Порекло презимена Радојчић

8. марта 2012.

коментара: 52

Презиме Радојчић среће се у разним областима. Вредан прилог о овом презимену послао је наш сарадник из Палића Мирослав Радојчић:

Према неким изворима Радојчићи потичу са Косова и Метохије из Пећи. Ту причу сам чуо и од мог деде негде 1975, а касније се та прича ( са појавом интернета ) и потврдила. Према неким изворима један део Радојчића је кренуо са Арсенијем Чарнојевићем у великој сеоби Срба према северу. Верзија може бити тачна јер Радојчића има у целој Србији од Крагујевца, Београда, Новог Сада, Кикинде, а ја сам лично упознао 1983. године једну породицу која се презива Радојчић у Ужгороду, тада СССР а данас Украјина. Нико од њих није знао да ми објасни одакле су пореклом. Радојчића је некад пуно било у Добоју и околини, Маглају, у Костајници, у околини Дрежнице, Осијека (чак има и места која се зову Радојчићи). Радојчићи су у ова места стигли као граничари у време ширења турског царства.

Моја породица потиче из Велике Кикинде. Слава нам је Свети Јован. У књизи Јована Ердељановића “Срби у Банату” пише да је слава Радојчића Свети Архангел Михаил. Мој деда и његов рођени брат који је отишао у Америку 1908. су славили Светог Јована. Мислим да имам објашњење за то али о томе неки други пут.

Неки од познатијих Радојчића:

Никола ( историчар ) рођен у Кузмину и његов син Светозар ( историчар уметности ) рођен у Сремским Карловцима,

Василија ( певачица изворне и народне музике ) рођена у Крагујевцу,

Мирослав ( новинар ) рођен у Сарајеву.

Надам се да сам бар мало допринео одличном сајту “Порекло”.

Мирослав Радојчић

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (52)

Одговорите

52 коментара

 1. Dejan Radojcic

  Postovani,
  moj djeda Gojko Radojcic iz sela prisjeka gdje su sve bili Radojcici,padina planine Grmec, blizina grada Kljuc, sada federacija Bosne I Hercegovine.
  Krsna slava nam je Sveti Nikola.

 2. Radojcic Milivoje

  Moja je famelija iz Sekovica R.Srpska
  Ima jos Radojcica u Sekovicima i svi slavimo Sv. Arhangela

 3. Nataša Jabukić

  Poštovani, moj pradeda je bio Jovan Radojčić iz V.Kikinde, slavili su Sv.Jovana. Bio je činovnik, poštar, službovao u Beogradu. Njegova supruga, moja prabaka je bila iz porodice Otoranov. Nažalost nije mi poznato kako je preminuo i gde je sahranjen.

 4. Славко Радојчић

  Поздрав свима. Има ли нових сазнања? Ја сам рођен у Панчеву.Отац Миле, деда Душан, прадеда Михајло са Борика ,општина Рогатица (Република Српска). Славимо Ђурђиц. Био бих захвалан за више информација.