Рајановић

8. март 2012.

коментара: 1

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Борислав Рајановић

    Презиме Рајановић је ријетко, помиње се први пут у 14. вијеку у которским и дубровачким архивама.

    Браћа Рајановић трговали су са Которанима и постоје записи о кредитима које су узимали у од тамошњих лихвара, а које су послије враћали доносећи производе из унутрашњости (дрво, мед, коже и слично). Дубровачке архиве помињу у дрвету и касније сликању вјешта Вукца Рајановића… Сви су они дошли у те крајеве из унутрашњости, путем који је водио ка Котору и Дубровнику из насеља које је касније добило име Пљевља,

    Код данашњег масеља Матаруге, на граници Србије и Црне Горе, налази се брдо Рајановица, које је добило име по братству Рајановића, или је братство добило име по том брду?

    По надирању Турака ка Пљевљима и даље ка Босни, православни живаљ, па и Рајановићи, уклонио су се од тдашњег царског пута мало сјеверније, ка Новој Вароши, гдје је и данас највећа концентрација Рајановића.

    Дио Рајановића током времена прешао је у централну Србију а дио у Босну (Сарајево). Данас се ту и тамо могу наћи чак и дуж јадранске обале, али то је вјероватно сеоба услијед удаје / женидбе.

    Један од познатијих Рајановића био је покојни Рајко Рајановић, предртатни предсједник општине Нова Варош и првоборац, Мирко Рајановић, замјеник директора ПТТ Србије иу првоборац, мученик Димитрије Рајановић, протојереј из Нишића код Сарајева, убијен 1941, и читав низ образованих људи. Иначе у старо вријеме Рајановићи су били занатлије: столари, пекари. Било је и учитеља и трговаца. Данас их има и у Америци, Аустралији и Великој Британији. Сеобе.