Порекло презимена Рајковић

8. марта 2012.

коментара: 17

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАЈКОВИЋИ

(живе у Доњој Бијелој)

Рајковићи су поријеклом из Ћеклића, одакле су се преселили у Дробњак и населили у Доњој Бијелој око 1700. године, у засеоку Добријевићима. Први се доселио Пајван Рајковић. У Бијелој су живјели у комшилуку са Гвозденовићима. Ово није бројно братство и никада их није било више од три куће.

Тома Филипов, ратник из балканских и Првог свјетског рата, у НОР-у је од првих устаничких дана. У свим борбама се истицао личном храброшћу. Био је омиљен међу борцима. Није хтио да изостане иза млађих бораца, него је са њима раме уз раме или чак испред њих јуришао на неприајтељске бункере. Погинуо је као борац Петог батаљона Четврте пролетерске црногорске бригаде децембра 1942. године код Дувна.

Новица Савов и Милош су били припадници НОП-а у чијим су јединицама и погинули (Новица код Сарајева 1944. године, а Милош приликом ослобођења Београда 1945. године).

Рајковићи су, као и Гвозденовићи, доласком у Дробњак, узели за своју крсну славу Ђурђевдан, племенску славу, а прислуживали су Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

 1. Војислав Ананић

  РАЈКОВИЋ (п,м). Рајковлћи (п), требињска средњовјековна властелинска породица. Један од утицајних властелина из Требиња кога су Дубровчани настојали да придобију за себе у вези са присвајањем дијела Конавала (који се почетком 15. вијека налазио у посједу Радослава Павловића) био је и Радивој Рајковић. Осим Радивоја, извори помињу и Бјелана Рајковића. Ова двојица су “могли бити браћа или чак отац и син” (65:67). Породица овог презимена има настањених у Требињу и сусједним Мостаћима. Старином су из Косијера (Цетиње). У Мостаће су доселили почетком 19. вијека. Славе Ђурђевдан. Рајковићи се помињу и у Јасењанима код Мостара. Поријеклом су из Колојана у Доњем Храсну. У Јасењане су дошли 1690. године. Славе Јовањдан (155:701). Рајковићи (м) су настањени у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 2. Lazar

  Zdravo ja sam Rajkovic prezime je uzela moja baba kada se udala za mog dedu on je dosao u kucu iz Prugova
  Od dedine strane znam samo otca Milos Rajkovic

  Ako neko ima malo vremena da odgovori i ako zna nesto tu sam

  Hvala unapred