Poreklo prezimena Rajković

8. mart 2012.

komentara: 33

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RAJKOVIĆI

(žive u Donjoj Bijeloj)

Rajkovići su porijeklom iz Ćeklića, odakle su se preselili u Drobnjak i naselili u Donjoj Bijeloj oko 1700. godine, u zaseoku Dobrijevićima. Prvi se doselio Pajvan Rajković. U Bijeloj su živjeli u komšiluku sa Gvozdenovićima. Ovo nije brojno bratstvo i nikada ih nije bilo više od tri kuće.

Toma Filipov, ratnik iz balkanskih i Prvog svjetskog rata, u NOR-u je od prvih ustaničkih dana. U svim borbama se isticao ličnom hrabrošću. Bio je omiljen među borcima. Nije htio da izostane iza mlađih boraca, nego je sa njima rame uz rame ili čak ispred njih jurišao na nepriajteljske bunkere. Poginuo je kao borac Petog bataljona Četvrte proleterske crnogorske brigade decembra 1942. godine kod Duvna.

Novica Savov i Miloš su bili pripadnici NOP-a u čijim su jedinicama i poginuli (Novica kod Sarajeva 1944. godine, a Miloš prilikom oslobođenja Beograda 1945. godine).

Rajkovići su, kao i Gvozdenovići, dolaskom u Drobnjak, uzeli za svoju krsnu slavu Đurđevdan, plemensku slavu, a prisluživali su Nikoljdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (33)

Odgovorite

33 komentara

  1. Vojislav Ananić

    RAJKOVIĆ (p,m). Rajkovlći (p), trebinjska srednjovjekovna vlastelinska porodica. Jedan od uticajnih vlastelina iz Trebinja koga su Dubrovčani nastojali da pridobiju za sebe u vezi sa prisvajanjem dijela Konavala (koji se početkom 15. vijeka nalazio u posjedu Radoslava Pavlovića) bio je i Radivoj Rajković. Osim Radivoja, izvori pominju i Bjelana Rajkovića. Ova dvojica su “mogli biti braća ili čak otac i sin” (65:67). Porodica ovog prezimena ima nastanjenih u Trebinju i susjednim Mostaćima. Starinom su iz Kosijera (Cetinje). U Mostaće su doselili početkom 19. vijeka. Slave Đurđevdan. Rajkovići se pominju i u Jasenjanima kod Mostara. Porijeklom su iz Kolojana u Donjem Hrasnu. U Jasenjane su došli 1690. godine. Slave Jovanjdan (155:701). Rajkovići (m) su nastanjeni u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Lazar

    Zdravo ja sam Rajkovic prezime je uzela moja baba kada se udala za mog dedu on je dosao u kucu iz Prugova
    Od dedine strane znam samo otca Milos Rajkovic

    Ako neko ima malo vremena da odgovori i ako zna nesto tu sam

    Hvala unapred

  3. Verica

    Jel realno da postoje Rajkovici samo po CG? Moji su inace iz Istocne Srbije i do sad nisam cula nikad moje pretke da su spominjali bilo kakvu seobu iz CG u Srbiju tako da mi ovaj clanak deluje ako nista drugo ono nepotpun. Inace nasa porodica je to prezime Rajkovic uzela od nekog cukun cukun cukun dede koji se zvao Rajko, pa se cela porodica prezivala Rajkovic dok se nije rodio moj deda koga je baba da zabiberi familiji u crkvi upisala kao Vuckovica ( po rodjenom Rajkovom bratu Vucku) sto su otkrili svi u kuci tek kad je posao u skolu. Tako da realno za moje prezime Vuckovic nemam kakav rodoslov da trazim jer je novo ali zato me zanima dalja loza mojih pretaka koji su bili Rajkovic. A s CG nemamo nista.

    • Branko Todorović

      Naravno da nije. Rajković je patronimsko prezime, nastalo po muškom imenu Rajko. Ima ih svuda gde ima Srba i nisu svi jedan rod.

  4. Miodrag Rajkovic

    Brate ja sam Rajkovic,i Rajkovici su crnogorci nikakvi srbi i tako nesto zapmatite svi.Pozz od Rajkovica.

  5. Zvonko Rajkovic

    Mi smo iz sela Brezojevice kod Plava, ima par kuća u susednom selu Pepiće.
    Po jednoj legendi doselili smo se iz sela Vržogrmac kod Danilovgrada. Iz Bjelopavlića. Druga priča je da smo starosedeoci na području Plava i Murine. Za obe ima nekih dokaza….
    Slava Sveti Vračevi

    • Dušan Živković

      Israzivanjem svog porekla dosao sam do podatka da su Rajkovici starinom iz z.Hercegovine odatle su se naselili u Mesto Brezojevica,a nakon toga u mesto Mezgale-Šekular gde su promenili prezime Rajković u Portić.Nakon sukoba sa Vasojevićima prelaze u Metohiju Gorazdevac,a kasnije u mesto Ljubozda opština Istok.Tu menjaju prezime u Dakić,1880 godine sele se u Toplicu i tu obitavaju do 1913,iste godine vracaju se u Ljubozdu sa prezimenom Živković.Slava Sveti Vračevi

      • Neša

        Pozdrav za rođaka, ja sam po majci iz Rajkovića, danas Radivojevići iz ljubožde, rođaci sa Živković, istu tu istoriju sam našao, interesantno bi bilo da nađemo rođake iz Danilovgrada. U sajt poreklo sam naišao da su poreklom Rajković iz sjenice I2a, bilo bi lepo to potruditi.

    • Drago Rajković

      Žao mi je što se ne poznajemo.

    • Nataša Nikolić

      Poštovani,moj otac je Zaharije Rajković iz Plava. Tražim kontakt sa porodicom. Molim da mi pomogne ukoliko znate nekog od mojih srodnika po ocu.

  6. zoran

    rajkovića ima i u okolini niša(donje Međurovo,Lalinac,Matejevac;Knez selo,Donja Trnava kao i u samom Nišu i nisu u srodstvu
    moji rajkovići u niš došli iz prištine (a poreklom iz hercegovine došli kao stakići prezime po rajku stakiću dedinom ocu)
    Otac 48-49 a za njim svi ostali,mnogi rasejani po srbiji

    • Milić Vučić

      Poštovani, izneću Vam ukratko deo istraživanja porekla moje porodice.
      Naime DNK-a analizom Biološkog fakulteta u Beogradu, potvrđeno je za sada, da se dole navedene porodice pripadaju plemenu Bjelopavlići (E-V 13 ) i razlikuju samo na 1 markeru (1/23):

      -Vučić, Crkolez , Istok Peć , slava Petkovsan
      -Protić, Peć, Jovanjdan
      -Radomirović, Vinica, Vučitrn, Petkovdan
      -Mladenović, Klokočevac, Majdanpek ,Mitrovdan, i
      -Rajković, Negotin, Đurđevdan

      Deo mojeg bratstva Vučić, nekad a neki u Kragujevcu i sada koriste prezime Milić iz za sada neutvrđenog razloga.

      Daljim istraživanjem navedenih porodica, došao sam do zaključka da su se krajem 18 ili početkom 19 veka braća uz prikrivanje migracione maršute i svog identiteta razišla na razne strane. Za Vučiće, Radomiroviće i Mladenoviće, postoje neki tragovi kraćeg boravka u Raškom okrugu i Ibarskom Kolašinu ( selo Zupče, Zubin Potok) Neki tragovi navode na vezu naših porodica sa delom brtstva Krsmanović, Kasalović, Brakočević ali analiza do sada DNK ispitanih predstavnika ovih porodica se ne poklapaju.

      Činjenice nepobitno govore o boravku naših predaka na prostoru oko manastira Ostrog.
      Prezime i slava su bitni pri istraživanju ali kao i u ovom slučaju su promenjive kategorije i bez DNK-a analize mogu da odvedu na pgrešan trag.
      Nekom ovo možda može pomoći u razjašnjavanju svog porekla i izradi rodoslova i ukoliko imate slični saznanja pišite ili se javite ( mejl, Fb, ili na mob 060 0330874 )da razjasnimo činjenice i nepotvrđene priče.