Порекло презимена Рајковић

8. март 2012.

коментара: 32

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАЈКОВИЋИ

(живе у Доњој Бијелој)

Рајковићи су поријеклом из Ћеклића, одакле су се преселили у Дробњак и населили у Доњој Бијелој око 1700. године, у засеоку Добријевићима. Први се доселио Пајван Рајковић. У Бијелој су живјели у комшилуку са Гвозденовићима. Ово није бројно братство и никада их није било више од три куће.

Тома Филипов, ратник из балканских и Првог свјетског рата, у НОР-у је од првих устаничких дана. У свим борбама се истицао личном храброшћу. Био је омиљен међу борцима. Није хтио да изостане иза млађих бораца, него је са њима раме уз раме или чак испред њих јуришао на неприајтељске бункере. Погинуо је као борац Петог батаљона Четврте пролетерске црногорске бригаде децембра 1942. године код Дувна.

Новица Савов и Милош су били припадници НОП-а у чијим су јединицама и погинули (Новица код Сарајева 1944. године, а Милош приликом ослобођења Београда 1945. године).

Рајковићи су, као и Гвозденовићи, доласком у Дробњак, узели за своју крсну славу Ђурђевдан, племенску славу, а прислуживали су Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (32)

Одговорите

32 коментара

  1. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Рајковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Рајковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Гунцате
    -Зеоке
    -Јунковац
    -Лазаревац

  2. Nenad Rajkovic

    Neznam da li je ovo tacno sto ovde pise ali je sigurno nekompletno jer Rajkovica ima u selu Mihajlovac kod Smedereva skoro celo selo a i u okolini Svilajnca u okolnim selima. Neznam njihovo poreklo i jako me zanima jer sam i ja jedan od njih.

  3. Moje poreklo je sa Banije ,deda Tanasije Rajkovic iz sela Lovca (Gornja Donja I Srednja ) Kostajnicki srez ( nekad Sisacki) rodjen 1892 i baba Draginja devojacko prezime Maljkovic rodjena 1894,deda je imao cetvero brace i tri sestre a baba dve sestyre i brata Djuru, deda 1922 kao dobrovoljac Blazeno-pocivseg kralja Aleksandra dobija kolonizaciju u Vojvodinu-Banat okolina Vrsca,inace svi Rajkovici slave krsnu slavu Sveti Kirijak-Otselnik Miholjdan.
    Neznam kako i kada su i odakle dosli u Vojnu Krajinu ali ima vise podataka i verzija i neznam koja je tacna. Toliko.

    • Sasa Rajkovic

      Moj otac, deda, pradeda su rodjeni u selu Lovča, ali su kolonizirani 1946.u Baranju, a dedina braca u Tenje. Slavimo Miholjdan, boleo bih da stupimo u neki kontakt.
      Ja zivim u okolini Beograda.

      • Mira Rajkovic

        Sasa, Ja sam snaja od Petar Rajkovic (kome ste odgovorili komentaru) Nadji me na facebook (jedina sam u Sydney, Australia). Imamo grupa na facebook o Rajkovica. Napravili smo porodicnu stablu, sigurno da smo nekavi rod. Pozz iz Sydney

      • Damir Rajković

        Saša, ja živim u Tenji, a otac mi je rođen u Lovči. Možda su ti deda i tata živjeli u Jagodnjaku u Baranji?

  4. Војислав Ананић

    Поздрав земљаче! И моји су са Баније, село Папићи код Суње и Костајнице. Такође су 1920. дошли у Банат, у село Александрово код Зрењанина, које је и основано 1922. Колико је мени познато, а и по књизи Вука Шибалића “Дробњак и породице у Дробњаку”, РАЈКОВИЋИ су из Дробњака, где сви славе Ђурђевдан. Можда ће ти неко знати рећи и више, поготово због Крсне славе Михољдана. Обрати се Петру Демићу. Он сигурно зна више.

  5. Mira Jovic

    Ja sam Mira Jovic, moj djed je Djuro Maljkovic iz Donje Lovce .Pricao mi je za rodbinu u Vrscu, Rajkovice. Pozdrav Rajkovicima, javite se.

  6. Miloš Rajković;

    Poštovanje,

    ja sam Miloš Rajković, i moja porodica je iz Republike Srpske i naša slava je sveti Stefan, tako da ne bih rekao da su samo dve slave u pitanju. Verovatno se tokom vremena promenilo.

  7. Милорад Богдановић

    За др Рајковић родом из Србије, сада у Републици Србској, слава Никољдан

    Никола Рајковић спомиње се као екмешчија 1829 године, рођен у селу Равној Гори, код Ужица
    Препис: Разна дела Јевте Поповића, свеска трећа, Милошијада, стр. 292, у Будиму 1829

    На списку страних поданика у срезу моравичком, датирано 24.новембра 1837, под бр. 36. налази се Лазар Рајковић, екмешчија, дошао у Ивањицу пре једну годину из Турске (вјероватно Ужица м.пр.), ожењен, има двоје дјеце.
    Препис: Др Тихомир Р. Ђорђевић, Архивска грађа за насеља у Србији, Београд-Земун, 1926, стр. 552

  8. Дејан Рајковић

    Рајковићи живе и у околини Шапца, село Мишар, и славе Светог Стефана. Начуо сам да их има и у другим местима западне Србије, у околини Ваљева, Мионице…

  9. Dragan Rajkovic

    Pozdrav Rajkovici ima nas i u Grabovcu kod Obrenovca slavimo Nikoljdan kazu da vodimo poreklo iz Bugarske

  10. Велибор Рајковић

    Мој прадеда Лаза Рајковић је дошао у Београд из Бечеја крајем XIX века. У Бечеј смо се доселили у једној од великих сеоба и славимо Светог Николу. Знамо да потичемо из Пљеваља.