime i Ostoje Kalanje iz Zakope, Pavla i Nikole Januzovića iz Javornja, Blagoja Maljkovića iz Jamnice i Antuna Barića iz Dvora, sve u ukupnom iznosu od 7 forinti i 40 krajcara.

    Od 1897. godine do II svjetskog rata

    Prema bazi podataka Srpskog Društva «Privrednik» upisani su sljedeći pitomci sa Banije:

    1. Trninić Vaso Ikin, iz Dvora, kbr.9, upisan je 1898.godine. Povjerenici su bili Pribičević Rade i Borovac učitelj a poslodavac mu je bio Jovanović R. Pero, trgovac u Donjoj Tuzli.
    2. Trninić Petar skrbnik je naveden ujak Milić Blagojević iz Javoranja, kbr. 26, Dvor, upisan je 1900.godine. Povjerenik je naveden Vaso Durman a poslodavac mu je bio Kovács Ferenez, remenar u Subotici.
    3. Trninić Božidar Markov, iz Lovče, kbr. 64, Mečenčani, upisan je 1903.godine. Povjerenici su bili Stevo Kresojević, rav. uč. i P. Radanović a poslodavac mu je bio Engelhardz Karl, trgovac iz Osijeka.
    4. Trninić Đuro Daničin, iz Dvora, kbr.9 upisan je 1927.godine. Povjerenici su bili Dr. Barać Branko, par. Dimović Petar a poslodavac mu je bio Ljujić Dragomir, trg. kol. iz Kragujevca.
    5. Trninić Janko Vasin, iz Lovče, kbr.9, Mečenčani, upisan je 1929.godine. Povjerenici su bili Milojević Trivun, uč. i Baić Danilo a poslodavac mu je bio Winterberg Geza, gostioničar iz Bačke Topole.
    6. Trninić Dragan Jovanov, iz Komogovine, kbr.31, Mečenčani, upisan je 1931.godine. Povjerenik je bila Dabić Mara, uč., Komogovina a poslodavac mu je bio Vukov Todor, tapetar iz Sombora.
    7. Trninić Milan Simin, iz Komogovine, kbr.58, upisan je 1940.godine. Povjerenik je bio Mrazovac S. Miloš, uč., Komogovina a poslodavac mu je bio Borčić Radovan, trg. meš. iz Petrinje.

    1941 – 1945 II svjetski rat

    Iz perioda II svjetskog rata u monografiji Dvora na Uni pominje se Milan Trninić Mićo u dva dokumenta:
    • U komandnom sastavu drugog dvorskog bataljona „ Miloš Čavić“ nalazimo da je komandant bataljona bio Milan Trninić Mićo iz Komogovine, politički komesar Dušan Jandrić iz Žirovca, (ranije učitelj u Stupnici), a komadiri četa su bili Mile Dragišić i Gojko Tintor. Politički komesari četa su bili Novak Pribićević i Stevo Cvrkalj.
    • Adam Dupalo u svom radu „Protiv neprijatelja, gladi i zime u IV i V ofenzivi“ slikovito opisuje početak golgote čuvene VII Banijske divizije i impresije dolaska velikog broja izbjeglog stanovništva sa Banije: „ Na položajima ispred Bosanskog Petrovca je i cijela Sedma divizija, tu su i Krajišnici. Pristigao je i cijeli Partizanski odred Banije na čelu s komadantom Mićom Trninićem i komesarom Dušanom Jandrićem. Svima je jedinstven zadatak: zadržati napredovanje neprijatelja u pravcu Bosanskog Petrovca i tako stvoriti uslove da se iz Bosanskog Petrovca izvuče Vrhovni štab NOBJ i centralna bolnica. Otada počinje drama Sedme Banijske divizije …“

    Prema popisu civilnih žrtva II svjetskog sa područja Jugoslavije nalazimo ukupno 205 Trninića, a najviše stradalih nalazimo na Baniji: Lovća (30), Komogovina (6), Borojevići (4), Blinja (3), Slabinja (2), Utolica (2), Svinica (1), Veliki Gradac (1).

    1945 – 1991 Poslijeratni period u Jugoslaviji

    Prema prvom posljeratnom popisu u Hrvatskoj nalazimo najbrojniji roj Trninića upravo na Baniji u kostajničkom srezu gdje su popisane 182 osobe, zatim u Dvoru 8 osoba i petrinjskom srezu 5 osoba.

    Osim na Baniji značajan roj Trninića nalazimo u križevačkom srezu 64 osobe.

    Srez Mjesto Total
    Kostajnica Gornja Lovča 74
    Komogovina 45
    Dubica 41
    Svinica 12
    Borojevići 3
    Kostajnica 2
    Mečenčani 2
    Hrastovac Donji 2
    Knezovljani 1
    Dvor Dvor 8
    Petrinja Četvrtkovac 2
    Petrinja 2
    Miočinovići 1

    1991 – 1995 Građanski rat i raspad Jugoslavije

    U zadnjem građanskom ratu sa teritorije Banije prema podatcima Veritasa koji su postavljeni na internetu upisan je Trninić Ranko.

    Prezime, ime roditelja, ime Datum i mjesto rođenja Datum i mjesto nestanka Region
    TRNINIĆ, RANKO, ŽELJKO 25.06.1964 KOSTAJNICA, KOSTAJNICA 09.10.1991 BUDIČINA BANIJA

    Poslije 1995. godine popis stanovništva Hrvatske

    Prema zadnjem popisu stanovništva Hrvatske demografska slika se drastično promijenila tako da više ne nalazimo Trniniće gdje su nekada bili apsolutna većina u selima Lovća i Komogovina na Baniji a u Dubici se broj smanjio za duplo. Prema Enciklopediji Hrvatskih prezimena u današnjoj Hrvatskoj Trninići su uglavnom Hrvati, a često su i Srbi u okolini Hrvatske Kostajnice. U selu Cubincu kod Križevaca se svaki dvadeseti stanovnik prezivao Trninić. Najviše ih nalazimo u sljedećim mjestima: Zagreb (70), Rijeka (25), Hrvatskoj Dubici (20), Križevcima (20) i Belom manastiru (20) a ukupno u Hrvatskoj je upisano 380 Trninića u preko 150 domaćinstava, a zatim dalje se navodi da ih je podjednako bilo i sredinom prošlog stoljeća, uz manji pad. Prema popisu iz 1948. godine bile su popisane 463 osobe!

    TRNINIĆI i TRNJINIĆI U BOSANSKOJ KRAJINI

    Prateći migracioni smjer Trninća reverzibilnim smjerom od Banije preko Bosne do Dalmacije prvi lokalitet je Podkozarje.

    Migraciona struja stanovništva iz Dalmacije i Like, pošto je popunila nenaseljeno područje oko Unca, Grahova, Glamoča, Bosanskog Petrovca, Ključa, Jajca, Zmijanja i Vrhovina, kretala se dalje dolinom Vrbasa i Sane prema rijetko naseljenom Potkozarju i Kozari. Prvi period naseljavanja bio je odmah poslije 1700. godine. Zbog čestih graničnih ratova u prvoj polovini 18. vijeka, dolazi i do pomjeranja stanovništva iz ovih krajeva na području Banije. Talas doseljavanja bio je za vrijeme Laudonova rata 1788-1799. godine. Turska vlast poboljšava odnos prema hrišćanskom stanovništvu i 1793. godine, sultan je uveo neke povlastice za ovaj narod, tako da su mogli sami sebi da biraju narodne starješine, s tim da ih paša potvrđuje. Osim toga, određeno je da se Turci ne smiju naseljavati po hrišćanskim naseljima i da ne smiju ništa na silu uzimati od hrišćana.

    Kod stanovnika Potkozarja svježe je predanje o ovom doseljavanju iz Dalmacije i Like, preko Unca, Bosanskog Petrovca, Glamoča i Zmijanja, odnosno Vrhovine. Jedni su ostajali na zauzetim kućištima, a drugi iz istog bratstva išli i zauzimali zemlju dalje, pa su zato i ista prezimena na ovom migracionom pravcu.
    Među mnogim porodicima koje su doselili u podkozarje nalazimo i Trniniće.

    Prema istom izvoru nalazimo i podatak da su Trninići porijeklom iz sela Trnina u Kolubari.

    Ipak značajniji roj Trninića nalazimo u neposrednoj blizini Drvara u selu Trninića Brijeg. Dušan Bajić postavio je web prezentaciju Drvara gdje nalazimo prezime upisano kao Trnjinić isto tako i selo Trnjinića Brijeg. Dakle izgovorne varijante Trnjinić – Trninić. Osim toga Bajić je postavio i predanja o porijeklu Trninića – Trnjinića:

    Sveštenik Obrad Banjac zapisao je: “Parohija Trninića Brijeg dobila je to ime od vajkada tj. još od ono doba kada su naši stari Srbi doselili iz Hercegovine. Po pripovjedanju da su naši stari slušali od svojih starijih da je samo jedno pleme doselilo koje se zvalo Ozgorastovići. U ovome plemenu bio je jedan najstariji kućni starješina imenom Radan, koji se oženio nekom djevojkom kojoj je bilo ime Rokva. No poslije nekog vremena ova njegova supruga razboli se, te u bolesti ostane sakata, tako da nije već tako reći mogla makac s postelje. Rokva dopusti svome mužu da se oženi sa drugom, što je Radan i učinio, i Radan se oženi nekom djevojkom kojoj je bilo ime Trnjina. Za to je doznao tadašnji vladika, te pođe niz Bosnu i pozove sebi Radana da ga pita: kako će se on oženiti a još mu živa prva žena? Radan sve kaza što je i kako je tj. da mu je Rokva njegova supruga dopustila, jer je ona osakatila, pa ne može ni s mjesta maknuti, te joj nema ko ni izmeta (posluge) već činiti. Vladika kad je već to i Rokvu ispitao i uvjerio sa o njezinoj bolesti, onda zbilja i dopusti Radanu da se vjenča s Trnjinom. Narod pripovjeda da su sva plemena Rokvića potomstvo Rokve prve žene Radanove, a Trnjinići od Trnjine, zbog čega se i prozva Trnjinića Brijeg”.

    Stevo Trnjinić (55 g.) iz Trnjinića Brijega pričao je o svom porjeklu ovako: “Prvi doselili ovamo moj prašukunđed Vučak i to od Vrane, od mora. Vučak i brat mu Musa, kao mala djeca, bili za vrijeme rata bačeni u bježaniji. Nađu ih vojnici. Musi visila bala iz nosa. Reku mu: “Kakav je ovo musa”! Tako mu ostane to ime. Vučak kada je naselio ovamo bio jako na glasu. Imao po hiljadu ovaca i šezdeset goveda”.

    Dmitar Trnjinić-Jovetić kazivao je da su Trnjinići starinom iz Hercegovine. On je smatrao da su i Bajići postali od Trnjinića. Odavde se Trnjinići razjarali i selili na više strana kao u Dobrnju (Banja Luka), Mrčevce (Gradiška) i na druge strane. Predanje Rokvića tvrdi da su oni doselili ovamo iz Dalmacije i to iz Polače. Kao da su najprije došli u Gornje Vrtoče, pa odatle jedni iselili u Zaselak. Daco Rokvić imao u Zaselku po stotinu volova. O imenu Rokvić pričaju da je nekakva njihova baba počela da sadi rokvu. Svijet išao na to kao čudo. Ono predanje što ga je zapisao Obrad Banjac kao da govori o davnijoj prošlosti i starijem porjeklu Trnjinića i Rokvića, a ova druga predanja o kasnijoj prošlosti.

    O srodstvu Trnjinića, Rokvića i Miljevića postojalo je u Drvaru ovakvo pričanje: “Bio neki čovjek vrlo zgodan i nije imao sinova nego samo tri kćeri: Trnjinu, Rokvu i Milju”. Udade ih za tri dobra momka ali im reče: “Daću vam kćeri i sve što imam, ali morate uzeti moju slavu, Svetog Stevana”. Ovi pristanu na to a i djeca im se kasnije prozovu po materima.

    Prema istom izvoru Trnjiniće nalazimo u sljedećim selima u okolini Drvara:
    • Šipovljani: „Privedeni iz Trnjinića Brijega prije bune u kuću Danića”.
    • Vrtoče: „Prešli s Trnjinića Brijega. Zamjenili zemlju sa Sabljićima.”
    • Bastasi: „Prije 140 godina doveli su Bastašani Trnjinića iz Trnjinić Brijega da im bude kovač. Otada su stalno u toj kući kovači. Jedan odavde odselio se na Kosovo poslije 1. svjetskog rata”.
    • Boboljusci: „ Trnjinić došao prije 90 godina iz Bastasa i priženio se u kuću Karanovića”.
    • Drvar Selo: „ Trnjinići su prešli ovamo iz Trnjinića Brijega prije 160 godina“.

    Prema šematizmu pravoslavne mitropolije i arhijeceze Dabro – Bosanske uz 1882. godine i šemantizmu eparhije Pakračke iz 1892. godine. Đ. Janjatović u knjizi „Prezimena Srba u Bosni” navodi parohije gdje su upisani Trninići i Trnjinići te Krsne Slave koje slave.

    Prezime Slava Parohija Protoprezviterat
    TRNINIĆ ARHIĐ. STEFAN BASTASI UNAČKI
    TRNINIĆ ARHIĐ. STEFAN KUKULJE GRADIŠKI
    TRNINIĆ ARHIĐ. STEFAN TRNINJIĆA-BREG UNAČKI
    TRNINIĆ ARHIĐ. STEFAN VRTOČKA UNAČKI
    TRNINIĆ ĐURĐEVDAN TURJAK GRADIŠKI
    TRNINIĆ NIKOLA JASENICA KRUPSKI
    TRNJINIĆ ARHIĐ. STEFAN BOŠKOVIĆI BANJALUČKI
    TRNJINIĆ ARHIĐ. STEFAN GRADIŠKA GRADIŠKI
    TRNJINIĆ ARHIĐ. STEFAN LJUVŠA VARCARVAKUFSKI
    TRNJINIĆ ARHIĐ. STEFAN MAHOVLJANI BANJALUČKI
    TRNJINIĆ ARHIĐ. STEFAN PALANKA SANSKI MOST
    TRNJINIĆ ARHIĐ. STEFAN ŠLJIVNO BANJALUČKI
    TRNJINIĆ ĐURĐEVDAN TOMINA SANSKI MOST
    TRNJINIĆ ĐURĐEVDAN VINSKA I LIJEŠĆE DERVENTSKI
    TRNJINIĆ LAZAREVA SUBOTA BANJALUKA BANJALUČKI

    TRNINIĆI U DALMACIJI I LICI

    U Dalmaciji u okolini Benkovca nalazimo Trniniće na sljedećim loakalitetima: Kula Atlagić, Plastovo, Podosoje i Zadar. Krsna slava svih Trninića u Dalmaciji je Sveti Stefan.

    U Lici, Trniniće nalzimo u mjestu Kupirovo kod Srba gdje je 1915. Godine upisana jedna kuća.

    PRILOG 1 – TRNINIĆI BAZA PODATAKA PITOMACA SRPSKOG DRUŠTVA »PRIVREDNIK«

    Prof. dr. sc. Drago Roksandić i prof. Nikola Lunić, voditelji su istraživačkog projekta o Srpskom privrednom društvu «Privrednik» (1897. – 1946.). Društvo su osnovali Paulina i Vladimir Matijević 1897. godine. Na internetu se postavljen projekat sa popisom poduzetnika, povjerenika i pitomaca.
    ID Godina Prezime Ime Skrbnik Mjesto (adresa) Povjerenik Poslodavac
    276 1898 Trninić Vaso Ikin 9 Dvor Pribičević Rade Jovanović R. Pero, trgovac D. Tuzla
    599 1899 Trninić Vaso Ika 9 Dvor Borovac, uč. pismeno Pero P. Jovanović, trgovac Donja Tuzla
    987 1900 Trninić Petar tutor ujak Milić Blagojević 26 Javoranj, Dvor Vaso Durman, 231 K. Lapedat Vaso Durman, 23/1 K. Lapedat Kovács Ferenez, remenar Subotica
    2473 1903 Trninić Božidar Markov 64 Lovča, Mećančani Stevo Kresojević, rav. uč., P. Radanović Engelhardz Karl, trgovac Osijek
    5012 1907 Trninić Đurađ Radin Bastasi, Bos. Petrovac Srdić Todor, paroh, 14/7 Ágoston Pál, kovač, Segedin, Becsi kör ut. 25
    6013 1908 Trninić Petar Radin Bastasi, Drvar Miljuš M., 28/8 Weber Johann, krojač, Segedin
    8358 1911 Trninić Nikola Radin 157 Bastaji, Drvar M. Miljuš upr. šk. 215 Juhasz János, Segedin, kolar
    9391 1908 Trninić Ilija Radin 187 Bastaji, Drvar Milan Kosanović, učitelj Weber János, Segedin, krojač
    16285 1925 Trninić Savo Stankov 78 Kula Atlagić, Benkovac Magud Božidar paroh. Gligorijević Milutin Dunđerski Bogdan, krojač, Srbobran
    17321 1925 Trninić Milutin Lazin 4 Krasković, Slat. Drenovac Buzdumović J. Svetozar, paroh, Lotić Milorad Veličkov Milan, sarač, V. Kikinda
    17322 1925 Trninić Radovan Smiljanin 79 Krasković, Slat. Drenovac Buzdumović J. Svetozar, paroh, Grigorijević Milutin Čobanov Milan, cipelar, Srbobran
    20121 1927 Trninić Đuro Daničin 9 Dvor Dr. Barać Branko, par. Dimović Petar Ljujić Dragomir, trg. kol. Kragujevac
    20625 1929 Trninić Janko Vasin 69 Lovča, Mečenčani Milojević Trivun, uč., Baić Danilo Winterberg Geza, gostioničar, Bač. Topola
    24951 1931 Trninić Dragan Jovanov 31 Komogovina, Mečenčani Dabić Mara, uč., Komogovina Vukov Todor, tapetar, Sombor
    26998 1933 Trninić Živan Dobrivojev 44 Manđelos, Sr. Mitrovica Ranković Lazar, par., Manđelos Utvić Đoka, trg. gvož., Sombor
    28214 1935 Trninić Nikola Jankov 82 Kobaš Vojvodić Stevan, uč., Kobaš Taloši Josif, ml., kolar, Bezdan
    29817 1936 Trninić Bogdan Đorđev St. Banovci, St. Pazova Antonijević J. Emil, uč., St. Banovci Nikolić S. Nikola, trg. man., Knjaževac
    30535 1937 Trninić Čedomir Rankov 402 Sl. Kobaš Vojvodić Stevan, upr. šk., Sl. Kobaš Dajč Eugen, krojač, Novi Sad
    30654 1937 Trninić Radovan Radoslavov Laktaši, Banja Luka Ćivša Milorad, uč., Laktaši Blum Johan, užar, Nova Palanka
    30694 1937 Trninić Vlado Vidin Čardačani, Banja Luka Ćivša Milorad, uč., Laktaši Stanisavljević Dušan, užar, St. Bečej
    33870 1939 Trninić Radovan Dobrivojev 38 Manđelos, Sr. Mitrovica Ranković Lazar, par., Manđelos Despotović Ilija, kafedžija, Čačak
    34802 1940 Trninić Milan Simin 58 Komogovina, Međenčani Mrazovac S. Miloš, uč., Komogovina Borčić Radovan, trg. meš., Petrinja
    36085 1943 Trninić Milan Mirkov Perenci, Vilić selo Komesarijat za izbeglice, Beograd Puvać Lazo, krojač, Beograd, Rimska 8


    PRILOG 2 – TRNINIĆI POPIS ŽRTAVA II SVJETSKOG RATA

    Prezime Ime Ime oca Mjesto rođenja Godina
    TRNINIĆ ADAM JOSIP KOMOGOVINA 1885
    TRNINIĆ ANA SIMO TRNINIĆ BRIJEG 1900
    TRNINIĆ ANOTA STEVAN DRVAR 1912
    TRNINIĆ BLAGOJA SAVO BRVANCI 1912
    TRNINIĆ BLAŽE ĐURĐ DRVAR SELO 1900
    TRNINIĆ BLAŽO STEVAN TRNINIĆ BRIJEG 1904
    TRNINIĆ BOGDAN ĐURO TRNINIĆ BRIJEG 1916
    TRNINIĆ BOGOSLAV BLAGOJE BRVANCI 1936
    TRNINIĆ BOJA DMITAR DONJI SRB 1858
    TRNINIĆ BOJA J. LAKTAŠI 1924
    TRNINIĆ BOJA MIĆO KAMENICA 1939
    TRNINIĆ BORKO PETAR REKAVICE 1916
    TRNINIĆ BOSILJKA DUŠAN LOVČA 1926
    TRNINIĆ BOŠKO PETAR LOVČA 1906
    TRNINIĆ BOŽO MILO TRNINIĆ BRIJEG 1902
    TRNINIĆ BOŽO SAVO GORNJI RAMIĆI 1914
    TRNINIĆ BOŽO STEVAN LOVČA 1920
    TRNINIĆ BUDISLAVKA LJUBOMIR UZVEĆE 1916
    TRNINIĆ CVETIN NEGOVAN MARTINCI 1880
    TRNINIĆ CVETKO VELIMIR BRADIĆ 1911
    TRNINIĆ ČEDO RANKO SLAVONSKI KOBAŠ 1923
    TRNINIĆ DANICA ĐURO KOMOGOVINA 1942
    TRNINIĆ DESANKO DUŠAN DONJE VODIČEVO 1942
    TRNINIĆ DMITAR LAZO BARA 1880
    TRNINIĆ DRAGICA ĐURO LOVČA 1921
    TRNINIĆ DRAGICA MILOVAN LOVČA 1923
    TRNINIĆ DRAGINJA ILIJA DONJE VODIČEVO 1915
    TRNINIĆ DRAGINJA NN MRČEVCI 1870
    TRNINIĆ DRAGO DUŠAN DONJE VODIČEVO 1932
    TRNINIĆ DRAGOLJUB JOVO NOVA TOPOLA 1924
    TRNINIĆ DRAGOLJUB NN ROGOLJI 1901
    TRNINIĆ DRAGUTIN VASO DONJE VODIČEVO 1921
    TRNINIĆ DRAŽE ĐURO BOJIŠTE 1921
    TRNINIĆ DUŠAN DAMJAN BANJA LUKA 1888
    TRNINIĆ DUŠAN MIHAJLO DONJE VODIČEVO 1906
    TRNINIĆ DUŠAN MIJO LOVČA 1898
    TRNINIĆ DUŠAN STEVAN DRVAR 1911
    TRNINIĆ DUŠAN STEVAN TRNINIĆ BRIJEG 1916
    TRNINIĆ DUŠAN VID NOVA TOPOLA 1899
    TRNINIĆ ĐUJA MILAN GORINJA 1895
    TRNINIĆ ĐUKA NN BOSANSKA DUBICA 1915
    TRNINIĆ ĐULA MILAK KAMENICA 1922
    TRNINIĆ ĐURAĐ JOVAN SANSKI MOST 1925
    TRNINIĆ ĐURĐE MATIJA PRISLONICA 1923
    TRNINIĆ ĐURO GLIGO LOVČA 1892
    TRNINIĆ ĐURO JAKOV OPRŠINAC 1902
    TRNINIĆ ĐURO STANKO LOVČA 1900
    TRNINIĆ GAJO NIKOLA TRNINIĆ BRIJEG 1896
    TRNINIĆ GLIGO PETAR NOVA TOPOLA 1884
    TRNINIĆ GOJKO JOVAN SANSKI MOST 1923
    TRNINIĆ GOJKO PAJO TRNINIĆ BRIJEG 1908
    TRNINIĆ GOJKO STEVAN DRVAR 1916
    TRNINIĆ ILIJA GLIGO LOVČA 1892
    TRNINIĆ ILIJA MILE GORINJA 1895
    TRNINIĆ JANDRIJA ILIJA TRNINIĆ BRIJEG 1924
    TRNINIĆ JANDRO ILIJA TRNINIĆ BRIJEG 1927
    TRNINIĆ JANKO ANDRIJA PRNJAVOR 1871
    TRNINIĆ JOKA BLAGOJE BRVANCI 1930
    TRNINIĆ JOKA DMITAR TRNINIĆ BRIJEG 1874
    TRNINIĆ JOKA NIKOLA NOVA TOPOLA 1899
    TRNINIĆ JOKA SIMO TRNINIĆ BRIJEG 1873
    TRNINIĆ JOVAN JOVAN KAMENICA 1898
    TRNINIĆ JOVAN JOVO NOVA TOPOLA 1920
    TRNINIĆ JOVANKA Đ. LAKTAŠI 1898
    TRNINIĆ JOVAN NIKOLA DRVAR 1870
    TRNINIĆ JOVAN PETAR LOVČA 1904
    TRNINIĆ JOVAN PETAR LOVČA 1910
    TRNINIĆ JOVAN SIMA KOMOGOVINA 1890
    TRNINIĆ JOVAN SPASO GRABOVAC 1920
    TRNINIĆ JOVAN STOJAN LOVČA 1904
    TRNINIĆ JOVICA STEVAN DRVAR 1906
    TRNINIĆ JOVO ILIJA ELEZAGIĆI 1903
    TRNINIĆ JOVO JOVO BRAVSKI VAGANAC 1917
    TRNINIĆ JOVO STEVAN DRVAR 1913
    TRNINIĆ JULIKA JOVAN LOVČA 1908
    TRNINIĆ JULIKA NIKOLA BOROJEVIĆI 1901
    TRNINIĆ KATA MIĆAN SVINICA 1886
    TRNINIĆ KRISTA VASIL MAGLAJANI 1886
    TRNINIĆ LALE MILE KAMENICA 1925
    TRNINIĆ LAZAR MIHAJLO DONJE SOKOLOVO 1911
    TRNINIĆ LJUBAN MILOŠ BOROJEVIĆI 1926
    TRNINIĆ LJUBAN PETAR LOVČA 1920
    TRNINIĆ LJUBAN VASO DONJE VODIČEVO 1914
    TRNINIĆ LJUBICA MIJO LOVČA 1892
    TRNINIĆ LJUBICA PETAR BLINJA 1915
    TRNINIĆ LJUBOMIR STEVAN UZVEĆE 1893
    TRNINIĆ MARA LUKA UTOLICA 1875
    TRNINIĆ MARA SAVA ILIDŽA 1901
    TRNINIĆ MARICA MIJO BOSANSKA DUBICA 1924
    TRNINIĆ MARIJA DRAGUTIN NOVA GRADIŠKA 1902
    TRNINIĆ MARKO ĐORĐE MARTINCI 1899
    TRNINIĆ MARKO KUZMAN LOVČA 1856
    TRNINIĆ MARTA NN KAMENICA 1888
    TRNINIĆ MIĆAN VASO LOVČA 1918
    TRNINIĆ MIĆO GNJATIJE TRNINIĆ BRIJEG 1929
    TRNINIĆ MIJAILO MATIJA PRISLONICA 1921
    TRNINIĆ MILAK MIHAILO KAMENICA 1886
    TRNINIĆ MILAN DAMJEN MAGLAJANI 1922
    TRNINIĆ MILAN DAVID LAKTAŠI 1919
    TRNINIĆ MILAN DUŠAN DONJE VODIČEVO 1941
    TRNINIĆ MILAN ĐOKA STARI BANOVCI 1926
    TRNINIĆ MILAN GNJATIJE TRNINIĆ BRIJEG 1928
    TRNINIĆ MILAN JOŠO DONJE VODIČEVO 1877
    TRNINIĆ MILAN JOVAN BARA 1926
    TRNINIĆ MILAN LAZAR DRVAR SELO 1922
    TRNINIĆ MILAN LAZO DRVAR 1926
    TRNINIĆ MILAN MIHAJLO PEJIĆI 1909
    TRNINIĆ MILAN NN DONJE VODIČEVO n.a.
    TRNINIĆ MILAN OBRAD TRNINIĆ BRIJEG 1925
    TRNINIĆ MILAN OBRAD TRNINIĆ BRIJEG 1932
    TRNINIĆ MILAN PERO TRNINIĆ BRIJEG 1908
    TRNINIĆ MILAN PETAR MAHOVLJANI 1905
    TRNINIĆ MILE DUŠAN DONJE VODIČEVO 1933
    TRNINIĆ MILE GAJO TRNINIĆ BRIJEG 1920
    TRNINIĆ MILE JOVAN KAMENICA 1887
    TRNINIĆ MILE JOVAN TOMINA 1877
    TRNINIĆ MILE NIKOLA GORINJA 1884
    TRNINIĆ MILE STEVAN UTOLICA 1902
    TRNINIĆ MILICA LJUBOMIR UZVEĆE 1925
    TRNINIĆ MILICA NN RESANOVCI 1890
    TRNINIĆ MILKA DUŠAN DONJE VODIČEVO 1939
    TRNINIĆ MILKA ĐURO KOMOGOVINA 1939
    TRNINIĆ MILKA LAZAR DRVAR 1924
    TRNINIĆ MILKA LAZAR DRVAR SELO 1925
    TRNINIĆ MILORAD KOSTA DRVAR 1920
    TRNINIĆ MILOŠ NIKOLA DRVAR SELO 1915
    TRNINIĆ MILOŠ STEVAN TRNINIĆ BRIJEG 1904
    TRNINIĆ MILOVAN MARKO LOVČA 1900
    TRNINIĆ MILJA MILOŠ DONJE VODIČEVO 1918
    TRNINIĆ MILJA VID BRAVSKI VAGANAC 1926
    TRNINIĆ MIRJANA BRANKO MOŠTANICA 1920
    TRNINIĆ MIRKO LAZO BRVANCI 1927
    TRNINIĆ MIRKO MARKO LOVČA 1890
    TRNINIĆ MIRKO SAVO KREZLUK 1919
    TRNINIĆ NENAD SAVA MAGLAJANI 1912
    TRNINIĆ NIKOLA ILIJA LOVČA 1920
    TRNINIĆ NIKOLA JOŠO DONJE VODIČEVO 1900
    TRNINIĆ NIKOLA LAZA NOVI SAD 1905
    TRNINIĆ NIKOLA LAZO BOBOLJUŠCI 1904
    TRNINIĆ NIKOLA MILE GORINJA 1907
    TRNINIĆ NIKOLA MILE SLABINJA 1925
    TRNINIĆ NIKOLA MILOŠ BOROJEVIĆI 1921
    TRNINIĆ NIKOLA PAVLE KUPIROVO 1913
    TRNINIĆ NIKOLA PETAR BLINJA 1917
    TRNINIĆ NIKOLA STEVAN DRVAR 1920
    TRNINIĆ NIKOLA VASO LOVČA 1922
    TRNINIĆ NINOSLAV PETAR BLINJA 1913
    TRNINIĆ OBRAD STEVAN DRVAR 1888
    TRNINIĆ OBRAD STEVAN TRNINIĆ BRIJEG 1885
    TRNINIĆ OSTOJA DUŠAN BANJA LUKA 1921
    TRNINIĆ OSTOJA M. LAKTAŠI 1914
    TRNINIĆ OSTOJA STOJAN LAKTAŠI 1904
    TRNINIĆ PANTA TEODOR MARTINCI 1925
    TRNINIĆ PAVLIJA NN LOVČA 1892
    TRNINIĆ PERO ĐURO TRNINIĆ BRIJEG 1897
    TRNINIĆ PERO MILOŠ BOROJEVIĆI 1929
    TRNINIĆ PETAR GLIGO LOVČA 1875
    TRNINIĆ PETRA MARKO LOVČA 1898
    TRNINIĆ PETRA PETAR LOVČA 1893
    TRNINIĆ PETRA SAVO KRASKOVIĆ 1900
    TRNINIĆ PILIP MILOŠ KOMOGOVINA 1921
    TRNINIĆ RADE BOJAN VRTAČE 1917
    TRNINIĆ RADE JOVO BRAVSKI VAGANAC 1915
    TRNINIĆ RADE JOVO NOVA TOPOLA 1922
    TRNINIĆ RANKO DRAGAN SLAVONSKI KOBAŠ 1905
    TRNINIĆ SAVA JOVAN TOMINA 1875
    TRNINIĆ SAVA PETAR KUKULJE 1907
    TRNINIĆ SAVKA ŽUNO NOVI MARTINAC 1887
    TRNINIĆ SAVO ANDRIJA PERENCI 1927
    TRNINIĆ SAVO PETAR KUKULJE 1908
    TRNINIĆ SMILJA MIHAILO KAMENICA 1919
    TRNINIĆ SRETA ĐOKA STARI BANOVCI 1928
    TRNINIĆ SRETKO GOJKO TRNINIĆ BRIJEG 1929
    TRNINIĆ STAKA PEJO LAKTAŠI 1884
    TRNINIĆ STANA NIKOLA LOVČA 1903
    TRNINIĆ STANA NN VELIKI GRADAC 1900
    TRNINIĆ STANA OBRAD DRVAR 1924
    TRNINIĆ STANA OBRAD TRNINIĆ BRIJEG n.a.
    TRNINIĆ STANA PERO BOBOLJUŠCI 1910
    TRNINIĆ STANA STANKO LOVČA 1900
    TRNINIĆ STANKO ADAM KOMOGOVINA 1896
    TRNINIĆ STANKO NN LOVČA 1895
    TRNINIĆ STANKO STEVAN TRNINIĆ BRIJEG 1925
    TRNINIĆ STEVAN DMITAR TRNINIĆ BRIJEG 1892
    TRNINIĆ STEVAN PERO TRNINIĆ BRIJEG 1878
    TRNINIĆ STEVO ĐURO MAGLAJANI 1913
    TRNINIĆ STEVO MILE SLABINJA 1928
    TRNINIĆ STEVO PETAR BOJIŠTE 1923
    TRNINIĆ STEVO PETAR BOJIŠTE 1924
    TRNINIĆ STOJAN MILOVAN LOVČA 1919
    TRNINIĆ STOJA PERO SMIONICA 1914
    TRNINIĆ SVETKO GOJKO TRNINIĆ BRIJEG 1925
    TRNINIĆ TODOR OBRAD DRVAR 1926
    TRNINIĆ TOMA MILE BOJIŠTE 1914
    TRNINIĆ VASO GLIGO LOVČA 1892
    TRNINIĆ VID GLIGO NOVA TOPOLA 1920
    TRNINIĆ VITOMIR JOVAN BARA 1932
    TRNINIĆ VLADO MARKO BRAVSKI VAGANAC 1935
    TRNINIĆ VOJISLAV NN LAKTAŠI 1914
    TRNINIĆ VUČKO NN DRVAR 1859
    TRNINIĆ VUKOSAVA GOJA VRTAČE 1870
    TRNINIĆ ZORA DMITAR BARA 1926
    TRNINIĆ ZORKA LJUBOMIR UZVEĆE 1924
    TRNINIĆ ŽIVKO ĐURAĐ MAGLAJANI 1936
    TRNINIĆ ŽIVORAD DRAGOMIR UZVEĆE 1904

    Count of Mjesto rođenja
    Mjesto rođenja Total
    LOVČA 30
    TRNINIĆ BRIJEG 26
    DRVAR 14
    DONJE VODIČEVO 13
    KAMENICA 8
    NOVA TOPOLA 7
    LAKTAŠI 7
    KOMOGOVINA 6
    UZVEĆE 5
    MAGLAJANI 5
    GORINJA 4
    BOROJEVIĆI 4
    BOJIŠTE 4
    BARA 4
    BRAVSKI VAGANAC 4
    DRVAR SELO 4
    BRVANCI 4
    BLINJA 3
    MARTINCI 3
    STARI BANOVCI 2
    SLABINJA 2
    SANSKI MOST 2
    BANJA LUKA 2
    SLAVONSKI KOBAŠ 2
    TOMINA 2
    UTOLICA 2
    BOBOLJUŠCI 2
    KUKULJE 2
    PRISLONICA 2
    BOSANSKA DUBICA 2
    VRTAČE 2
    GORNJI RAMIĆI 1
    DONJI SRB 1
    SVINICA 1
    VELIKI GRADAC 1
    ROGOLJI 1
    DONJE SOKOLOVO 1
    SMIONICA 1
    BRADIĆ 1
    ELEZAGIĆI 1
    NOVI MARTINAC 1
    RESANOVCI 1
    NOVI SAD 1
    KREZLUK 1
    OPRŠINAC 1
    KUPIROVO 1
    PEJIĆI 1
    GRABOVAC 1
    PERENCI 1
    ILIDŽA 1
    KRASKOVIĆ 1
    MAHOVLJANI 1
    PRNJAVOR 1
    MOŠTANICA 1
    REKAVICE 1
    MRČEVCI 1
    NOVA GRADIŠKA 1
    Grand Total 205

    PRILOG 3 – POPIS STANOVNIŠTVA HRVATSKE IZ 1948. GODINE

    Mjesto Srez Broj popisanih osoba Broj kuća odnosno porodica Broj osoba koja nisu vlasnici kuće Ukupno osoba
    Gornja Lovča Kostajnica 74 16 0 74
    Komogovina Kostajnica 44 9 1 45
    Cubinec Križevci 41 9 2 43
    Dubica Kostajnica 36 13 5 41
    Zagreb Zagreb 28 11 1 29
    Krasković Orahovica 26 6 2 28
    Plastovo Šibenik 19 3 0 19
    Perenci Slavonska Požega 18 5 0 18
    Bukovje Križevci 5 1 7 12
    Svinica Kostajnica 12 5 0 12
    Zidina Podravska Slatina 10 1 0 10
    Dvor Dvor 7 2 1 8
    Kobaš Slavonski Slavonski Brod 8 2 0 8
    Kula Atlagić Benkovac 8 1 0 8
    Beli Manastir Beli Manastir 5 1 2 7
    Brezovljani Križevci 6 3 0 6
    Cabuna Nova Virovitica 6 1 0 6
    Dijelka Virovitica 6 1 0 6
    Benkovac Benkovac 5 1 0 5
    Ceralije Podravska Slatina 5 2 0 5
    Dubovec Donja Stubica 5 1 0 5
    Humljani Orahovica 5 1 0 5
    Jagodnak Beli Manastir 5 1 0 5
    Tenja Osijek 5 1 0 5
    Bankovci Orahovica 4 1 0 4
    Borojevići Kostajnica 3 1 0 3
    Nova Gradiška Nova Gradiška 3 1 0 3
    Osijek Osijek 2 1 1 3
    Poreč Slavonska Požega 3 1 0 3
    Sveti Petar Čvrstec Križevci 3 1 0 3
    Četvrtkovac Petrinja 0 0 2 2
    Donje Bazje Podravska Slatina 0 0 2 2
    Hrastovac Donji Kostajnica 0 0 2 2
    Kostajnica Kostajnica 2 2 0 2
    Krajna Orahovica 0 0 2 2
    Kupirovo Donji Lapac 2 1 0 2
    Kutina Kutina 2 1 0 2
    Mečenčani Kostajnica 2 1 0 2
    Petrinja Petrinja 2 1 0 2
    Tenjski Antunovac Osijek 2 1 0 2
    Dolići Krapina 0 0 1 1
    Delnice Delnice 0 0 1 1
    Goveđe Polje Daruvar 1 1 0 1
    Grubišno Polje Grubišno Polje 0 0 1 1
    Knezovljani Kostajnica 0 0 1 1
    Ludbreg Ludbreg 1 1 0 1
    Miočinovići Petrinja 0 0 1 1
    Podsreće Slavonska Požega 0 0 1 1
    Polje Krapina 0 0 1 1
    Prespa Bjelovar 0 0 1 1
    Proce Ogulin 0 0 1 1
    Varaždin Varaždin 1 1 0 1
    Vraneševci Podravska Slatina 0 0 1 1
    Žažvić Šibenik 0 0 1 1

    Srez Mjesto Total
    Kostajnica Gornja Lovča 74
    Komogovina 45
    Dubica 41
    Svinica 12
    Borojevići 3
    Kostajnica 2
    Mečenčani 2
    Hrastovac Donji 2
    Knezovljani 1
    Kostajnica Total 182
    Križevci Cubinec 43
    Bukovje 12
    Brezovljani 6
    Sveti Petar Čvrstec 3
    Križevci Total 64
    Orahovica Krasković 28
    Humljani 5
    Bankovci 4
    Krajna 2
    Orahovica Total 39
    Zagreb Zagreb 29
    Zagreb Total 29
    Slavonska Požega Perenci 18
    Poreč 3
    Podsreće 1
    Slavonska Požega Total 22
    Šibenik Plastovo 19
    Žažvić 1
    Šibenik Total 20
    Podravska Slatina Zidina 10
    Ceralije 5
    Donje Bazje 2
    Vraneševci 1
    Podravska Slatina Total 18
    Benkovac Kula Atlagić 8
    Benkovac 5
    Benkovac Total 13
    Virovitica Dijelka 6
    Cabuna Nova 6
    Virovitica Total 12
    Beli Manastir Beli Manastir 7
    Jagodnak 5
    Beli Manastir Total 12
    Osijek Tenja 5
    Osijek 3
    Tenjski Antunovac 2
    Osijek Total 10
    Dvor Dvor 8
    Dvor Total 8
    Slavonski Brod Kobaš Slavonski 8
    Slavonski Brod Total 8
    Petrinja Četvrtkovac 2
    Petrinja 2
    Miočinovići 1
    Petrinja Total 5
    Donja Stubica Dubovec 5
    Donja Stubica Total 5
    Nova Gradiška Nova Gradiška 3
    Nova Gradiška Total 3
    Donji Lapac Kupirovo 2
    Donji Lapac Total 2
    Krapina Polje 1
    Dolići 1
    Krapina Total 2
    Kutina Kutina 2
    Kutina Total 2
    Ludbreg Ludbreg 1
    Ludbreg Total 1
    Delnice Delnice 1
    Delnice Total 1
    Varaždin Varaždin 1
    Varaždin Total 1
    Bjelovar Prespa 1
    Bjelovar Total 1
    Grubišno Polje Grubišno Polje 1
    Grubišno Polje Total 1
    Ogulin Proce 1
    Ogulin Total 1
    Daruvar Goveđe Polje 1
    Daruvar Total 1
    Grand Total 463

    (Uz dopuštenje gospodina N. Menićanina)

    Istraživanje porekla i značenja prezimena sa prostora Banije – Nenad Menićanin

  2. Vojislav Ananić

    TRNINIĆI

    Postoje Trninići u Kupirovu kod Srba opština Donji Lapac. Teško je utvrditi jesu li isti sa Trninićima u Benkovcu, Kuli Atlagića itd. TRNINIĆA je različitog porijekla po mojim istraživanjima, a ima ih i kao TRNJINIĆ.

    Izvor: Petar Aškraba Zagorski

    • Aco

      Ima Trninića u Loznici,tacnije u bradićima u dolini Jadra i planine Cer. Tačnije ima više Trninića već nekoliko generacija,neki su otišli na razne strane,mnogo potomaka imaju!