Порекло презимена Рајковић

8. март 2012.

коментара: 32

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАЈКОВИЋИ

(живе у Доњој Бијелој)

Рајковићи су поријеклом из Ћеклића, одакле су се преселили у Дробњак и населили у Доњој Бијелој око 1700. године, у засеоку Добријевићима. Први се доселио Пајван Рајковић. У Бијелој су живјели у комшилуку са Гвозденовићима. Ово није бројно братство и никада их није било више од три куће.

Тома Филипов, ратник из балканских и Првог свјетског рата, у НОР-у је од првих устаничких дана. У свим борбама се истицао личном храброшћу. Био је омиљен међу борцима. Није хтио да изостане иза млађих бораца, него је са њима раме уз раме или чак испред њих јуришао на неприајтељске бункере. Погинуо је као борац Петог батаљона Четврте пролетерске црногорске бригаде децембра 1942. године код Дувна.

Новица Савов и Милош су били припадници НОП-а у чијим су јединицама и погинули (Новица код Сарајева 1944. године, а Милош приликом ослобођења Београда 1945. године).

Рајковићи су, као и Гвозденовићи, доласком у Дробњак, узели за своју крсну славу Ђурђевдан, племенску славу, а прислуживали су Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (32)

Одговорите

32 коментара

  1. Војислав Ананић

    РАЈКОВИЋ (п,м). Рајковлћи (п), требињска средњовјековна властелинска породица. Један од утицајних властелина из Требиња кога су Дубровчани настојали да придобију за себе у вези са присвајањем дијела Конавала (који се почетком 15. вијека налазио у посједу Радослава Павловића) био је и Радивој Рајковић. Осим Радивоја, извори помињу и Бјелана Рајковића. Ова двојица су “могли бити браћа или чак отац и син” (65:67). Породица овог презимена има настањених у Требињу и сусједним Мостаћима. Старином су из Косијера (Цетиње). У Мостаће су доселили почетком 19. вијека. Славе Ђурђевдан. Рајковићи се помињу и у Јасењанима код Мостара. Поријеклом су из Колојана у Доњем Храсну. У Јасењане су дошли 1690. године. Славе Јовањдан (155:701). Рајковићи (м) су настањени у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Lazar

    Zdravo ja sam Rajkovic prezime je uzela moja baba kada se udala za mog dedu on je dosao u kucu iz Prugova
    Od dedine strane znam samo otca Milos Rajkovic

    Ako neko ima malo vremena da odgovori i ako zna nesto tu sam

    Hvala unapred

  3. Verica

    Jel realno da postoje Rajkovici samo po CG? Moji su inace iz Istocne Srbije i do sad nisam cula nikad moje pretke da su spominjali bilo kakvu seobu iz CG u Srbiju tako da mi ovaj clanak deluje ako nista drugo ono nepotpun. Inace nasa porodica je to prezime Rajkovic uzela od nekog cukun cukun cukun dede koji se zvao Rajko, pa se cela porodica prezivala Rajkovic dok se nije rodio moj deda koga je baba da zabiberi familiji u crkvi upisala kao Vuckovica ( po rodjenom Rajkovom bratu Vucku) sto su otkrili svi u kuci tek kad je posao u skolu. Tako da realno za moje prezime Vuckovic nemam kakav rodoslov da trazim jer je novo ali zato me zanima dalja loza mojih pretaka koji su bili Rajkovic. A s CG nemamo nista.

    • Бранко Тодоровић

      Наравно да није. Рајковић је патронимско презиме, настало по мушком имену Рајко. Има их свуда где има Срба и нису сви један род.

  4. Miodrag Rajkovic

    Brate ja sam Rajkovic,i Rajkovici su crnogorci nikakvi srbi i tako nesto zapmatite svi.Pozz od Rajkovica.

  5. Zvonko Rajkovic

    Mi smo iz sela Brezojevice kod Plava, ima par kuća u susednom selu Pepiće.
    Po jednoj legendi doselili smo se iz sela Vržogrmac kod Danilovgrada. Iz Bjelopavlića. Druga priča je da smo starosedeoci na području Plava i Murine. Za obe ima nekih dokaza….
    Slava Sveti Vračevi

    • Dušan Živković

      Israzivanjem svog porekla dosao sam do podatka da su Rajkovici starinom iz z.Hercegovine odatle su se naselili u Mesto Brezojevica,a nakon toga u mesto Mezgale-Šekular gde su promenili prezime Rajković u Portić.Nakon sukoba sa Vasojevićima prelaze u Metohiju Gorazdevac,a kasnije u mesto Ljubozda opština Istok.Tu menjaju prezime u Dakić,1880 godine sele se u Toplicu i tu obitavaju do 1913,iste godine vracaju se u Ljubozdu sa prezimenom Živković.Slava Sveti Vračevi

      • Неша

        Поздрав за рођака, ја сам по мајци из Рајковића, данас Радивојевићи из љубожде, рођаци са Живковић, исту ту историју сам нашао, интересантно би било да нађемо рођаке из Даниловграда. У сајт порекло сам наишао да су пореклом Рајковић из сјенице I2a, било би лепо то потрудити.

    • Drago Rajković

      Žao mi je što se ne poznajemo.

    • Nataša Nikolić

      Poštovani,moj otac je Zaharije Rajković iz Plava. Tražim kontakt sa porodicom. Molim da mi pomogne ukoliko znate nekog od mojih srodnika po ocu.

  6. зоран

    rajkovića ima i u okolini niša(donje Međurovo,Lalinac,Matejevac;Knez selo,Donja Trnava kao i u samom Nišu i nisu u srodstvu
    moji rajkovići u niš došli iz prištine (a poreklom iz hercegovine došli kao stakići prezime po rajku stakiću dedinom ocu)
    Otac 48-49 a za njim svi ostali,mnogi rasejani po srbiji