Rajanović

8. mart 2012.

komentara: 1

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Borislav Rajanović

    Prezime Rajanović je rijetko, pominje se prvi put u 14. vijeku u kotorskim i dubrovačkim arhivama.

    Braća Rajanović trgovali su sa Kotoranima i postoje zapisi o kreditima koje su uzimali u od tamošnjih lihvara, a koje su poslije vraćali donoseći proizvode iz unutrašnjosti (drvo, med, kože i slično). Dubrovačke arhive pominju u drvetu i kasnije slikanju vješta Vukca Rajanovića… Svi su oni došli u te krajeve iz unutrašnjosti, putem koji je vodio ka Kotoru i Dubrovniku iz naselja koje je kasnije dobilo ime Pljevlja,

    Kod današnjeg maselja Mataruge, na granici Srbije i Crne Gore, nalazi se brdo Rajanovica, koje je dobilo ime po bratstvu Rajanovića, ili je bratstvo dobilo ime po tom brdu?

    Po nadiranju Turaka ka Pljevljima i dalje ka Bosni, pravoslavni živalj, pa i Rajanovići, uklonio su se od tdašnjeg carskog puta malo sjevernije, ka Novoj Varoši, gdje je i danas najveća koncentracija Rajanovića.

    Dio Rajanovića tokom vremena prešao je u centralnu Srbiju a dio u Bosnu (Sarajevo). Danas se tu i tamo mogu naći čak i duž jadranske obale, ali to je vjerovatno seoba uslijed udaje / ženidbe.

    Jedan od poznatijih Rajanovića bio je pokojni Rajko Rajanović, predrtatni predsjednik opštine Nova Varoš i prvoborac, Mirko Rajanović, zamjenik direktora PTT Srbije iu prvoborac, mučenik Dimitrije Rajanović, protojerej iz Nišića kod Sarajeva, ubijen 1941, i čitav niz obrazovanih ljudi. Inače u staro vrijeme Rajanovići su bili zanatlije: stolari, pekari. Bilo je i učitelja i trgovaca. Danas ih ima i u Americi, Australiji i Velikoj Britaniji. Seobe.