Порекло презимена Радојчић

8. март 2012.

коментара: 61

Презиме Радојчић среће се у разним областима. Вредан прилог о овом презимену послао је наш сарадник из Палића Мирослав Радојчић:

Према неким изворима Радојчићи потичу са Косова и Метохије из Пећи. Ту причу сам чуо и од мог деде негде 1975, а касније се та прича ( са појавом интернета ) и потврдила. Према неким изворима један део Радојчића је кренуо са Арсенијем Чарнојевићем у великој сеоби Срба према северу. Верзија може бити тачна јер Радојчића има у целој Србији од Крагујевца, Београда, Новог Сада, Кикинде, а ја сам лично упознао 1983. године једну породицу која се презива Радојчић у Ужгороду, тада СССР а данас Украјина. Нико од њих није знао да ми објасни одакле су пореклом. Радојчића је некад пуно било у Добоју и околини, Маглају, у Костајници, у околини Дрежнице, Осијека (чак има и места која се зову Радојчићи). Радојчићи су у ова места стигли као граничари у време ширења турског царства.

Моја породица потиче из Велике Кикинде. Слава нам је Свети Јован. У књизи Јована Ердељановића “Срби у Банату” пише да је слава Радојчића Свети Архангел Михаил. Мој деда и његов рођени брат који је отишао у Америку 1908. су славили Светог Јована. Мислим да имам објашњење за то али о томе неки други пут.

Неки од познатијих Радојчића:

Никола ( историчар ) рођен у Кузмину и његов син Светозар ( историчар уметности ) рођен у Сремским Карловцима,

Василија ( певачица изворне и народне музике ) рођена у Крагујевцу,

Мирослав ( новинар ) рођен у Сарајеву.

Надам се да сам бар мало допринео одличном сајту “Порекло”.

Мирослав Радојчић

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (61)

Одговорите

61 коментара

  1. Dejan Radojcic

    Postovani,
    moj djeda Gojko Radojcic iz sela prisjeka gdje su sve bili Radojcici,padina planine Grmec, blizina grada Kljuc, sada federacija Bosne I Hercegovine.
    Krsna slava nam je Sveti Nikola.

  2. Radojcic Milivoje

    Moja je famelija iz Sekovica R.Srpska
    Ima jos Radojcica u Sekovicima i svi slavimo Sv. Arhangela

  3. Nataša Jabukić

    Poštovani, moj pradeda je bio Jovan Radojčić iz V.Kikinde, slavili su Sv.Jovana. Bio je činovnik, poštar, službovao u Beogradu. Njegova supruga, moja prabaka je bila iz porodice Otoranov. Nažalost nije mi poznato kako je preminuo i gde je sahranjen.

  4. Славко Радојчић

    Поздрав свима. Има ли нових сазнања? Ја сам рођен у Панчеву.Отац Миле, деда Душан, прадеда Михајло са Борика ,општина Рогатица (Република Српска). Славимо Ђурђиц. Био бих захвалан за више информација.

    • Anđela

      Zdravo moja baka Verica Radojčić(udata Horvat) je prva generacija rođena u Beogradu, majka joj je Mađarica( Moldovan), a otac Stevan Radojčić iz Kikinde. Oni su takodje obeležavali sv. Jovana. Nisam u kontaktu sa porodicom iz Kikinde, a volela bih da jesam.

  5. Goran Radojčić

    Moji su preci Radojčići iz okoline Doboja, selo Jošava. Tu postoji i obližnje selo Radojčići mada se i u Jošavi većina tako preziva. Po priči mog pradede naseljeni smo iz Crne Gore, planinskog dela Pljevalja-Žabljaka u vreme vladavine Turaka. Bilo je u toj porodici mnogo sinova pa su odlučili da se zbog malog imanja rasele. Jedan brat u Boku, jedan u Srbiju na Rudnik ( Gornji Milanovac), ostali po raznim delovima Srbije a moj predak u Doboj, tj okolinu. Postoji velika razlika između Radojčića u zavisnosti od naglaska: rAdojčići su hercegovci i sasvim druga porodica a moji su radojčići ( ravno, bez naglašavanja, tj prvo a slovo se izgovara duže). Mi slavimo Sv. Nikolu ( zimskog). Prezime Radojičić nije niukakvom rodu sa nama Radojčićima. Isto tako ni Radojčići iz severne Bačke ( Bajmok npr ) i Banata koji slave druge slave ( najčešće Sv. Arhanđela) nisu sa nama istog porekla i krvi.

    • Свјетлана

      Поздрав рођаче или куме, мој дјед је био Миливоје, а прадјед Недељко и прабаба Лукијана. Из Јошаве. И ја сам чула прилу о доласку из ЦГ наводно Никшић. Слава Свети Никола

  6. Saša Radojčić

    poreklom iz istočne Slavonije selo Dalj.
    Krsna Slava Sv.Đorđe Velikomučenik.
    u Dalju još ima Radojčića ( moj brat od strica) i om naše loze i još jedna loza Radojčić.
    A ovde u Australiji ima više loza Radojčića ali od naše samo ja i moji sinovi i moji unuci..

    • Stojan Knežević

      Ja se prezivam Knežević …Stojan…isto su roditelji iz Dalja,a majka je devojački Radojčić isto Dalja…verovatno smo rodbina…otac od majke tj.moj deda se zvao Lazar,a baka Bogdanka rođena Popović

  7. Данијел Радојчић

    Поздрав из сјевера РС у околини Дервенте! Крсна Слава ми је Свети Никола

  8. Stevan Radojčić

    Moji Radojčići su iz Like, Plaški. U selu Međeđak koje pripada opštini Plaški jedan zaseok se zove Radojčići, bilo je, čini mi se, 5 ili 6 kuća sa istim prezimenom i jedna ili dve sa drugim prezimenima. To i nije “klasično selo”, sa nekim centrom , crkvom, administracijom i sl., već prost skup većeg broja zaseoka i pojedinačnih domaćinstava. Po dedinoj priči, naši preci su iz Crne Gore.
    Krsna slava nam je Sveti Đorđe.